Bayram Alayı Nedir

Bayram Alayı Nedir ? Bayram Alayı Ne demek ?

1-)Osmanlı Devletinde Ramazan ve Kurban bayramlarında yapılan merasim. Padişah bayram sabahı bazan Hırka-i Şerif dairesinde ve bazan da saray mescidinde sabah namazını cemaatle kılar ve sonra has odaya gelirdi. Bundan sonra Bayram namazına gidiş hazırlıkları başlardı. Padişah tahtına gelip, oturmadan önce, akraba ve yakınlarına hil’atlar giydirip tahtın sol tarafında bekletilirdi. Bunların arkasında devlet erkanı rütbelerine göre dururlardı.

Padişah bayram namazı için kalktığında sadrazam sağında ve babüsseade ağası solunda olduğu halde büyük bir alayla yola çıkılırdı. Bayram namazı genellikle Sultan Ahmet ve bazan da Ayasofya Camiinde kılınırdı.

Bayram namazından sonra sadrazam, vezirler ve diğerleri dışarı çıkıp padişahı beklerler ve sonra alayla kubbe-i hümayuna kadar gelirlerdi. Burada bayramlaşma merasimini Babıali teşrifat kalemi idare ederdi. Herkes yerini aldıktan sonra, padişah, muzıka-i hümayun efendilerinin “Aleyke avnullah” ve “Mağrur olma padişahım senden büyük Allah var.” sesleri arasında tahta oturur ve bu esnada mehteran bölüğü tarafından hünkar marşı çalınırdı. Teşrifata uygun olan bu merasim, son zamanlarda umumiyetle Dolmabahçe Sarayı muayede (bayramlaşma) salonunda yapılırdı.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Bayram Alayı kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Bayram Alayı kelimesi anlamı 55 defa okunmuştur. [236206] Bayram Alayı kelime anlamı, Bayram Alayı nedir, Bayram Alayı ne demek, Bayram Alayı sözlük anlamı

Paylaş