Belagat Nedir

Belagat Nedir ? Belagat Ne demek ?

1-)Alm. Deklamatorik (m), Rhetorik (m), Fr. Elocution (f), Rhéotorique, İng. Elequence, rheotoric. Sözün fasih (güzel, düzgün) olmakla beraber, hale ve makama uygun olması. İnsanların belagat ilmine göre konuşanlarına “beliğ” denir. Sözün fasih olması için, ifadede kusur bulunmaması yerinde ve konuşulan makama uygun olması gerekir. Söz ne kadar düzgün ve süslü olursa olsun, yerinde ve konuşulan şahsa göre söylenmezse belagattan uzaktır. Mevki makam sahibi bir kimsenin, karşısında basit ve laubali; cahil bir kimseye de, alimle görüşür gibi söz söyleyen, yerinde ve adamına göre hitab etmesini bilmiyor demektir.

Belagata, düzgün ve yerinde söyleyebilmek kabiliyeti de denebilir.

Belagat, cahiliye devri Arap edebiyatında hayli gelişmişti. Fakat bunun bir ilim haline gelişi İslamiyetten sonradır. Hakiki İslam alimleri, belagat ilmini bilen, beliğ kimselerdi.

Kur'an-ı kerim aynı zamanda bir belagat ölçüsü olarak usul, misal ve kaideler kaynağıdır.

Bu ilmi, bütün kısımları ile birlikte ilk defa sistemleştiren Arab dilinin değerli bilgini büyük Türk dilcisi Siraceddin Sekkaki’dir. Belagat ilminde diğer mühim kitaplardan biri de Teftazani’nin Mutavvel adlı eseridir.


2-)BELÂGAT



İyi, güzel, tesirli ve pürüzsüz söz söyleme; edebiyat kaideleriyle ilgili ilim. Terim olarak iki şekilde tanımlanmıştır:

a- Sözün zorlama ve yapmacıktan uzak olup yorumlamaya gerek olmaksızın kolay anlaşılır olması; yerinde ve adamına göre söylenmesidir.

b- İnsanın beliğ, tesirli söz söyleme gücü ve yeteneği kazanmış olmasıdır.

Belagat bir ilimdir. Sözün düzgün kusursuz, yerinde ve adamına göre söylenmesini öğretir. Belagat üçe ayrılır:

a- Meani (manalar) ilmi: Muhtelif cümle şekilleri ve bunların kullanılışından bahseder.

b- Beyan ilmi: Maksadı açık ve güzel bir şekilde ifade etme sanatını öğretir. Teşbih, mecaz, istiare ve kinaye gibi sanatlardan bahseder.

c- Bedi' ilmi: Sözü ifade ve mana yönünden en güzel şekilde söylemenin yollarını gösterir.

Şamil İA


3-)Kur'an-ı kerim gibi ilahi belagat ve icaza (az sözle çok mana ifade etme özelliğine) sahip bir kitap, yalnız Türkçeye değil, hiç bir dile hakkıyla çevrilemez. (H. Hüsnü Erdem)

Kur'an-ı kerimin aslındaki icaz ve belagatini muhafaza ederek tercüme etmek mümkün değildir. Fakat meal (geniş açıklamalı) olarak tercümesi mümkündür. (H. Hüsnü Erdem)

2.Sözün düzgün, kusursuz ve yerinde söylenmesini öğreten edebi ilmin adı.


4-)İyi konuşma, sözle inandırma yeteneği
Örnek:Gülünç olduğu kadar hazin bir belagati varmış. H. F. Ozansoy


5-)Söz sanatlarını inceleyen bilgi dalı, retorik.


6-)Konuyu bütün yönleriyle kavrayarak hiçbir yanlış ve eksik anlayışa yer bırakmayan, yorum gerektirmeyen, yapmacıktan uzak, düzgün anlatma sanatı.


7-)Bir şeyde gizli olan derin anlam.


8-)Bk. diksiyon


9-)Bk. retorik


10-)Hitabettiği kimselere göre uygun, tam yerinde, düzgün ve hakikatlı güzel söz söyleme san'atı. Mukteza-yı hale mutabık söz söylemek. (Osmanlıca'da yazılışı:belagat)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Eloquence.
İngilizcesi İngilizce
Rhetoric.
İngilizcesi İngilizce
Declamation.
İngilizcesi İngilizce
Fluency.
İngilizcesi İngilizce
Oratory.

  • Sizin Başbakanınız'öfke de bir Belagat sanatıdır'diyor.

Sizde içinde Belagat kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Belagat kelimesi anlamı 93 defa okunmuştur. [236232] Belagat kelime anlamı, Belagat nedir, Belagat ne demek, Belagat sözlük anlamı

Paylaş