Efsun Nedir

Efsun Nedir ? Efsun Ne demek ?

1-)EFSUN



Efsun, füsun olarak da kullanılır. Farsça'dan dilimize geçmiş olup, büyü ve sihir anlamındadır. Sihirbazların okudukları kelimelere olduğu gibi, hileye ve manasız şeye de denir.

Büyücülük yapana efsunkar denilmiştir. Aynı zamanda büyülü de demektir. Namık Kemal bir şiirinde, "Ne efsunkar imişsin ah ey didar-ı hürriyet/Esir-i aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten" demekle bu anlamı dile getirmiştir.

Efsun (büyü), eskiden beri insanları meşgul etmiş bir olaydır. Gerçeklerden habersiz olan insanlık, doğaüstü güçlerle, doğanın etkilenebileceği inancına kapılmıştır. Bu da, en küçük bir tabiat bilgisinden mahrum bulunulduğu çağlarda ve zamanlarda kendini göstermiştir. Mesela, toprağa dökülen suyun yağmur yağdıracağına inanılmış, yılanın kötülüğünden kurtulmak için onun karşıtı ve yiyicisi olan leylekten etkileme yoluna gidilmiştir.

Efsun, eskiden beri Babilliler, Keldaniler, Süryaniler ve Mısırlılar arasında yaygın olarak görülmüş ve bunlardan meşhur sihirbazlar çıkmıştır. Bugün de geri kalmış, ilkel topluluk lar arasında efsun, önemli bir yer tutmaktadır. Avustralya yerlileri, herşeyden çok sihirden ve büyücülerden korkarlar. Hastalarına doktor yerine sihirbazları çağırırlar, eğer çağırmazlarsa ve hasta da ölürse büyücünün öldürdüğünü sanırlar. Bunlar, gök gürültüsü, şimşek, yağmur, fırtına gibi tabii olayları hep sihirbazlara malederler. Afrika'nın yerlileri de efsunculara büyük saygı duyarlar. İspanyollar, Amerika'yı aldıklarında orada sihirbazlığın yaygın olduğunu görmüşlerdir. Eski Mısır'daki yazılar, burada da sihirin varlığını ve tesirini ispat etmektedir. Sihirbazlıkta en ileri giden millet Keldanilerdi. Onları tevhid akidesine davet etmek için Hazreti İbrahim (a.s) gönderilmişti.

Kur'an-ı Kerim'de. Babil'de Harut ve Marut'un insanlara sihir ilmini öğrettikleri Allah (c.c.) tarafından bildirilmekte (Bakara, 2/102) ve Hz. Musa (a.s.)'ın elindeki asanın yılan olduğu haber verilmektedir (Taha, 20/20).

Efsunu su kısımlara ayırıp değerlendirmek mümkündür.

1- Keldanilerin sihri: Bunlar yıldızlara taparlar, kainatı idare edenlerin yıldızlar olduğunu, hayır ve şerrin onlardan geldiğini söylerlerdi.

2- Ruhu güçlü olanların kuruntuları ile ortaya konan büyü. Bunlara göre insan ruhu tasfiye ile güç icad etme, öldürme, diriltme, bünyede değişiklik yapma derecesine ulaşır. Hipnotizma, manyetizma ve fakirizm gibi. Sihrin en aldatıcı ve tehlikeli bölümü budur.

3- Yerdeki ruhlardan yardım alanların sihri. Bu da muska yapmak ve cinlerden yardim almak gibi güçlere dayanır. İspritizma ve üfürükçülük gibi.

4- Göz boyamak şeklinde yapılan büyü. Hokkabazlık ve el çabukluğu ve benzeri davranışlar bu kabildendir. Bu, tıpkı vapurda giderken sahili hareket ediyor gibi görmeye benzer ki, bizde buna gözbağcılık denilir.

Sihir ve sihirbazcılık haramdır. İslam bilginleri, birinci ve ikinci gurub sihre inananların küfründe ittifak etmişlerdir. Kur'an-ı Kerim'de ifade edildiği gibi büyü, Yahudiler arasında da yaygın idi. Hz. Süleyman (a.s.)'ın büyücü olduğunu, hükümdarlığı büyü ile elde ettiğini, hayvanlara ve cinlere bununla hükmettiğini söylerler ve inanırlardı. Kur'an-ı Kerim'de Hz. Süleyman bir Peygamber olarak tanıtılınca, "Muhammed, Süleyman'ı peygamber sanıyor, halbuki o bir büyücüdür" dediler. Bunun üzerine Bakara, 2/ 102 ayeti nazil oldu.

Efsunun (sihrin) bütün mahiyeti, hayali gerçek zannettirecek bir yön ile, insanın ruhu üzerinde bir etki meydana getirmekten ibaret olduğu halde, bunun bir kısmı da bazı gerçeklerle karışıktır. Özetle, her sihrin gerçek tesirden büsbütün uzak olduğu iddia edilmemeli, sihrin aslı yoktur diye aldanılmamalı, sihirbazlardan sakınılmalıdır. Gerçek etki ne sihirde, ne onu yapanda, ne tabiatta, ne ruhta, ne gökte, ne yerde, ne şeytanda ve ne de melektedir. Hakiki müessir herşeye gücü yeten Allah (c.c.)'dır. Zarar ve fayda ancak O'nun izniyle meydana gelir. O halde her şeyden önce yüce Allah'tan korkulmalı ve O'nun korumasına sığınılmalıdır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s) Muavvizeteyn * denilen Felak ve Nas surelerini bu amaçla hem okumuş hem de okunmalarını bizlere tebliğ etmiştir.

Hasan Fehmi KUMANLIOĞLU


2-)Büyü, sihir


3-)1. efsun, büyü, sihir, gözbağcılık, (bkz. füsun).


4-)Sihir, büyü, üfürük. Sihirbazların tuzağı. Hile ile yapılan kötü işler. (Efsun İslamiyetçe men'edilmiş ve büyük günahlardan sayılmıştır.)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Charm.
İngilizcesi İngilizce
Spell büyü.
İngilizcesi İngilizce
Sihir.

  • Balkan Savaşları’nın 100’üncü yılı dolayısıyla Yunanistan’da düzenlenen kutlamalar çerçevesinde şeref kıtasının üniformalarında yapılan bu değişiklik, bazı haber sitelerinde “etekli çarıklı Efsun üniforması daha güzel” yorumlarıyla yadırgandı.
  • Beren Saat ‘İntikam’ dizisinde, babasının intikamını almak için yıllar sonra büyüdüğü zengin semte giden Efsun isimli genç kadını oynayacak.

Sizde içinde Efsun kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Efsun kelimesi anlamı 2598 defa okunmuştur. [241750] Efsun kelime anlamı, Efsun nedir, Efsun ne demek, Efsun sözlük anlamı

Paylaş