Muayede Nedir

Muayede Nedir ? Muayede Ne demek ?

1-)bayramlaşmak, bayramda birbirini tebrik etmek. Eskiden, dini bayramlara çok ehemmiyet verilirdi. Bayramlar sadece dini idi ve milli olanların kabul edilmesiyse çok yenidir. Dinlerine bağlı milletler, bayram günlerini büyük şenliklerle kutlarlardı. Osmanlılarda Ramazan ve Kurban bayramlarının muayedeleri parlak bir merasimle yerine getirilirdi. Devlet erkanı topluca padişaha bayram tebrikine gittikleri gibi, kendi aralarında da ziyaretlerde bulunurlardı.

Osmanlı Sarayında bu işe verilen önemden dolayı muayedenin nasıl yapılacağı kanunnamelerle tesbit edilmişti. Fatih Sultan Mehmed Hanın çıkardığı Kanunname-i Âl-i Osman’ın yirmi beşinci sahifesi bundan bahsetmektedir. Bayramlarda, sarayda divan meydanında taht kurulur ve padişah burada oturarak tebrikleri kabul ederdi. Bu iş özel merasimle yapılırdı. Önce Taht-ı Hümayunun etrafında bulunması icap eden erkan yerini alır, her şey hazırlandıktan sonra Sultan gelirdi. Bu sırada alkışda vazifeli olanlar tarafından “Uğurun açık olsun”, “Padişahım devletinle bin yaşa”, “Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var” cümleleri yüksek sesle söylenir ve mehterhane marşlar çalardı. Daha sonra Nakibüleşraf Efendi Padişahın huzuruna gelir, dua eder ve ayrılırdı. Bundan sonra sıraya göre bayramlaşacak olanlar Padişahın elini öperek ayrılırlardı. Bu iş büyük bir nezaket ve terbiye kuralları içinde olurdu. Tebrik merasimi bittikten sonra Padişah, yine saray adet ve törelerine göre uğurlanırdı.

Bayramlaşma bayram günü sabah namazından sonra ve bayram namazından önce yapılır, sonra alayla camiye gidilip bayram namazı kılınırdı.


2-)Selçuklular ve Osmanlılarda muayede merasimleri pek muhteşem olurdu. Sultanlar bayram namazı kılmak için büyük bir alayla (toplulukla) selatin yani sultanlar tarafından yaptırılan camilerden birine giderlerdi. Bayram namazı kılındıktan sonra sultan, sarayda devlet erkanıyla bayramlaşırdı. (İslam Tarihi Ansiklopedisi)

Osmanlılarda padişahın bayramı tebrik merasimi, İstanbul'un fethinden on dokuzuncu yüzyıl ortalarına kadar Topkapı Sarayı'nda yapıldı. Daha sonraki devirlerde Dolmabahçe Sarayı'nın orta kısmındaki büyük muayede salonunda yapılmaya başlandı. (Osmanlı Tarihi Ansiklopedisi)

Bayram günlerinde herkes temiz ve iyi giyinir, çocuklara yeni elbiseler alınır, fakir, yetim ve öksüzler sevindirilirdi. Kabirler ziyaret edilerek vefat eden akraba, diğer müslümanlar ve din büyüklerinin ruhu için Kur'an-ı kerim okunur, dualar edilir ve daha sonra muayede için aile büyükleri, dost, akaba ve tanıdıklar ziyaret edilirdi. (Hızır İlyas Ağa)


3-)Bayramlaşma, birbirinin bayramını kutlama.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Muayede kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Muayede kelimesi anlamı 54 defa okunmuştur. [239226] Muayede kelime anlamı, Muayede nedir, Muayede ne demek, Muayede sözlük anlamı

Paylaş