Tecessüs Nedir

Tecessüs Nedir ? Tecessüs Ne demek ?

1-)TECESSÜS



Herhangi bir şeyin iç yüzünü, gizli tarafını, kusurunu araştırma, araştırma merakı, merak.

Arapça bir kelime olan tecessüs, "cesse" fiilinin "tefa'ale" babının masdarıdır. Casus kelimesi de - aynı kökten türetilmiştir.

Tecessüs, daha çok kötülükleri, kusurları araştırmada kullanılan bir tabirdir. Tahassus kelimesi ise daha çok hayırda kullanılır. Nitekim Allah Teala Yakup (a.s)'ın oğullarına şöyle dediğini haber vermektedir: Ey oğullarım! Gidin Yusuf'u ve kardeşini iyice arayın (araştırın). Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin..." (Yusuf, 12/87). Ancak, her iki kelime kötülük ve kusurları araştırma hakkında da kullanılabilirler. Evzai, tecessüsün her hangi bir şeyi araştırmak anlamına, tahassüsün de, bir topluluğun konuşmalarını onlar istemediği halde dinlemek veya kapıları dinlemek anlamına geldiğini söylemektedir. (İbn Kesir, Tefsiru'l-Kur'ani'l-Azim, İstanbul 1985. VII, 358).

Tecessüs kelimesi Kur'an-ı Kerim'de sadece bir ayette geçmektedir:

"Ey iman edenler! Zandan çok kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Tecessüs etmeyin (birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın). Kiminiz de kiminizin gıybetini yapıp arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah 'tan korkun . Şüphesiz Allah, tövbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir" (el-Hucurat, 49/12).

Yüce Allah bu ayette, iman sahibi olan kişilere seslenmekte ve onlardan, zararlı olan üç şeyden uzak durmalarını istemektedir. Bu üç şey; kötü zan, tecessüs (birbirlerinin kusurunu araştırma) ve gıybet (dedikodu) dir.

Görüldüğü gibi tecessüs, Kur'an'da menedilen, yasaklanan şeylerden biridir. Aynı zamanda burada bir nevi, müminin vasıfları belirtilmekte, mümin tanıtılmaktadır. Buna göre müminler, kötü zan, tecessüs ve gıybetten uzak dururlar. Bu gibi güzel özellikleriyle diğer insanlardan farklı olurlar .

Resulullah (s.a.s) de, tecessüsü men etmiş, inanan insanlara bundan uzak durmayı tavsiye etmiştir. Böylece tecessüsün zararlı ve kötü bir şey olduğunu haber vermiştir. Bu konuda rivayet edilen bazı hadisler şöyledir:

Zandan kaçının. Çünkü zan, sözlerin en yalanıdır. Tecessüste bulunmayın, birbirinizin içyüzünü araştırmayın, birbirinizin sözlerine kulak kabartmayın, birbirinizle yarışmayın, birbirinizi çekememezlik etmeyin, birbirinize karşı buğzetmeyin, birbirinize sırtınızı dönmeyin ve ey Allah'ın kulları kardeşler olun" (İbn Kesir, Tefsir VII, 357).

İnsanların ayıplarının peşine düşersen, şüphesiz onları fesada uğratırsınız" (İbn Kesir, Tefsir, VII, 358).

"Ey dili ile inanıp, iman kalbine işlemeyenler topluluğu, müslümanları gıybet etmeyiniz. Onların ayıplarını araştırmayınız. Kim onların ayıplarını araştırırsa Allah da onların ayıplarını araştırır. Allah kimin ayıbını araştırırsa onun evinin içinde dahi ayıbını açar perişan eder" (Ebu Davud, Edeb, 40; Ayrıca bk. Tirmizi, Birr, 84).

"Kim hürmeti düşecek, şerefinden noksanlık olacak bir yerde müslümana yardımcı olmaz, onu yalnız bırakırsa Allah da yardımını istediği yerde onu yalnız bırakır. Kim şerefinden kaybedeceği, saygısının azalacağı bir yerde müslümana yardımcı olursa, yardımını istediği yerde Allah ona yardımcı olur" (Ebu Davud, Edeb, 41).

