Kemer Nedir

Kemer Nedir ? Kemer Ne demek ?

1-)Alm. 1. Gürtel (m), 2. Bund (m), 3. Bogen (m), arkade (f), Fr. 1. Ceinture (f) 2. Arc (m), arcade (f), İng. 1. Belt, girdle 2. arch, vault 3. aqueduct. Beli çevreleyen ve kuşak gibi birkaç kere sarılmayıp, bir kat sarılarak tokalanan, deriden, çuhadan, kumaştan veya madenden yapılmış kuşak. Kayış kemer, sırmalı kemer gibi. Elbiselerin altına gizli olarak takılan ve içinde para saklamak için cepleri bulunan kemere “para kemeri” veya “altın kemeri” denir. Eskiden yolcular paralarını kemerlerinde taşırlardı.

Hayvanların bellerine takılan kemerlere “kolan” denir. Birçok parçadan kavisli olarak örülen ve iki duvar veya ayağı birbirine bağlayarak kapı, pencere gibi açıklıkların üstündeki ağırlığı yanlardaki ayaklara intikal ettiren mimari unsura da kemer denir.

En eski zamanlarda kullanılan ilkel kemer şekli bindirme taşlarla yapılmış sivrice bir kemerdir. Sonraları daha düzgün bir kavis şeklinde yapılmıştır ki buna dairevi kemer denir. Bunun şekli yarım dairedir. Kemerler, üzerine düşen vazifeyi yerine getirebilmek için en uygun şekilde düzenlenirler. Bununla beraber bazan bir devir özelliği olarak karşımıza çıkar ve o devre ait pekçok mimari eserde görülür. Bazan da milli bir durum alır, belli bir milletin mimarisinde görülür. Orta çağda revaçta olan sivri kemerin aslı Sümerlerde ve Hititlerde görülür. Sivri kemer Türkler tarafından da benimsenmiştir. Türk mimari eserlerinde kullanılan kemerlerin çoğunluğunu sivri kemer teşkil eder.

Türklerde çok eskiden beri kemer biliniyordu. Orta Asya’da rastlanan bazı eski Türk mabetlerinde kapı ve pencerelerin üstü kemerli olduğu ve bu kemerin biraz sivrice daire kavsi şeklinde olduğu görülür. Türkler sivri kemeri dairevi kemerden daha faydalı ve üstün görmüşlerdir. Sivri kemer usulü dünyaya Türkistan, İran ve Horasan taraflarından yayılmıştır. Bu usulü en ileri götüren Sasanilerdir.

Ahşap yapılarda genellikle kemer kullanılmayıp düz atkı kullanılmıştır. Türkler, görünecek cephe kısımlardaki kemerleri daima mermerden gayet muntazam yontma kemer taşlarıyla yaparlardı. Tuğladan örülen kemerler de vardır.

Kemeri meydana getiren ve hesaplanılarak yontulan taşlara “kemer taşı” denilir. Kemerin üzengilik denilen kısmına oturan en aşağıdaki taşına “üzengi taşı”, kemerin tam tepesine konulan kemer taşına da “kilit taşı” denilir. Bu taş diğerlerine nazaran biraz dışarı taşkındır. Üzerinde herhangi bir süsleme bulunabilir. Kemeri meydana getiren kemer taşlarının zemine bakan yüzlerinin meydana getirdikleri yüzeye “kemer karnı”. Bunun tam tersine yani kemerin yukarı bakan yüzünde meydana gelen yüzeye ise “kemer sırtı” denilir.

Şekillerine göre pekçok kemer çeşidi vardır. Ana hatlarıyla kemer çeşitleri şöyledir:

Abanık kemer: Üzengi taşları aynı seviyede olmayan yani ayaklarının birisi aşağıda diğeri yukarıda olan kemerlere denir.

Dilimli kemer: Yanyana iki kavisten meydana gelen kemer.

Dairevi kemer: Bir dairenin yarısı şeklinde olan kemer.

İkiz kemer: Yanyana yapılan iki küçük kemerden meydana gelen kemer.

Nal kemer: Yarım daireden daha fazla bir kavsi bulunan ve üst kısmı daha geniş olan ve nala benzeyen kemer.

Sıra kemer: Bir sıraya göre yanyana inşa olunan kemerler dizisine denir.

Sivri kemer veya Türk kemeri: Tepe kısmına doğru gittikçe belli bir kavisle daralıp sivrileşen kemer.

Ters kemer: Tersine olarak, yani iç bükey kısmı yukarı, dış bükey kısmı aşağı bakacak şekilde yapılan kemer.

Yalancı kemer: Sadece süs maksadıyla kemer şeklinde yapılıp kemer boşluğu bir duvarla örülmüş ve bakıldığı zaman kemer görünüşü veren kemerler. Bunlara “sağır kemer” de denilir.

Yıldız kemer: Kenarları yıldız şeklinde zikzaklı hatlardan meydana gelen kemer.

Zafer kemeri: Kazanılan bir savaşın hatırasına, abidevi mahiyette yapılmış kemere denir. Bu tip kemerler, genel olarak “zafer takı” diye bilinirler.

Bunlardan başka kemer çeşitleri arasında, armudi, bağ, yumurta, çatma, dayama, kalkık, kaş, köşeli, tonoz, üçlü, yavru, yayvan ve yay kemer ile Bursa kemeri vardır.


2-)Bele dolayarak toka ile tutturulan, kumaş, deri veya metalden yapılan bel bağı
Örnek:Nihat elinde tuttuğu kemeri denize fırlatıp attı. P. Safa


3-)Etek, pantolon vb. giysilerin bele gelen bölümü.


4-)Emniyet kemeri.


5-)Tümsekli.


6-)Kemiklerden oluşmuş kemer biçiminde tavan.


7-)Katmanlı kayaçlarda bir kıvrımın kabarık tepe yeri, tekne karşıtı.


8-)İki sütun veya ayağı birbirine üstten yarım çember, basık eğri, yonca yaprağı vb. biçimlerde bağlayan ve üzerine gelen duvar ağırlıklarını, iki yanındaki ayaklara bindiren tonoz bağlantı


9-)Özellikle yolculukta kullanılan, üzerinde altın, para yerleştirmeye yarar gözleri olan meşin kuşak.


10-)Bir kıvrımın kabarık, tepe yeri. bkz. tekne, kıvrım.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Belt.
İngilizcesi İngilizce
Waistband.
İngilizcesi İngilizce
Strap.
İngilizcesi İngilizce
Band.
İngilizcesi İngilizce
Arch.
İngilizcesi İngilizce
Archway.
İngilizcesi İngilizce
Vaulting.
İngilizcesi İngilizce
Cincture.
İngilizcesi İngilizce
Cove.
İngilizcesi İngilizce
Cummerbund.
İngilizcesi İngilizce
Fascia.
İngilizcesi İngilizce
Girdle.
İngilizcesi İngilizce
Waist.
İngilizcesi İngilizce
Vault.
İngilizcesi İngilizce
Anat arch.
İngilizcesi İngilizce
Anticline.
İngilizcesi İngilizce
Safety belt.
İngilizcesi İngilizce
Seat belt emniyet kemeri.
İngilizcesi İngilizce
Aqueduct.
Fransızcası Fransızca
Anticlinal

Sizde içinde Kemer kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Kemer kelimesi anlamı 141 defa okunmuştur. [238344] Kemer kelime anlamı, Kemer nedir, Kemer ne demek, Kemer sözlük anlamı

Paylaş