Ahmet Hikmet Ünalmış Kimdir ?

Ahmet Hikmet Ünalmış Biyografisi

Ahmet Hikmet Ünalmış Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Ahmet Hikmet Ünalmış : Ahmet Hikmet Ünalmış HAKKINDA YAZILANLAR
Yılın bütün aylarını Kitap ayı biliyor
Mustafa Everdi
dunyabizim.com
Adına dikilmiş bir anıt yok; bir hayatı kitaba tahsis etmenin azmi ve bin bir duygu barındıran anıları var Ahmet Hikmet Ünalmış’ın. Mustafa Everdi yazdı..
42 yıldır yayıncılık nehrine dalmış; balık yerine kitap yakalayan bir kültür avcısıdır. Mürekkebin geniz yakan soluğuyla dokundu kitaplara. Hâlâ o dokunuşun esrikliğinde. Esrikliğine kimse çare bulamadı, bulunmasını da istemiyor.
Bir ömür kitaplara sarılmış, eline baston yerine kitaplar almış, kitaplarla örülü yollarda yürümeyi hayatının gayesi yapmış bir yolcudur Ahmet H. Ünalmış. Yayıncılığı tarla sürmek ve kitap yayınlamayı tohum ekmek gören kentli bir çiftçidir. Her zaman tarlaların yeşerdiğini göremese, sesine yankı bulamasa da yolundan dönmeyen bir Amok koşucusudur O.
Geçmişten geleceğe kültüre açılan pencere olarak Akçağ Yayınları, Ahmet Hikmet Ünalmış tarafından Ankara’da, Ulus-Hacı Bayram’da başladı. Patronu, işçisi, muhasebecisi, yönetmeni, her şeyiyle Ahmet Hikmet Ünalmış’ın göz nuru/alın teri Akçağ, 42 yıldır ayakta durmaya, kazanımlarımızı kaybetmemek için şanlı bir direniş sürdürmeye yazgılıdır. Nabizade Nazım, Namık Kemal, Ömer Seyfettin’den Elmalılı Hamdi Yazır’a, Faruk Kadri Timurtaş, M. Asım Köksal, Süleyman Hayri Bolay ve Mustafa İsen’den Cemal Kurnaz’a bine yaklaşan eser yayınlamış bir yayınevi sahibidir Ahmet H. Ünalmış. Neredeyse Akçağ’dan geçmeyen ve kitabı yayınlanmayan âlim, yazar, akademisyen kalmadı. İstanbul yayıncılığına karşı Ankara’yı dinî, kültürel, edebî yayınlar başkenti yapmaya azmetmiş bir çabanın adıdır Akçağ.
Yayıncılık zindanına hapsolmuş bir ruhtur Ahmet H. Ünalmış
Yayıncılık nankör bir iştir. Yayınladığın kitaplar, yazarlar bilinir ama sen meçhul kalırsın. Yazarlarla, dizgici, grafiker, kağıtçı, matbaacı, çiltçi, dağıtımcı ile boğuşmaktan ve tahsilata ayrı bir mesai harcamaktan yorgun düşersin. Yayınladığın kitapları alacak depo bulunmaz, kitap antrepoları yapılmaz. Yunus Emre onu görse yerden göğe kitap dizerdi. En alttakini çekmek için 42 yıl geriye gitmek zorunda kalırdı.
Kitaplardan tahsil ettiğinden daha fazla bir alacakla, borçlar arasında “veresiye satan” tacir levhasındaki adama dönüşür trajedisi yayıncının. Borçları ödemek geriliminden Huzur Sokağı’nı bulamaz. Her zaman iki arada bir derede mesken tutar. Huzura ulaşabilen her zaman okuyucular olur. Okuyucu yayının perde gerisini bilmek istemez; yazarı, kitabı bilir ama yayıncı onun için merak konusu bile olmaz.
Anlatılan bu zindana hapsolmuş bir ruhtur Ahmet H. Ünalmış. Gönüllü kültür adamıdır; zindanı onu sınırlayan bir kafes değil; belirleyen, yücelten ve yükselten bin kanattır.
Kalabalık Kızılay’da mutena Sakarya-Tuna sokağı trafiğinde unutulmuşluğa yazgılı bir faaliyet alanında, kitaba ve okuyucuya büyük mekanlar açılsın diye; kendisi küçücük bir odada, yayıncılığın, zamanımızın ve hastalıklarının sorunlarıyla baş başadır. Ankara’nın sol kültür/kitabevi hegemonyasını kırarak gidebileceğimiz kültür ocağı sunan bir gönül adamıdır. Okurlar yerine meydan okuyanlara muhatap oldu. Kaosun ortasında bu yeri kurmak ve sürdürmek gözükaralığını seçti. Çevrenin pervasız utançlarına, insanı boşluğa düşüren karanlığına karşı Kızılay’ın ve zamanımızın yüz akı olmayı başarabilmiş bir insandır Ahmet Hikmet Ünalmış.
Kızılay’ı aydınlık bir mekân kıldı, yolumuzda emin bir yürüyüş için
