Afak Nedir

Afak Nedir ? Afak Ne demek ?

1-)ÂFÂK

Ufuklar, gök ile yerin birleşmiş gibi göründüğü yer, kenar, sınır, etraf, dış dünya. Ayrıca Âfak, objektif kelimesi karşılığında kullanılan bir terimdir.

Kur'an-ı Kerim'de bir yerde geçen afak tabiri "dış dünya" anlamında kullanılmaktadır: "Biz onlara (kudretimize dalalet eden) ayetlerimizi hem afak'ta (dış dünya) hem de enfüslerinde (iç dünyalarında) göstereceğiz. Ta ki onun hakkın ta kendisi olduğu açıkça belli olsun. Rabbinin her şeyi görüp gözetici olması sana yetmez mi? " (Fussilet, 41/53).

Bu ayetin tefsiri çeşitli şekillerde yapılmıştır. Âfak'ın İslam devletinin ilerde büyük fetihler yapacağına, İslam'ın dünyanın dört bir yanına ulaşacağına işaret olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca Süddi ve Mücahid ile Hasan-ı Basri gibi müfessirler, afak'ın Bedir* zaferi veya Mekke'nin fethi olduğunu kaydederler. Bu iki fetih ve başarıyla Cenab-ı Hakk'ın Hz. Peygamber ve onun ümmetine yardım ettiği, küfrü ve yandaşlarını yalnız bıraktığı görülmekte olup afak'ın yani dış dünya gözüyle görünen ayet ve mu'cizelerin, bu ve bunlara benzer hususlar olduğu belirtilmektedir

Ata İbn Ebi Rebah'tan gelen tefsire göre, afak tabiri ile dış dünyada var olan bütün canlı ve cansız varlıkların hepsi ve madde alemi kastedilmektedir.

Allah'ın bu ayetteki va'di gerçekleşmiş, kafirlerin Mu'cize isteklerinin karşısında gerek Resulullah (s.a.s.) döneminde gerek daha sonraki dönemlerde ve ondört asırdan beri gerçekleşen İslami başarılara her gün biri daha eklendiği gibi Cenab-ı Hakk iç ve dış dünyadaki ayetlerini sürekli olarak açıklamaya devam etmektedir. İnsanoğlu afak'ı ve enfüsü* dış dünyada tezahür eden olaylarla ve varılan bilgilerle biraz daha yakından anlamaktadır. Ayrıca insanlar dış dünyalarında, yeryüzünde gördüklerinin dışında ve bütün kainatta milyarlarca varlığın mahiyetini, her yönüyle öğrendiler, her gün daha da yeni bilgiler elde etmektedirler. "...onun hakkın ta kendisi olduğunu anlayıncaya kadar ayetlerimizi onlara Âfak'ta ve Enfüs'te göstermeye devam edeceğiz. " ilahi buyruğu insanoğlunun bugün sahip olduğu afaki bilgileri açıklamaktadır. Bu dış dünyadaki madde planını oluşturan bilgilerin yanı sıra çıplak gözle insanlara İslam'ın başarısı ve kainata hakimiyeti de gösterilmektedir. Bu hakimiyet afak'ın bir tecellisi ve tezahürüdür.

Şamil İA


2-)Âfak ve enfüste zahir olan (görünen) şeyler, Hak tealanın varlığını ve her şeye kadir olduğunu gösteren ayetler (işaretler, deliller)dir. (Muhammed Ma'sum)

ÂFÂKÎ:

Akla, hayale gelen her şey, hatta keşif ile anlaşılan bilgiler, ister afaki olsunlar, ister enfüsi olsunlar, yani insanın içinde bulunsunlar hepsi masivadır, Allah'tan başkadır, mahluktur. (İmam-ı Rabbani)

2. Uzak memleketlerden hac ibadetini yapmak için gelenler.

Haccın vaciblerinden biri de; afaki olanların, Mekke'den ayrılacağı son gün tavaf-ı sadr yani veda tavafı yapmasıdır. Bu tavaf hayızlı kadına vacib değildir. (Burhaneddin Merginani)

Âfaki olanların Mekke'ye varınca hemen Mescid-i Haram'a girip, tavaf-ı kudum yapmaları sünnettir. (İbn-i Âbidin)


3-)Ufuklar
Örnek:Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar. M. A. Ersoy


4-)Ufuklar, dört bir taraf.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Horizon, line where the sky appears to meet the Earth.

  • Afak istiklal marşı da geçer
  • Fatih Üniversitesi Araştırmacı Fatihliler ve Akademisyenler ( Afak ) Kulübü ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen olimpiyatlarda, ülke ve dünya gündemleri sosyal bakış açısıyla değerlendirilecek.

Sizde içinde Afak kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Afak kelimesi anlamı 1831 defa okunmuştur. [241434] Afak kelime anlamı, Afak nedir, Afak ne demek, Afak sözlük anlamı

Paylaş