Kahhar Nedir

Kahhar Nedir ? Kahhar Ne demek ?

1-)KAHHÂR



Allah'ın isimlerinden biri. 'Kahr' mastarından türetilmiş bir isim. 'Kahr' sözlükte galip gelmek, hükmetmek anlamına gelir. Kahhar, mübalağa sıgası olup aynı anlamı şiddet ve tekerrür suretiyle ifade eder. Buna göre Kahhar, Allah'ın her şeye, her istediğini yapacak surette galip ve hakim olması, en zorlu zalimlerin bile O'na boyun eğmek mecburiyetinde oldukları, hükmünün dışına hiçbir şeyin çıkamayacağı anlamına gelir.

Kur'an'da altı surede birer defa zikredilmiştir. Geçtiği surelerin tamamı Mekkidir ve hepsinde de "el- Vahidu'l-Kahhar" şeklinde zikredilmektedir. Vahid 'bir, tek' anlamına gelir. Böylece Allah'ın hakimiyet ve galibiyetinin yanında birliği ve bu hakimiyette ortağının bulunmadığı vurgulanmaktadır.

Mekke döneminde İslam'ın önünde durmaya çalışan en büyük engel, putperestliktir. Müşrik Araplar, Allah katında putların kendilerine aracı ve şefaatçi olacaklarına inanıyorlardı. Allah'a ortak koşmaları bu şekildeydi. Yüce Allah, kendisinin yegane hakim ve galip olduğunu ifade ederek başkasının kendisine ortak koşulmasının yanlış bir yol olduğunu ifade etmektedir. Nitekim Kahhar isminin geçtiği bütün ayetlerde puta tapmanın yanlışlığı ve mutlak hakimiyetin Allah'a ait olduğu, mülkünde ortağının bulunmadığı anlatılmaktadır:

"Ey benim zindan arkadaşlarım, (düşünün bir kere) çeşitli tanrılar mı iyi, yoksa (her şeyi hükmü altında tutan) kahhar tek Allah mı?" (Yusuf, 12/39).

"De ki: 'Göklerin ve yerin Rabbi kim?' De ki: 'Allah!' O halde, de, O'ndan başka kendilerine dahi bir fayda ve zarar veremeyen veliler mi edindiniz? De ki:'Körle gören, yahut karanlıklarla nur bir olur mu?' Yoksa Allah'a, O'nun yarattığı gibi yaratan ortaklar mı buldular da (ikisinin) yaratma(sı) birbirine benzer mi göründü? De ki: Herşeyin yaratıcısı Allah'tır, O tektir, Kahhardır" (er-Ra'd 13/16).

"O gün yer başka yere, gökler de (başka göklere) değişir. Hepsi, tek ve Kahhar olan Allah'ın huzurunda durur" (İbrahim, 14/48).

"De ki: Ben ancak bir uyarıcıyım. Tek ve Kahhar Allah'tan başka ilah yoktur" (Sad, 38/65).

"Eğer Allah çocuk edinmek isteseydi, yarattıklarından dilediğini seçerdi. O (bundan münezzehtir) yücedir. O, tek ve Kahhar olan Allah'tır" (ez-Zümera 39/4).

"O gün onlar, ortaya çakarlar. Onlardan hiçbir şey Allah'a gizli kalmaz. (Ve sorulur onlara): 'Bugün mülk kimindir? O tek ve Kahhar olan Allah'ındır" (el-Mü'min, 40/16).

'Kahr' mastarından türemiş Kahir sıfatı da Allah hakkında iki yerde zikredilmektedir: "Allah sana bir sıkıntı verirse, O'ndan başkası onu gideremez. Sana bir iyilik verirse, başkası onu engelleyemez. O her şeye kadirdir. O, kullarının üstünde tek Kahir'dir" (el-En'am, 6/17). "Geceleyin sizi ölü gibi uyutan, gündüzün yaptıklarınızı bilen, ecelinize kadar gündüzleri sizi tekrar dirilten O'dur. Sonra dönüşünüz O'nadır, işlediklerinizi size bildirecektir. O, kullarının üstünde tek Kahir'dir." (el-En'am, 6/61-62).

Bu iki ayet de Mekke'de inmiştir.

Kul, Rabbinin herşeye galip ve hakim olduğunu, ahirette sadece O'na hesap vereceğini, yaratıklardan hiçbirinin, O'nun hükmünün dışına çıkamayacağını bilmeli, O'na ortak koşmaktan sakınmalıdır.

M Sait ŞİMŞEK


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Kahhar kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Kahhar kelimesi anlamı 88 defa okunmuştur. [242043] Kahhar kelime anlamı, Kahhar nedir, Kahhar ne demek, Kahhar sözlük anlamı

Paylaş