Kitap konusunda, Kızılay’da kültürel bir adres olma konusunda, kültür adamlarını sınırlayan her şey konusunda binbir mazeret varken, bu mekânı ayakta tutmak bağlamında tek taraflı bir karasevda içindedir. Kültür, edebiyat ve dinî yayınlar faili ve fakat bilinen sır olarak şöhretin uzağındadır.
"Akçağ Yayınları" Kendi kendisine yeterek, devletin, Kültür Bakanlığının ve resmi yayıncılığın cesaret edemeyeceği cesamette eserler yayınladı. Üniversiteler kitapsız, insanlar rehbersiz ve aydınlar mekânsız kalmasın diye Hacı Bayram’da başladığı işi Kızılay’da bir kültür merkezine uzanan bir yüksekliğe taşıdı.
Cami çevresinde daracık dükkânlarda, hacı yağı, tespih, takke satışları arasında sürdürülen bir hizmeti, Kızılay’ın mutena bir köşesine, üç katlı kültürel bir kale olarak böyle inşa etti. Çevrenin her türlü gönül çelen günahlarına rağmen Kızılay’ı aydınlık bir mekân kıldı, yolumuzda emin bir yürüyüş için.
Akçağ’ı sadece bir yayınevi değil, aynı zamanda bir okul haline getirmenin çabası içindedir Ahmet Hikmet Ünalmış. Hiçbir kitabı içinde taşımayan, çakılmak üzere hızla inişe geçen kalabalıklar arasında, hiçbir derinliğe geçit vermeyen zamanlarda, yukarıya düşen bir kültür kaptanıdır O. Kültür meselemizi, varoluşun üstesinden gelmek diye anlayan bir yayıncı, yayıncılıkta bir ekol olmak muradındadır Ahmet Hikmet Ünalmış.
Yayıncılık dışında maksimum kârlı alanların baştan çıkarıcılığına direnerek, kağıt, mürekkep, kitap kolileri ve alacak-verecek senetleri arasında riskin de bilinçli bir tercih olabileceğini ispatladı. Yayıncılığı bir heves ve hobi değil, varoluşunun en temel misyonu bildi. Akçağ surlarını kendisine anlamlı bir hayat dairesi kılmayı başaran bir simyagerdir aynı zamanda Ünalmış. Hastalıklarının ateşi ile yayıncılığın sıcaklığını birbirinin yerine geçen bir nöbete çevirebilmiştir.
Kızılay’ın boşlukta dalgalanan eylemliliğine kültürel bir sükûnet, kitabî bir bilgelik, anlamlı bir bütünleniş katmak istedi. Şeytani unutkanlıklara karşı rahmani bir hafızanın ambarı olmayı seçti. Cezalandırma tehditleri, açılan davalar, ekonomik baskılar bu ambarın surlarını delmeye yetmedi. Kitap dünyasının aşırı ısınmış soğukluğunda üşümeye razı olarak kalın giysilere bürünmemiş, dokunulmaz zırhlara sarılmamıştır.
Ticaretin, nakide çalışan işyerlerinin, getirisi yüksek kârlılığın kuşatması altında tahsilatı gelecekte yapmayı umarak kültürel bir mekan olma inadı ile ayakta durabilen bir Akçağ ve Ahmet H. Ünalmış!
Yılın bütün aylarını Kitap ayı biliyor
Ankara’da yeraltı labirentlerinden ışığa ulaştığımız, yeryüzüne çıktığımız, nefes alıp güvenle toprağa basabildiğimiz bir çıkış kapısı açan insandır Ahmet H. Ünalmış.
Anlamsızlıktan ve insanlıkdışı bir başıboşluktan anlama ulaşabildiğimiz mekânın sahibidir. Emanetçi olduğunu düşünür; yardım Allah’tandır.
Şehirlileri boşvermişliğe, kitleleri sefil düşüncesizliğe çağıran Ankara’nın kalabalık caddelerinden kitabî bir hazırlığa, sancılı bir yolculuğa çağıran davetin ev sahibidir Ahmet Hikmet Ünalmış.
Kültürü kitapla, kitabı kültürle ilintili ve ilişkili kılan ortamın, -yayınevinin, kitabevinin- kurucusu, yazarların/aydınların birbirleriyle ve okuyucularla irtibat kurmasına zemin hazırlayan bir murabıttır. Kitap yerine bilgisayar, telefon, televizyon her türlü teknolojik aletin baştan çıkarıcılığı ve keyif vericiliğine karşı kitabı yüksekte tutmaya yeminli bir bayraktar aynı zamanda. Mekânda güzel, mekânda bütünleşmiş, mekânda büyük olmak bir yana, çağrıştırdığı derunî anlam bakımından da önemli bir adrestir Akçağ.


