Büyü Nedir

Büyü Nedir ? Büyü Ne demek ?

1-)Alm. Zauberei (f), m, Hexerei (f), Fr. Sorcellerie (f), sortilege (m), magie, İng. Magic, sorcery. Maddi yahut manevi menfaat (fayda) sağlamayı veya zarar vermeyi hedef alan hukuken ve dinen meşru sayılan yollar dışında bir takım kuvvetleri yönlendirmek için yapılan çeşitli gizli, garip işler.

Modern fen ilimleri, büyüyü kendi metodları icabı olarak reddederler. Bu hal, o ilimlerin sahasına girmeyen ve metodlarıyla incelenemeyen şeylerin yok olduğu manasına gelmez. Ancak, konuları ve hüküm verme sahalarının dışında olduğunu gösterir. Bu bakımdan büyü, daha pekçok şey gibi, modern bilimlerin sahası dışında kalmakta veya varlığı yokluğu laboratuvar teknikleriyle bugün için izah ve ispat edilememektedir.

Diğer taraftan büyünün, hemen hemen insanlık tarihi kadar eski bir geçmişi vardır. İlk defa nerede ve nasıl çıktığı bilinmemekle beraber, eski çağlarda çok tanrılı batıl dinlere mensup insanlar tarafından, tanrılarla aralarındaki münasebeti düzenlemek gayesiyle büyü ismiyle anılan bazı faaliyetlerin yapıldığı bilinmektedir. İnsanlar, böylelikle çeşitli tanrıların lütuf ve ihsanlarını üzerlerine çektiklerine inanırlardı. Büyüye tarih boyunca bazı insanlar daha başka maksatlarla başvurmuşlardır. Bunlarda insanların zaafları, diğer insanlarla olan münasebetlerinde sağlamak istedikleri menfaat veya zararlar gaye edinilmiştir.

Semavi dinler (Hak dinler), büyüyü yasaklamıştır. Bu arada, İslamiyet de, kendinden önceki bütün dinleri neshetmiş, büyüyü (sihiri) de yasaklamış ve çok çirkin bir iş olarak vasıflandırarak, Müslümanların büyü yapmaktan ve yaptırmaktan kesinlikle uzak durmalarını emretmiştir.

İslam alimlerinin eserlerinde büyü hakkında kısaca şu bilgiler verilmektedir:

"Allahü teala, herşeyi bir sebep altında yaratmaktadır. Bu sebeplere iş yapabilecek tesir, kuvvet vermiştir. Bu kuvvetlere tabiat kuvvetleri, fizik, kimya, biyoloji kanunları denir. Bir iş yapmak, bir şeyi elde etmek için bu işin sebeplerine yapışılır. Mesela, buğday elde etmek için tarla sürülür, ekilir, biçilir. Buna «adet-i ilahi» yani «Allahü tealanın adeti» denir. İnsanların bütün hareketleri, işleri Allahü tealanın adeti içinde meydana gelmektedir. Ancak sevdiklerine ve seçtiklerine iyilik, ikram olmak için adetini bozarak sebepsiz şeyler yaratır. Bunlardan, peygamberlerden zuhur edene, mucize, evliyadan görülene keramet ve salih müminde bulunanına firaset denir. Âdet dışı şeyler, Müslüman olmayanlardan ve sapıklardan ortaya çıkarsa, buna da istidrac denir. Allahü teala, mucize, keramet, firasetten razıdır, beğenir. İstidrac ve sahiplerinden razı değildir, onları beğenmez. Müslüman olmayanlardan ve sapıklardan adet dışı olarak zuhur eden şeyler onlar için bir ihsan değil, ahiretteki azaplarını arttırıcı bir sebeptir.

İşte herkesin bildiği bir sebep olmadan meydana gelen şeylerden bazıları da büyü (sihir) ismiyle anılır.

Peygamber efendimize de büyü yapılmış ve büyünün tutması neticesi hasta olmuşlardır. 40 gün sonra Allahü teala tarafından "kul-e’uzü" süreleri indirilerek bunları okuması emredilmiş ve büyü bozulmuştur. İslam alimleri buyurmuşlardır ki: "Sihrin tesiri kat’i değildir. İlacın tesiri gibi olup, Allahü teala isterse tesirini gösterir. Sihir yapan, istediğini elbette yapar diye inanmamalı ve böyle düşünmemelidir. Allahü teala, takdir etmişse tesir edebilir diye düşünmelidir."