Bir adam İbn Mes'ud'a gelerek falancanın sakalından rakı damlıyor" dedi. ibn Mesud ise ona şu şekilde cevap verdi: "Biz tecessüs etmekten nehyolunduk. Ancak açığa vurduğu zaman, onu yakalayabiliriz." Mücahit de, Birbirinizin kusurunu araştırmayın" ayetinden maksat "açığa çıkanı alın, gizli kalanı bırakın, demektir" diye bu hususta açıklamada bulunmuştur (Seyyid Kutub, Fi Zilali'l-Kur'an, Beyrut 1971).

Bu hadislerden de anlaşıldığı gibi insanın hiç bir şekilde çiğnenemeyecek ve dokunulamayacak olan şerefi, haysiyeti, hak ve hürriyetleri vardır. Bunlardan biri de, gizli hususların araştırılmamasıdır. İslam dini, bu şekilde fevkalade mükemmel bir tarzda fertlerin haklarına riayet etmeyi emretmiştir. İslam'da insana, insan olma onuruna yakışır bir şekilde davranma emredilirken, onun hiç bir şekilde taciz edilmesine izin verilmemiştir.

Nureddin TURGAY


2-)Allahü teala, ayet-i kerimede mealen buyuruyor ki:

Ey iman edenler! Zannın bir çoğundan kaçının. Çünkü bazı zan (vardır ki) günahtır. Tecessüs etmeyiniz. Biriniz diğerinizi gıybet etmesin. (Hucurat suresi: 12)

Su-i zan etmeyiniz (kötü zanda bulunmayınız). Su-i zan, yanlış karar vermeye sebeb olur. Tecessüs etmeyiniz. Münakaşa etmeyiniz, birbirinizi çekiştirmeyiniz, kardeş gibi sevişiniz. Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulm etmez, yardım eder. Onu kendinden aşağı görmez. (Hadis-i şerif-Berika)

Tecessüs etmek haramdır. (Muhammed Hadimi)

Bir kimsenin muhtac olduğu malı kazandıktan sonra, fazla çalışmayıp, ibadet etmesi caizdir. Bunun için, çalışmayıp ibadet edene su-i zan (kötü zan) ve tecessüs etmemelidir. İkisi de haramdır. Fakat çalışmayıp camide oturarak, Allahü tealaya tevekkül ediyorum diyene de inanmamalıdır. Bu kimse, çalışmayı terk ettiği için günah işlemektedir. (Abdülgani Nablüsi)


3-)Belli etmeden kendini ilgilendirmeyen şeyleri öğrenmeye çalışma
Örnek:Yahya Kemal tecessüsü, üstelemeyi Doğuluların bir kusuru olarak görür. S. Birsel


4-)Merakını gidermeye çalışma, görme, anlama merakı
Örnek:Yenemediğim bir tecessüs beni, bu iki sefilin yanına kadar sürükledi. Y. K. Karaosmanoğlu


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Prying curiosity.
İngilizcesi İngilizce
Nosiness.
İngilizcesi İngilizce
Snoopiness.
İngilizcesi İngilizce
Spying.

  • Bu Tecessüs bağlamında Bekaa’da yapılan özel görüşmeyi nereye koyuyorsunuz ? Doğu Perinçek’iniz Bekaa’da, terörist başı Öcalan’la görüşmüştü.
  • Peki, Büyükanıt’ın bu cürmünü ayakta alkışlayan CHP’yi nereye koyacağız ? Neden bu konuda bir Tecessüs geliştirmiyorsunuz ? Dersim itirafçısı Onur Öymen, “Genelkurmay’ın tesbitleri bizim tesbitlerimizden farklı değildir.

Sizde içinde Tecessüs kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Tecessüs kelimesi anlamı 224 defa okunmuştur. [242751] Tecessüs kelime anlamı, Tecessüs nedir, Tecessüs ne demek, Tecessüs sözlük anlamı

Paylaş