Lahn Nedir

Lahn Nedir ? Lahn Ne demek ?

1-)LAHN



Ezgili sesle Kur'an-ı Kerim okurken yapılan hata. Bu hatalar harflerde, harekelerde veya harflerin sıfatlarında olabilir. Sahabe döneminden sonra sahih olan kıraatların karşısında şaz rivayetler, ortaya çıkmıştır. Dalalet ve ilhad erbabının türemesinden sonra şaz kıraatlar artmış ve çoğalmıştır. Bu hususta ileri giden bid'atçıların en meşhurları İbn Şenebuz (ö. 328/940) ve Ebu Bekr Attar (ö. 354/965)'dır. Bu şahıslar şaz kıraat ortaya çıkarmaya çalışan bid'atçıların sonuncularıdır. Şaz kıraatlar devri geçtikten sonra kıraatta lahin yapılarak teganni ile okuma bid'atı ortaya çıkmıştır. Bu dönemdeki bid'atçılar çeşitli şekillerde lahin yapmışlardır. Bunlar da dört gruptur:

1. Ter'id; soğuktan titrer gibi sesi titretmek. 2. Terkis; sakinden harekeye zıplar gibi hızla atlayıp geçmek. 3. Tartib; medleri uzatarak terennüm ve teganni etmek. 4. Tahzin; sese ağlar gibi hazin bir eda vermek.

İlk lahin yapan Ubeydullah b. Ebi Bekre'dir. Hazin bir ses ile Kur'an okuyarak, lahin yapan bu şahıstan sonra torunu Abdullah b. Ömer b. Ubeydullah b. Ebi Bekre ondan bu tarz kıraatı öğrenmiştir. Ondan Ebazi, Ebazi'den de Sa'd b. Allaf bu kıraat tarzını öğrenmişlerdir. Sa'd b. Allaf, Harun Reşid'in ilgisini çekmiş ve onun yanında bulunarak onun hususi kari'i olmuştur. Hatta "emirul mü'minin" kari'i olmuştur. Daha sonra Heyşem, Eban ve İbn A'yen gibi kariler ortaya çıkmış ve kıraatta lahin yapmayı yaygınlaştırmışlardır. Sahabi ve Tabiin döneminde bu tür bir kıraat yoktur.

Lahn, lahn-i celi ve lahn-i hafi olmak üzere iki kısımdır. Lahn-i celi; açıktan belli olan hata anlamındadır. Gerek Kur'an ve kıraat ilmi mütehassıslarının, gerekse Kur'an okumayı bilen hemen herkesin farkedip anlayabileceği hatalı okuyuşlardır. Harflerin asli sıfatları ve mahreçleri üzerinde, harekelerde ve sükunlarda yapılan hatalar bunlardandır. Bu hatalar çoğu zaman namazı bozabilir. Lahn-i hafi; gizli hata anlamındadır. Kur'an okunurken yalnız Kur'an ve kıraat ilmi konusunda ehil olan kişilerin farkedebileceği hatalara lahn-i hafi denir. Tecvid kurallarına uyulmaması halinde meydana gelen hatalar bu çeşit hatalardandır. Lahn-i hafi namazı bozmaz.

Şamil İA


2-)1.Tecvid ilminde, tecvid kaidelerine uymamaktan doğan okuyuş hatası. Fıkıh kitablarında namaz kılanın namazın farzlarından olan kıraette yaptığı hata zelletül-kari adı altında incelenmiştir. (Bkz. Zelletül-Kari)

Lahn, dört şekilde olabilir: Birinci şekil i'rabda hatadır. Yani harekelerde ve sükünde olabilir. Mesela, şeddeyi hafif okur veya medleri (uzunları) kısa okur veya bunların aksini yapar. İkinci şekilde, harflerde olur; harfin yerini değiştirir veya harf ilave eder, yahut azaltır. Veyahut harfi ileri geri alır. Üçüncü hata, kelimelerde ve cümlelerde olur.Nihayet, vakf ve vaslde hata olur. Yani duracak yerde durmaz, geçer. Geçecek yerde durur. Bu dördüncü şekil hatada, mana değişse de bozulmaz. İlk üç şekilde, manayı değiştirip, küfre sebeb olacak mana hasıl olursa, namazı bozar. (İbn-i Âbidin)

Lahn; bir hafi, başka harf okumak şeklinde olursa, harfler çok farklı ise, bozar. Mesela, sat yerine ta söylemek, salihat yerine talihat okumak. İhlas suresinde Ehad yerine ehat demek gibi. Harflerin farkı az ise, çok alimler, mana değişirse, eğer bilerek okudu ise, bozulur; ağzından kaçtı ise, bozulmaz dediler. Dat yerine zı demek, sin yerine sat, te yerine tı demek gibi. Fetva böyle ise de, ihtiyatlı olmak lazımdır. Dallin yerine zallin böyledir. Kelimeyi değiştirince, mana bozulursa, Kur'an-ı kerimde benzeri bulunsa da bozar. Mana değişmezse, bozmaz. (İbn-i Âbidin)

2. Teganni, sesi musiki perdelerine uydurmak için, mana bozulacak şekilde, harfleri ve kelimeleri değiştirerek, sesi alçaltıp, yükselterek, çeneyi oynatarak okumak.

Lahn ve nağme (vezinli ses) bulunmayan güzel sesi dinlemek mutlaka mubahtır, mahzuru yoktur. Sıkıntı gidermek için nağme ile kendi kendine okumak caiz diyenler vardır. Fakat başkalarını eğlendirmek veya para kazanmak için okumak haramdır. (Mazhar-ı Can-ı Canan)

Lahn yaparak, tecvidi, Kur'an-ı kerimi, şartlarına, usulüne uygun olarak okumayı bozmak bid'at, dinde sonradan çıkan bir şey olup, dinlenmesi de büyük günahtır. (Abdülgani Nablüsi)

Kur'an-ı kerimi, zikri, duayı lahn ile okumak icma ile yani müctehid alimlerin sözbirliği ile haramdır. (Seadet-i Ebediyye)

Lahn ile teganni ederek okuyan imamın arkasında kılınan namazı iade etmek lazımdır. (İbrahim Halebi)

Namaz vakitlerini bilmeyen, teganni, elhan ederek okuyan kimse, ezan okumaya ehil değildir. Böyle kimseyi müezzin yapmak caiz değildir. (Bezzaziyye)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Lahn kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Lahn kelimesi anlamı 38 defa okunmuştur. [242124] Lahn kelime anlamı, Lahn nedir, Lahn ne demek, Lahn sözlük anlamı

Paylaş