Peygamber efendimiz buyuruyorlar ki:

Müslüman sihir yapamaz. Allah saklasın, imanı gittikten sonra sihri tesir eder.

Cebrail bana geldi. Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece Şaban’ın on beşinci gecesidir, dedi. Bu geceyi ihya edenleri Allahü teala affeder. Yalnız, müşrikleri, büyücüleri, falcıları, hasisleri, alkollü içki içenleri, faiz yiyenleri ve zina yapanları affetmez.


2-)BÜYÜ



Din ile ilgisi olmayan dualar ve hareketlerle ruh üzerine tesir yapmak. Buna Arapça'da "sihir" adı da verilir. Bir insanı istenilen şeyi yapmağa sevk eden gizli kuvvet, tabiata aykırı haller vücuda getiren etkiler. Bunları yapanlara "büyücü" denilir. Büyüyü şöyle tarif etmek mümkündür. Herhangi bir çıkar uğruna başkasına zarar vermeye yönelik meşru olmayan yollarla bir takım gizli kuvvetleri yönlendirerek yapılan ve gerçeğe uymayan gözbağcılık, düzenbazlık, oyunculuk şeklindeki işler. Gözbağcılık, düzenbazlık gibi oyunlarla insanları aldatan kişiye büyücü, bu kişilerin yaptığı işe büyü, bu işin meslek haline getirilmesine de büyücülük denir. Büyücülük, İslam'dan önce Araplar'da, Rumlar'da, Hintliler'de, Mısırlılar'da yaygın idi. Özellikle Hz. Musa zamanında büyücülük itibarlı bir meslek idi. Hz. Süleyman zamanında da yaygındı. Büyünün kendine göre özellikleri ve çeşitleri vardır.

Kara büyü: Asıl sihir bu olup bazı kimseler, perilerin ve özellikle şeytanların müdahalesiyle, tabiatüstü bir takım fiiller yapabilecekleri iddiasındadırlar.

Mecaz yoluyla büyü: Anlaşılamaz, akıldan hariç şey demektir.

Beyaz yahut (tabii) büyü: Zahiren acaip, fakat aslında tabii sebeplerle meydana gelmiş bir takım fiiller yapmak sanatıdır. Hokkabaz kuleleri gibi.

Büyü, muhtelif kavimlerde mevcuttu. Keldaniler'de, Keldani büyüsü, her yere dağılmış olan perilerin tabiat hadiselerini vücuda getirdikleri itikadına dayanıyordu. Bazı yaratıklar şeytani bir kuvvetle mücehhez idiler. Bununla beraber, bu kuvvet erkekten ziyade kadında bulunuyordu. Cadılar ve şeytanlar insanların bedenine girmek gücüne sahip idiler.

Mısır'da, Musa (a.s.)'dan evvel Mısırlılar, kanunen caiz olan bir büyü kabul ediyorlardı. Bununla beraber kanunen yasak olan büyünün her türlü icra usullerini daha az bilmez değillerdi. Sihirbazların hayata ve ölüme tasarruf ettiklerine, iyi veya kötü cinleri yardım için çağırma gücüne sahip olduklarına ve tabiat kuvvetlerini diledikleri gibi kullanabileceklerine inanıyorlardı.

Uzak Şark'ta büyüye gelince: Çinliler büyünün her türlüsüne karşı derin bir alaka besliyorlardı. Konfüçyüs'ten önceki dönemlerde Wu denilen bir tür cadı, devletin sosyal yapısında resmi bir mevki sahibi idi. Büyü usulleri arasında geleceği bilerek geleceğe ait hususları söylemeye, cinleri uzaklaştırmaya çalışıyorlardı.

Yunan-Roma büyücülüğü de şöyle idi: Görünmez kuvvetleri beşerin iradesine mahkum kılmak sanatı, Yunan-Roma medeniyetinde Şark'ta olduğundan daha az rağbet bulmuş değildi. Yunan sihirbazları daha çok kendilerine hizmet edebilecekleri ümidiyle yabancı ilahlara müracaat ediyorlardı. Tesalya kıtası gizli sanatlara mensup en meşhur adamları yetiştirmekle meşhurdu. Büyü, imparator Ogüstüs zamanında, büyük bir ehemmiyet kazanmıştı.

