Celal Nedir

Celal Nedir ? Celal Ne demek ?

1-)CELÂL



Azamet, ululuk, büyüklük, yücelik. Celal, Allah'ın azametini ifade eder. Esma-i hüsna'dan biri olup, Mekke' de nazil olan Rahman suresinde iki defa zikredilmektedir. İlk geçtiği ayette Rabbin "vechini" (yüzünü) nitelerken, ikinci ayette bizzat Rabbin kendisini nitelemektedir.

İlk geçtiği ayet: "Yeryüzünde bulunan herkes fanidir fakat celal ve ikram sahibi olan Rabbi'nin vechi (yüzü) bakidir" şeklindedir. (er-Rahman, 55/26-27) Rabbin kendisini nitelediği ayet ise şöyledir: "Celal ve ikram sahibi olan Rabbi'nin ismi ne yücedir!" (er-Rahman, 55/78).

Cenab-ı Allah'ın, Cebbar, Kahhar, Mütekebbir gibi yücelik ve sertlik ifade eden isimleri Celal sıfatlarıdır. Rab ve Rahman gibi isimleri de Cemal ve Celal sıfatlarını kapsar.

Hiç şüphesiz, ululuk Allah'a mahsustur. O, hem zatı, hem sıfatları itibarıyla en yücedir. O halde kula yaraşan, o yüce Rabbin emirlerine uymak; başkasının emrini O'nun emrinden üstün tutmamaktır. Her şeyin maliki ve sahibi O'dur. İnsana bir yarar murad ettiğinde buna engel olacak; bir zarar murad ettiğinde de onu defedecek kimse yoktur.

Bir hadiste şöyle buyurulmaktadır:

Peygamber (s.a.s.), bir adamın şöyle dua ettiğini işitti: "Allah'ım, senden nimetin tamamını isterim!" Bunun üzerine Rasulullah: "Nimetin tamamı nedir?" diye sordu. Adam: "Ben bir duada bulundum ve bu dua sebebiyle hayır ummaktayım" diye karşılık verdi. Hz. Peygamber: "Cennete giriş ve Cehennem'den kurtuluş, nimetin tamamındandır" buyurdu. Aynı zamanda Rasulullah (s.a.s.), bir adamın: "Ya ze'l-Celali ve'l-İkram" dediğini işitti ve bunun üzerine şöyle buyurdu: "Sana icabet edildi (dua kapısı açılır), dilekte bakın" (Tirmizi, Daavat, 98).

M. Sait ŞİMŞEK


2-)Allahü teala Kur'an-ı kerimde mealen buyurdu ki:

Yeryüzünde bulunan her canlı fanidir (yok olucudur). Ancak celal ve ikram sahibi olan Rabbinin zatı bakidir. Böyle iken Rabbinizin hangi nimetlerini yalan sayabilirsiniz? (Rahman suresi: 26, 27, 28)

Hiç şüphe yok ki, kıyamet gününde Allahü teala, nerede benim celalim için birbirini sevenler! Bugün ben onları arşımın gölgesinde gölgelendireceğim... buyuracaktır. (Hadis-i şerif-Müslim)

Ya zel-celali vel-ikram'ı çok söyleyin, ona çok devam edin. (Hadis-i şerif-Tirmizi)

Melekler, Allahü tealanın azameti, celali ve büyüklüğünden korkudadırlar. Kendilerine verilen emirleri yapmaktan başka işleri yoktur. (İmam-ı Rabbani)


3-)Büyüklük, ululuk.


4-)Öfke, kızgınlık
Örnek:Kahraman ırkıma bir gül, ne bu şiddet, bu celal. M. A. Ersoy


5-)Yücelik, ululuk, değer. Allah´ın adlarındandır.


6-)1. büyüklük, ululuk azamet. 2. hiddet, öfke. 3. allah'ın "kahhar, cebbar, mütekebbir" gibi sertlik ve büyüklük ifade eden sıfatları. kur'an'da rahman suresi 27, 78. ayetlerde geçmektedir. zül celali; celal sahibi allah.


7-)(Celalet) Nihayet derecede büyüklük. Azamet. Hiddetlilik, hışım.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Glory.

  • Zatinin Celaline saltanatinin yüceliğine yakişir şekilde sana hamd olsun Rabbim
  • Geçen Eylül ayında Almanya'dan dönen Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Irak'ta bulunan bütün politik gruplarla ulusal diyalog başlattı.

Sizde içinde Celal kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Celal kelimesi anlamı 2220 defa okunmuştur. [243118] Celal kelime anlamı, Celal nedir, Celal ne demek, Celal sözlük anlamı

Paylaş