Safiyye Binti Huyey Nedir

Safiyye Binti Huyey Nedir ? Safiyye Binti Huyey Ne demek ?

1-)Babası Huyey bin Ahtab, Hayber Yahudilerinin başı sayılırdı. Annesi Berre’nin babası Samuel, Arabistan’da şecaat ve cesaretiyle şöhretliydi. Hayber’de 611 senesinde doğduğu tahmin edilmektedir. Medine’de 670 (H.50) senesinde altmış yaşında vefat etti.

Safiyye radıyallahü anha; neslinin üstünlüğü, güzelliği, iyi ahlak ve namusluluğu ile herkesçe beğenilirdi. Hayber’de ilk önce, meşhur bir şair ve kumandan olan Yahudi Sellam bin Mişkem el-Kuraşi ile nişanlandı. Bundan ayrılarak, Hayber’in en meşhur kalesi Şemmus Kalesinin kumandanı ve çok zengin bir kimse olan Kinane bin Hakik ile evlendi. Kinane ile evliyken rüyasında, ayın, odasına düştüğünü gördü. Rüyasını kocasına anlatınca, Kinane: “Sen ancak Hicaz’ın meliki Muhammed’i istiyorsun.” deyip, yüzüne bir tokat attı. Gözü morardı.

Müslümanlar Hayber’i 629 (H.7) senesinde fethetti. Safiyye’nin babası ve kocası öldürülüp, kendisi de esir edildi. Esirler bölüşülünce, Safiyye, Peygamberimizin sallallahü aleyhi ve sellem hissesine düştü. Resulullah efendimiz, Safiyye’yi azad etti. Îman edince, Resulullah’ın nikahıyla şereflendi. Ümmülmü’minin, yani Müslümanların annesi oldu. Gözünün morarmasına Resulullah efendimiz; “Nedir bu iz?” buyurunca, rüyasını ve kocası Kinane’nin vurduğu tokadı anlattı.

Hazret-i Safiyye akıllı, halime, selime ve ağır başlıydı. İslamiyetle şereflenince samimi bir Müslüman oldu. Vaktini, ibadet ve zikirle geçirdi. Zinet eşyası fazla olduğundan, bunu Peygamber efendimiz hanımları arasında paylaştırdı. Çok yardımsever olup, daima fedakarlıklarda bulunurdu. Peygamberimize karşı çok büyük muhabbeti vardı. Peygamber efendimizin hastalığında bütün hanımları görmeye gelirlerdi. Hazret-iSafiyye de geldiğinde; “Ya Nebiyyallah! Keşke sizin bütün ağrılarınızı, acılarınızı ben çekseydim” derdi.

Hazret-i Safiyye, başkalarının yardımına koşar, çok fedakarlık yapardı. 655 (H.35) senesinde fitne çıkıp, Osman’ın (radıyallahü anh) evi sarılmıştı. Hazret-i Osman dışarı çıkamıyordu. Hazret-i Safiyye durumuna çok üzülüp, ziyaretine gitmek istedi. Hazret-i Osman’ın evine gelirken, bindiği katıra Eşter Nehai saldırınca geri döndü ve hazret-i Hasan’ı gönderdi.

Hazret-i Safiyye, adeta ilim hazinesiydi. Kendisine gelip-giden pekçok kimse meselelerini ona danışırlardı. Hac mevsiminde taşralı kadınlar gelip, kendisine dini meselelerini sorar, öğrenirlerdi. İmam-ı Zeynel’abidin, İshak bin Abdullah, Müslim bin Safvan, Kinane ve Yezid bin Muteb ve başkaları hazret-i Safiyye’den hadis-i şerif rivayet etmiştir.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Safiyye Binti Huyey kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Safiyye Binti Huyey kelimesi anlamı 55 defa okunmuştur. [239991] Safiyye Binti Huyey kelime anlamı, Safiyye Binti Huyey nedir, Safiyye Binti Huyey ne demek, Safiyye Binti Huyey sözlük anlamı

Paylaş