Taç Nedir

Taç Nedir ? Taç Ne demek ?

1-)Alm. 1. Krone (f), 2. Kopfputz (m), (einer Braut), 3. Kopfbedeckung (f), (der Derwische), 4. Blumenkrone, Korolla (f), Fr. 1. Couronne (f); Coiffure (f), (des derviches), 2. Corolle (f), İng. 1. Crown; 2. Bot, corolla, dervishe’s headgear. Başlık. Hükümdarın merasim günlerinde başına giydiği kıymetli taşlarla süslenmiş başlık. Avrupa’da hükümdarlar taç giyme merasimiyle ilan edilirdi.

Taç, İslam dünyasına İran kanalıyla girdi. İslamiyet öncesi İran şahlarının taç merasimleri sikkelerde basıldı. Çeşitli minyatürlere işlenerek varlığını muhafaza etti. Abbasilerin son zamanlarında da İran’dan örnek alınarak taç giyme merasimlerinin olduğu vakidir. Osmanlı padişahlarının hiçbirisinin Batıdaki krallar ve İran hükümdarları gibi taç giyme merasimleri yoktur. Osmanlılarda taç yerine kavuk, sarık, fes, giyilir; padişahlar da tahta çıkarken kılıç kuşanma merasimleri yaparlardı.

Gelinlerin başlarına geçirdikleri, taşlarla süslü başlıklara da taç adı verilirdi. Eskiden bazı tarikat mensuplarının giydikleri başlık da taçtı. Bitkilerde, çiçek örtüsünün çift olduğu hallerde, iç daireyi meydana getiren, umumiyetle çeşitli renklerde olan yaprak örtüsüne de taç denir. Günümüzde çeşitli dallarda yapılan yarışmalar sonunda birinciye giydirilen başlığa da taç denilmektedir.


2-)TAÇ



Serpuş, külah; asalet, güç, ihtişam ve saltanat simgesi olarak başa giyilen başlık. Tarikatlarda şeyhlerce giyilen özel başlıklara da taç denir. Tarikat başlıkları tac-ı şerif ve fahr olarak da anılır. Kimi tarikatlar ise taçlarına kendilerine özel isimler vermeyi yeğlerler.

İlk dönemlerde mutasavvıflar ayrı bir başlık giymezlerdi. Ama sonradan, diğer insanlardan kendilerini ayırmak için, taç adı verilen başlıklar kullanmaya başladılar. Taç giyen ilk mutasavvıfın Ebu Kasım Ali el-Cürcani (11.yy) olduğu söylenir. Ebu Kasım'ın davranışı zamanla mutasavvıflar arasında yaygınlaşarak gelenekleşti.

Taçların üst kısmına kubbe, başa geçen kısmına lenger adı verilir. Ayrıca üzerine destar denen bir sarık sarılır. Yaygınlaşmasından sonra taç ve destar da hırka ile birlikte "cihaz-ı tarikat", diğer bir deyişle mutasavvıflara özgü giysiler arasına katılmıştır.

Zamanla taçların biçimi, rengi değişerek farklılaşmış, tarikatların birbirinden ayrılmasını sağlayacak bir yapı kazanmıştır.

Sikke adı verilen Mevlevi tacı düz, tek parça bal rengi ya da beyaz, tepeye doğru darlaşan, dilimsiz, bir karış dört parmak uzunluğunda, iki katlı bir keçeden yapılırdı. Mevlevi şeyhlerinden seyyid olanlar bu taç üzerine yeşil, diğer şeyhler beyaz, halifeler ise siyaha yakın koyulukta mor destar (sarık) sararlardı. Mevlana soyundan gelen Çelebiler destarı, alttan sikkeyi tam kapatacak biçimde, diğer şeyhler ise altta bir parmak kalacak biçimde sararlardı. Müridler ise Dal-Sikke denilen çıplak sikke giyinirlerdi.

Bektaşilerin taçları beyaz keçeden, bir karış uzunluğunda, tepeye doğru darlaşan, kubbesi Oniki İmam'ı simgelemek üzere oniki, lengeri dört kapıya işaret olmak üzere dilimlidir (terek). Tepede "düğme" ve "mühür" denilen baş parmak tırnağı büyüklüğünde, üzeri iplikle işlenerek dikilen bir keçe parçası vardır.