Ankara’nın çağdaş dervişlerinden Ahmet H. Ünalmış. Zikir yerine fikir yapar; tespih yerine kitap taşır, para yerine dost kazanma üstadıdır. Zamanımızın derunî sırlarından, kültürel savaşımızın en bilinen meçhul askerlerindendir. Adına dikilmiş bir anıt yok; bir hayatı kitaba tahsis etmenin azmi ve bin bir duygu barındıran anıları var Ahmet Hikmet Ünalmış’ın.
Kalabalık Kızılay’da tenha bir tekkenin aşçısıdır. Mutfağa girmeyen kendisini göremez. Gözlerden saklıdır ama gönül adreslerinde kayıtlı bir namı var. Aşinalıkların, yakınlıkların bilinçli bir uzak duruşa dönüşmesine tahammül etmek zorunda her zaman. Hayatını değil, yayıncılığını görenlerin ortasında, sırrına vakıf olunmayan bir kitap hâdimi, kutlu bir çağın özlemiyle kitap yayınlayan, semt-i mutenada kitabevi açan, ödülsüz, madalyasız, nişansız bir kahramandır Ahmet Ünalmış. Ölümlülüğünü kitapların içinde unutmuş bir ölümsüzdür O.
Kitabın söndüğü bir devirde, kitaplardan kandiller asarak, Kızılay’ı, Ankara’yı aydınlatmaya çabalayan bir mahyacıdır o. Yılın bütün aylarını Kitap ayı bilerek, mahyasını süsleyen kitaplarla ışık saçmayı sürdürüyor.
Bu da bir okumadır. Ahmet Hikmet Ünalmış kitabından.

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Ahmet Hikmet Ünalmış Özgeçmişi

Ahmet Hikmet Ünalmış Hayatı

Sizde Ahmet Hikmet Ünalmış ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Ahmet Hikmet Ünalmış biyografisi 179 defa okunmuştur. [6531]