Yahudilik'te sihre itikat pek revaçta idi. Perileri davet etmek, şeytanları insanın iradesine mahkum kılmak, her türlü harikalar, hulasa medeniyette şöhret bulmuş itikatların bütünü Yahudilik'te mevcuttu. Yahudiler büyü formüllerinde, eski zamanlardaki geleneklerden yahut yabancı dinlerden gelen cin ve peri isimlerini almışlardır.

İslam toplumlarında sihir: Müslümanlardan bazıları büyüde Yahudilerden, Suriyeliler'den, İranlılar'dan, Keldaniler'den ve Yunanlılar'dan ders almışlardır. Tütsü, tılsım, muska, cadılık, fala bakmak vs. hep oralardan gelmiştir. Müslümanlar cinlere inandıkları için bu inanç sihre inanmaya da yolaçabiliyordu. Rasulullah (s.a.s.) "isabet-i ayn"a, yılan sokması ve genellikle hastalıklara karşı rukyayı yani duayı caiz görmüştür. Fakat büyü ile Hz. Peygamber'in (s.a.s.) duası arasında hiçbir ilişki yoktur. Bir takım fal kitapları vardır ki kelime ve harflerin suretiyle geleceği bilmeye çalışırlar.

Batı dünyasında büyü: Bütün milletlerin arşivleri tetkik olununca, büyüye müteallik bu türlü inançlara rastlanır. Keltler, Tötonlar, İskandinavlar, Finler, Doğu milletleriyle bu konuda bir çok esaslı benzerlikler göstermektedirler. Bugün akıl ve mantığın ilerlemesiyle büyünün ortadan kalktığına inanmak pek cesur bir davranıştır.

Büyü ve büyücülük İslam'da yasaklanmıştır. Kur'an-ı Kerim'de büyücülerin iflah olmayacağı (Taha, 20/69) belirtilmiştir. Kafirler, kendilerini haklı çıkarabilmek, Allah'ın elçilerini yalanlamak için onları büyücülükle, büyü yapmakla suçlamışlardır. Büyücülükle suçlananlar arasında Hz. İsa (es-Saf, 61/6); Hz. Musa (ez-Zuhruf, 43/49); (ez-Zariyat, 51/39), Hz. Süleyman (el-Bakara, 2/102), Hz. Muhammed (el-Hicr, 15/6) zikredilmektedir. Başka bir ayette, inanmayan kişilerin bütün peygamberleri büyücülükle suçladıkları görülmektedir (ez-Zariyat, 51/52). Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadisinde yedi şeyden sakınınız" buyururken ikinci sırada "sihir yapmayı" zikretmiştir. (Buhari, Iiasaya 23; Müslim, İman,144). Başka bir hadiste büyü yapan kişinin küfre girdiğini belirtmiştir. Muhabbet için efsun yapmanın, ipliğe okumanın, büyü yapmanın şirk olduğunu da belirtmiştir (Nesai, Tahrim 19). Büyüye inanan kişinin Cennet'e giremeyeceği de (Ahmed İbn Hanbel, II, 83; IV, 399) belirtilmiştir.

Başka bir hadiste de büyücüye, müneccime, gaibden haber veren kimseye inanan kişinin Kur'an'ı inkar etmiş olduğu belirtilmektedir. (Ebu Davud, Tıp, 21).

Şamil İA


3-)...Kahinlik yapan ve kahine giden ve büyü yapan ve yaptıran ve bunlara inanan, bizden değildir. Kur'an-ı kerime inanmamıştır. (Hadis-i şerif-Hadikat-ün-Nediyye)

Müslüman büyü yapmaz. Allah saklasın imanı gittikten sonra, büyüsü te'sir eder. (Hadis-i şerif-İhya)

Fatiha (Elhamdü), Âyet-el-Kürsi ve dört Kul, yedişer kerre okunup hastaya üflenirse, bütün afetler, dertler için, büyü ve nazar (göz değmesi) için iyi gelir. Tuz üzerine okunup, suda eritip içirmek de tecrübe edilmiştir. Dört Kul, Kafirun, İhlas ve Muavvizeteyn (Felak ve Nas) sureleridir. (Muhammed Osman Sahib)

Semavi dinler (Hak dinler), büyüyü yasaklamıştır. Bu arada, İslamiyet de, kendinden önceki bütün dinleri neshetmiş, büyüyü (sihiri) de yasaklamış ve çok çirkin bir iş olarak vasıflandırarak, müslümanların büyü yapmaktan ve yaptırmaktan kesinlikle uzak durmalarını emretmiştir.