Dilimler ayrı ayrıdır ve içten dikildikten sonra dıştan küçük düz dikişlerle işlenerek pekiştirilir. Bu taca "Tac-ı Hüseyni" ve "Tac-ı Celali" denir. Tepesinde düğme bulunmayan ve dilimleri dıştan dikişli olmayan, kubbesi oniki, lengeri dört dilimli taca da "Tac-ı Kalenderi" adı verilir. Beştaşilerde taca yalnız babalar destar sarabilirdi. Muhibler ise yalnız Dal-Tac denilen destarsız tac giyerlerdi .

Rifaiye, Kadiriye, Bedeviye ve Sa'diye tacları da oniki dilimliydi. Fakat bunların lenger kısımları düz ve dikişsizdi. Rifailer bu dikişsiz yere siyah, Kadiriler yeşil, Bedeviler kırmızı, Sa'diler beyaz destar sararlardı. Şazililerin tacları dilimsizdi ve üzerine beyaz sarık sarılırdı. Kadirilerin ayrıca üst tarafı sivri, üzeri nakışlarla süslenmiş, altı koyun yünüyle çevrelenmiş bir tacları daha vardı. Bu taca Müjganlı Tac (Kirpikli Tac) derlerdi. Halvetilerde ise dal, halı ve yekta adlarını taşıyan üç çeşit taç vardı.

Tarikatlarda taç, "tekbirleme" denilen özel tören ve dualarla giydirilirdi. Mevlevilik ve Bektaşilik dışındaki tarikatlarda müridler taç giyemezler, arkıye (arakiye) denilen terlikler giyinirlerdi. Arkıye de taç gibi tekbirlenerek giydirilirdi.

Gelenekleştikten sonra, mutasavvıflar taca büyük önem vermeye başladılar ve önemini göstermek üzere kimi rivayetler yaymaya başladılar. Buna göre Hz. Âdem Cennet'te iken taç giyinmiştir; yeryüzüne inince de Hz. Cebrail başını tıraş etmiş, taç giydirmiştir. Diğer peygamberlere de gökten özel taçlar inmiştir. Mutasavvıflar tacın önem ve özelliklerini anlatmak üzere özel kitaplar yazmışlardı. Seyyid Seyfettin'in Taçname, Salahi-i Uşşaki'nin Taç-ı Kemer, Abdullah Nuri'nin Risaletü't-Taç, Müstakimzade'nin Risale-i Taç, Yenişehir Fenerli Nimetullah'ın Risale-i Taç ve Hırka adlı eserleri Osmanlılar döneminde en çok ün kazanan tacnamelerdir.

Ahmet ÖZALP


3-)Soyluluk, iktidar, güç veya hükümdarlık sembolü olarak başa giyilen, değerli taşlarla süslü başlık.


4-)Gelinlerin başlarına takılan süs.


5-)Genellikle göz düzeyinden yüksek mobilyaların üstlerindeki kabartmalı, oymalı, süslü bölüm.


6-)Çiçeğin dıştan ikinci halkasında bulunan yaprakların hepsi.


7-)Bazı tarikatlarda şeyhlerin giydikleri başlık.


8-)Futbol veya hentbolda, topun, alanın yan çizgileri dışına çıkması, yan
Örnek:Dündar koşmuyor ve topu taca bırakıyor. A. İlhan


9-)Genellikle göz düzeyinden yüksek mobilyaların üstlerindeki taşkın ve girinti çıkıntılarla süslü bölüm.


10-)Bk. taç


11-)Bk. yan dışı.


12-)Hükümdarların başlarına giydikleri mücevherli başlık.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Tiara.
İngilizcesi İngilizce
Crown.
İngilizcesi İngilizce
Diadem.
İngilizcesi İngilizce
Coronet.
İngilizcesi İngilizce
Circlet.
İngilizcesi İngilizce
Crest.
İngilizcesi İngilizce
Touch.
İngilizcesi İngilizce
Corolla.
İngilizcesi İngilizce
Petal.
Almancası Almanca
Kranz
Fransızcası Fransızca
Couronne

  • Hazırlıkları koordine etmek için bir komite oluşturulurken, Taç takma töreninin yapılacağı başkent Amsterdam’daki Kraliyet Sarayı’nın ise 8 Nisan;dan itibaren ziyaretçilere kapatılacağı duyuruldu.
  • 30 Nisan’da yapılacak Taç töreninde, yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla fazla masrafa kaçılmaması beklenirken, Kraliçe Beatrix’in de benzer sebeple hediye istemediği bildirildi.

Sizde içinde Taç kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Taç kelimesi anlamı 192 defa okunmuştur. [240349] Taç kelime anlamı, Taç nedir, Taç ne demek, Taç sözlük anlamı

Paylaş