Hadd-İ Sirkat Nedir

Hadd-İ Sirkat Nedir ? Hadd-İ Sirkat Ne demek ?

1-)Akıllı ve erginlik çağına gelmiş erkek, kadın, köle, efendi, müslüman veya zımmi (müslüman olmayan vatandaş), on dirhem (33 gr. ve 65 santigram) gümüş parayı veya değerinde olan mütekavvim (kıymetli, kullanılması caiz ve mümkün) ve durmakla bozulmayan bir malı, müslüman veya zımmi olan sahibinin mülkünden dar-ül-İslam'da (müslüman memleketinde), hepsini bir defada gizlice alırsa ve mal sahibi de dava ederse, hadd-i sirkat uygulanır ve suçlunun sağ eli bilek mafsalından kesilir. İkinci defa çalanın sol ayağı oynak yerinden kesilir. Üçüncüsünde bir yeri daha kesilmeyip, tövbe edinceye kadar hapsedilir. Hırsızlık, çalanın bir kere söylemesi veya iki adil erkek şahidin haber vermesi ile belli olur. (İbn-i Âbidin)

Et, sebze, meyve, süt, odun, ot, kuş, tavuk, kireç, kömür, tuz, saksı, ekmek, her çeşit kitab vb. çalmakla hadd-i sirkat lazım gelmez. (İbn-i Hümam)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Hadd-İ Sirkat kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Hadd-İ Sirkat kelimesi anlamı 17 defa okunmuştur. [246187] Hadd-İ Sirkat kelime anlamı, Hadd-İ Sirkat nedir, Hadd-İ Sirkat ne demek, Hadd-İ Sirkat sözlük anlamı

Paylaş