Boykot Nedir

Boykot Nedir ? Boykot Ne demek ?

1-)Alm. Boykott (m), Fr. Boycottage (m), İng. Boycott. Bir topluluğun şiddetli protestosu; toplumda uygun bulunmayan herhangi bir karar veya davranışa karşı söz ve fiil ile alınan menfi tavır veya ambargo. Boykot kararlarını bir toplumu meydana getiren fertler bir araya gelerek aldıkları gibi, bir devlet veya devletler diğer bir devlet veya devletlere karşı da alabilmektedir. Sporda ise, bir sporcuya veya bir kulübe belirli bir süre veya belirli bir sayıda yarıştan men etme cezası şeklinde tezahür eder.

Boykot, karşı tarafı zorlayarak onu güç durumda bırakmak, bunun neticesinde de isteklerin zorla kabulü esasına dayanır. Burada her ne suretle olursa olsun karşı tarafa zarar vermek düşüncesi vardır. Bu, mal vermemek veya almamak şeklinde olduğu gibi imalat yapmamak, çalışmamak, toplumla ilişkilerini kesmek şeklinde de olabilir. İşçi-işveren münasebetlerinde işçilerin sendikalar vasıtasıyla veya sendikasız olarak topluca yaptıkları boykot işine grev denilmektedir. Bazan aylarca süren grevler yüzünden üretim yapılamamakta, dolayısıyla da memleket ekonomisi baltalanmakta ve zarara sokulmaktadır. Bu durumlara meydan vermemek için kanuni sınırlamalarla belirli düzenlemeler getirilmiştir.

Boykot, toplumun belli kesimindeki halk arasında olabileceği gibi, milletler arasında da olabilir. Siyasi bakımdan münasebetleri bozulan devletler birbirine karşı boykota başvururlar. Boykot bu durumlarda kalmayıp rakip devletlerle münasebet kuran bütün devletlere kadar uzanabilir. Günümüzde İsrail ile Arap devletleri arasında siyasi, kültürel ve ekonomik bakımdan devamlı boykot vardır. Bu husus sadece kendi aralarında olmayıp, Arap devletleri; İsrail ile ticari, siyasi bağlantılar kuran devletlere karşı da boykot uygulamaktadır. Rusya'nın Afganistan'a müdahalesi sonucu başta Amerika olmak üzere Rusya'ya karşı bazı konularda boykota başvurmuşlardır. Amerika Rusya'ya bir müddet için buğday satmayı boykot etmişti. Birleşmiş Milletlerin aldığı en geniş boykot, Kuveyt'in işgali üzerine Irak'a karşı 1990 yazında uygulanmıştır.

Gerek devletler arası gerekse devletlerin içindeki belli gruplardaki boykotlar isteklerin kabulü veya başka sebeplerin ortaya girmesi ile belli bir zaman sonra kaldırılmaktadır.


2-)(Boycott) 1. Ekonomik ve siyasi nedenlerden
dolayı bir ülkenin başka ülkelerle olan ilişkilerini kesmesi; işbirliğine
yanaşmaması veya siyasi, kültürel ya da sportif bir organizas­yonda yeralmayı
reddetmesi.

2. Bir
ekonomik ve siyasal mü­cadele yöntemi olarak herhangi bir haktan yararlanmayı,
biri­sinin hizmetinde çalışmayı, bir kuruluşa katılmayı protesto amacıyla kişi,
kurum ya da devletle olan ilişkiyi kısmen veya tamamen kesme.


3-)Bir işi, bir davranışı yapmama kararı alma.


4-)Bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesme.


5-)(Boykotaj) Fr. Bir şahıs veya devlete karşı alış-verişi, münasebetleri kesmek. Bir ülkeyi, bir topluluğu veya bir şahsı zarara sokmak maksadıyla onunla her türlü ilgiyi kesme.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Boycott.
İngilizcesi İngilizce
Boycotting.
İngilizcesi İngilizce
Debarment.

  •   Hamas, seçim takvimini Ramallah'taki Fetih hükümetinin tek taraflı olarak belirlediği gerekçesiyle seçimleri Boykot etmiş ve aday göstermemişti.
  • Lübnan'da hükümeti Boykot kararı Lübnan'da muhalefette bulunan 14 Mart Grubu'nun liderleri, hükümetle ilişkilerini kestiklerini ve Lübnan'ı daha kötü gelişmelerden korumak için çalışacaklarını açıkladı.

Sizde içinde Boykot kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Boykot kelimesi anlamı 243 defa okunmuştur. [236340] Boykot kelime anlamı, Boykot nedir, Boykot ne demek, Boykot sözlük anlamı

Paylaş