Modern fen ilimleri, büyüyü kendi metodları icabı olarak reddederler. Bu hal, o ilimlerin sahasına girmeyen ve metodlarıyla incelenemeyen şeylerin yok olduğu manasına gelmez. Ancak, konuları ve hüküm verme sahalarının dışında olduğunu gösterir. Bu bakımdan büyü, daha pekçok şey gibi, modern bilimlerin sahası dışında kalmakta veya varlığı yokluğu laboratuvar teknikleriyle bugün için izah ve ispat edilememektedir. (Yeni Rehber Ansiklopedisi)

Büyü insanları hasta yapar. Sevgi veya muhabbetsizliğe sebeb olur. Yani cesede ve ruha tesir eder. Kadın ve çocuklara tesiri daha çoktur. Büyünün tesiri kesin değildir. İlacın te'siri gibi olup, Allahü teala isterse tesirini yaratır; istemezse, hiç tesir ettirmez. Büyücü istediğini elbette yapar, büyü muhakkak tesir eder diye inanmamalı, böyle düşünmemelidir. Böyle inanan kimsenin imanı gider. Büyü, Allahü teala takdir etmişse tesir edebilir, demelidir. (Abdülhakim Arvasi)

C-Ç


4-)(Magıc) Sihir. En
genel anlamda herhangi bir amacın gerçekleştirilmesi, özelde ise hastalıkların
iyileştirilmesi, bela veya uğursuzlukların giderilmesi gibi somut sonuçlar elde
et­mek için yapılan ve doğaüstü güçlerle yardımlaşmaya daya­nan teknikler
bütünü.


5-)Tabiat kanunlarına aykırı sonuçlar elde etmek iddiasında olanların başvurdukları gizli işlem ve davranışlara verilen genel ad, afsun, sihir, füsun, bağı


6-)Karşı durulamaz güçlü etki
Örnek:Ondan tüten görünmez bir büyünün içinde titriyorum. Y. Z. Ortaç


7-)Bk. böğ


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Maya.
İngilizcesi İngilizce
Spell.
İngilizcesi İngilizce
Charm.
İngilizcesi İngilizce
Sorcery.
İngilizcesi İngilizce
Glamor.
İngilizcesi İngilizce
Witchery.
İngilizcesi İngilizce
Magic.
İngilizcesi İngilizce
The black art.
İngilizcesi İngilizce
Enchantment.
İngilizcesi İngilizce
Fascination.
İngilizcesi İngilizce
Glamour.
İngilizcesi İngilizce
Hoodoo.
İngilizcesi İngilizce
İncantation.
İngilizcesi İngilizce
Medicine.
İngilizcesi İngilizce
Romance.
İngilizcesi İngilizce
Sortilege.
İngilizcesi İngilizce
Voodoo.
İngilizcesi İngilizce
Witchcraft.
İngilizcesi İngilizce
Conjuration.
İngilizcesi İngilizce
Necromancer.

  • Şu an cezasını doldurmakta olan Mihail Hodorovski, Rusya'nın eski en Büyü petrol şirketi Yukos'ta bulunan hisse senetlerini Kıbrıs'ta ve diğer yerlerde kurduğu off-shore şirketleri aracılığıyla yönetiyordu.
  • × Star dediğimiz ünlüler evlenince Büyü bozuluyor mu ? Özellikle erkekler evlendiğinde azalıyor.

Sizde içinde Büyü kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Büyü kelimesi anlamı 105 defa okunmuştur. [236458] Büyü kelime anlamı, Büyü nedir, Büyü ne demek, Büyü sözlük anlamı

Paylaş