Abdülkadir Meragi Kimdir ?

Abdülkadir Meragi Biyografisi

Abdülkadir Meragi Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Abdülkadir Meragi : İran’da yetişen meşhur musiki nazariyatçısı ve bestekar. Güney Azerbaycan’ın Meraga şehrinde doğdu. Doğum tarihi belli değildir. Babası Musikişinas Gıyaseddin Gaybi’dir. İlk tahsilini babasından yapan Meragi, tahsilini tamamlamak için Tebriz’e gitti. Kısa zamanda meşhur olan Abdülkadir Meragi, Celayir hükümdarı Sultan Üveys’in sarayına alındı. Sultanlardan yakınlık gören Meragi uzun süre sarayda kaldı. Timur Hanın Azerbaycan’ı feth etmesi üzerine Bağdat’a, daha sonra sırasıyla Semerkant ve Herat şehirlerine gitti. Buralarda veliaht Timuroğullarından büyük ilgi gördü. Herat’ta çıkan bir veba salgını sırasında 1435’te öldü ve orada defnedildi.

Abdülkadir Meragi, musiki alanında devrinin bütün makamlarına vakıf, her konuda beste yapabilecek bir kabiliyette idi. Birçok musiki aletini çalmakta maheretliydi. Aynı zamanda Arapça, Farsça ve Türkçe şiirleri vardır. Meragi’nin yazmış olduğu eserlerin hepsi musiki ile ilgili olup, bazıları şunlardır: 1) Cami-ul-Elhan, 2) Mekasid-ül-Elhan, 3) Kenz-ül-Elhan, 4) Risale-i Fevaid-i Aşere, 5) Şerh-i Kitab-ül-Edvar, 6) Zübdet-ül-Edvar.


Abdülkadir Meragi : Abdülkadir Meragi besteci ve müzik teorisyeni
1360 yılında Meraga’da doğdu. İslam dünyasının müzik alanında en büyük isimlerinden biridir. Hace İbn ül-Gaybi de denir. Sultan Ahmet Celayir, Timur, Şahruh ve II. Murat'ın saraylarında yaşadı. Dokuz kadar kâr, beste ve semaisi günümüze kaldı. 1435 yılında Herat’ta vefat etti.
ESERLERİ:
•Câmi ül-Elhân (Nağmeler Derlemesi-1405)
•Mekâsıd ül-Elhan (Nağmelerin Maksadı-1421)
•Şerh ül Edvâr (Musiki Makamları Şerhi)
•Kitab ül-Edvâr (Makamlar Kitabı)
X
HAKKINDA YAZILANLAR
1.Maragalı Abdülkadir
Murat Bardakçı
Pan Yayıncılık
... Biz, bu kitapta eski çalışmalardan yararlanan, ancak şimdiye dek gözden kaçmış bazı kayıt ve belgeleri ön plana çıkartan bir inceleme sunuyoruz. İncelemenin temeli Abdülkadir'in biyografisine dayandırıldığından, ses sitemi, diziler, ika' formlar ve çalgılar gibi teknik konularda yüzeysel kalınarak bahislerin şerhine girilmemesi tercih edilmiştir...

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Abdülkadir Meragi Özgeçmişi

Abdülkadir Meragi Hayatı

Sizde Abdülkadir Meragi ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Abdülkadir Meragi biyografisi 88 defa okunmuştur. [71]