Vekil (El-Vekil) Nedir

Vekil (El-Vekil) Nedir ? Vekil (El-Vekil) Ne demek ?

1-)Bir kısım kimseler mü'minlere; "Düşmanlarınız size karşı toplandılar, aman onlardan sakının" dediklerinde, bu, onların imanlarını bir kat daha artırmış ve "Allah bize yeter. O ne güzel vekildir" demişlerdir. (Âl-i İmran suresi: 173)

Allah her şeyin yaratanıdır. O, her şeye vekildir. (Zümer suresi: 62)

Bir şeyden korkan el-Vekil ism-i şerifini söylerse, emniyet bulur.Kendisine hayır ve rızk kapıları açılır. (Yusuf Nebhani)

2. Bir kimsenin, bir işi yapmak için kendi yerine koyduğu, işini havale ettiği kimse.

Vekil asıl gibidir. (Atasözü)

Yemeğe çağrılan kimseye, malımdan istediğin kadar ye ve al ve dilediğine ver, hepsi helal olsun denilse yedikleri helal olur. Aldıkları, başkasına verdikleri helal olmaz. Çünkü, miktarı bilinmeyen ta'amın yemesini helal etmek caizdir. Fakat miktarı bilinmeyen malı almak için vekil etmek ve meçhul, belli olmayan ve ayrı olarak teslimi mümkün olan malı ayırmadan hediyye etmek sahih (muteber) değildir. (Muhammed Berdusi-zade)

Vekil edenin, işi yapabilecek kimse olması, vekilin de akıl (akıllı) olması şarttır. Baliğ (ergenlik çağına ulaşmış) olması şart değildir. (Ali Haydar Efendi)

Alış-verişe, borç vermeye veya ödemeye vekil olan kimsenin teslim aldığı mallar kendinde emanet olur. (Ali Haydar Efendi)

Vekil, sahibinden ayrıca izin almadıkça veya istediğini yap diyerek umumi vekil edilmedikçe başkasını kendine vekil, yapamaz. Yalnız zekat vermek için olan vekil, izinsiz olarak başkasını vekil yapabilirler. (Ali Haydar Efendi)

Her şeye vekilimsin denilen umumi vekil, talak, hediye, sadaka ve vakftan başka her şeyi, sahibi adına yapabilir. (Ali Haydar Efendi)

Vekilin vekil olmayı kabul etmesi şart değildir. Red etmezse, kabul ettiği anlaşılır. (Fetava-yı Hindiyye)

Kurbanını hayır cemiyetine hediye etmek isteyen bir kimse, kurbanını veya parasını götürüp bu işle vazifeli me'mura teslim ederken; "Allah rızası için bayram veya nezir (adak) kurbanımı kesmeye ve dilediğine kestirmeye ve etini ve derisini dilediğine vermeye seni vekil ettim" demelidir. Vekil de kurban kesilirken sahiblerinin ismini söyleyerek kasapları vekil eder. (Fetavay-ı Hindiyye)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Vekil (El-Vekil) kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Vekil (El-Vekil) kelimesi anlamı 18 defa okunmuştur. [248138] Vekil (El-Vekil) kelime anlamı, Vekil (El-Vekil) nedir, Vekil (El-Vekil) ne demek, Vekil (El-Vekil) sözlük anlamı

Paylaş