Mimarbaşı Nedir

Mimarbaşı Nedir ? Mimarbaşı Ne demek ?

1-)Mimarbaşıların maiyetinde “Başmimar, İkinci mimar, Kethüda ve Çavuş gibi memurlar vardı. Kethüda ve çavuş, hergün İstanbul’u dolaşır, umumi yollar, caddeler üzerine veya fakirlerin evlerine tecavüz edecek tarzda inşa edilmiş binaları yıktırırlardı. Böylelikle zamanımızdaki Belediye Îmar İşleri Dairesinin vazifesini görürlerdi.

Yaptırılacak binalar için mimarbaşından ruhsat alma ve planın tasdik ettirilmesi mecburiyeti vardı. Böylelikle inşaatların kanuna uygun olması kontrol edilirdi. Aksine hareket edenler men edilir ve cezaya maruz kalırlardı. Arazilerin taksiminde çıkan anlaşmazlıkların halledilmesi de mimarbaşıların vazifelerindendi. Ayrıca su bentlerinin inşası, suyun şehre taksimi, kaldırımların inşası da bu memurun göreviydi.

Mimarbaşılık yalnızca İstanbul’a münhasır bir memuriyet değildi. Mühim hallerde ve büyük şehir merkezlerinde bu isimle anılan vazifelilere rastlanırdı.

Evliya Çelebi, meşhur Seyahatname’sinde, Bağdat şehrinin yüksek dereceli memurlarını sayarken emrinde beş yüz kişi çalıştıran bir mimarbaşıya da yer vermiştir.

Şehremini denilen saray memurları da bazı inşaat işleriyle alakadardılar. Bu sebeple zaman zaman mimarbaşılarıyla birbirlerinin vazife sahalarına girerlerdi. Geçen zaman içinde bu iki memuriyetin vazifeleri tamamen karışmış, ancak mimarbaşların fenni hususlarda daha bilgili olmaları onları üst dereceye çıkarmıştır. 1831 senesinde her iki memuriyet de kaldırılarak Ebniye-i Hassa Müdürlüğü kurulmuş ve vazifeleri bu memuriyete verilmiştir.

Mimarbaşıları, yalnızca birer inşaat memuru değil, bugün hepimizin sahip olmakla iftihar ettiğimiz sanat abidelerini meydana getiren büyük birer sanatkardılar. Bunlar arasında Mimar Ayas, Mimar Kemaleddin, Mimar Kasım, Mimar Davud, Mimar Sedefkar Mehmed ve tarihimizde erişilmez ve müstesna yeri olan Mimar Sinan, mimarbaşılık vazifesinin en güzide memurlarıydılar.


2-)Osmanlı sarayında, resmi yapıların onarım ve yapım işleriyle uğraşan mimarların başı.


3-)Osmanlı sarayında, resmi binaların onarımı ve yapımı işleriyle uğraşan mimarların başı.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Mimarbaşı kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Mimarbaşı kelimesi anlamı 64 defa okunmuştur. [239176] Mimarbaşı kelime anlamı, Mimarbaşı nedir, Mimarbaşı ne demek, Mimarbaşı sözlük anlamı

Paylaş