Dört Halife Nedir

Dört Halife Nedir ? Dört Halife Ne demek ?

1-)Peygamberimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) vefatından sonra Eshab-ı kiram (Peygamberimizin arkadaşları, ilk Müslümanlar) arasından hilafet makamına sıra ile seçilerek geçen dört büyük zat. Dört halife hilafet makamına geçme ve en üstün olma sıralarına göre şöyledir: Hazret-i Ebu Bekr, hazret-i Ömer, hazret-i Osman, hazret-i Ali.

Bunlar, Peygamber efendimizin vazifelerini tam olarak yaptıklarından her birine “Halife-i Raşid” (dinde rüşd sahibi halife) ve dördüne birden “Hulefa-i Raşidin” de denir. Ayrıca bu dört halife Eshab-ı kiram arasından Peygamber efendimize iman, ilim, ahlak bakımından benzerlikleri, O’na olan aşırı sevgi ve bağlılıkları ile temayüz ettiklerinden (tanındıklarından), “Çihar Yar-ı Güzin” (Seçilmiş Dört Dost) şeklinde de anılırlar.

Dört halifenin halife olacakları hadis-i şeriflerle bildirilmiştir. Peygamber efendimiz, Medine-i münevvereye hicretinden sonra, ilk olarak yaptırdığı mescidin temeline ilk taşı kendi elleriyle koydu ve; “Ebu Bekr taşını benim taşımın yanına koysun! Ömer taşını Ebu Bekr’in taşının yanına koysun. Osman, taşını Ömer’in taşının yanına koysun. Ali, taşını Osman’ın taşının yanına koysun.” buyurarak, onların kendinden sonra halifeliklerinin sırasını işaret buyurdu.

Başka hadis-i şeriflerde de; “Benden sonra şu ikisine tabi olunuz: Ebu Bekr ve Ömer’e...” ve “Benden sonra halifelerim otuz sene yolumu yaşatırlar. Ondan sonra ümmetimin başına melikler gelir.” ve “Benim yoluma, benden sonra da Hulefa-i Raşidin’in yoluna yapışınız” buyrulduğu gibi bir başka hadis-i şerifte de; “Başınıza Ebu Bekr geldiği zaman, onu dünyaya zahid ve ahirete ragip bulursunuz. Başınıza Ömer geldiği zaman, onu kuvvetli, emin ve Allah yolunda kimseden çekinmez görürsünüz. Başınıza Ali geldiği zaman hadi ve mühdi olur. Sizi soğru yola götürür bulursunuz.” buyurdu.

Dört halifenin hilafet müddeti 30 yıl kadardır. Bu yıllar İslam tarihinde “Dört Halife Devri” olarak anılır. Bu zamanda İslam orduları Kuzey Afrika, Kıbrıs, Suriye, Anadolu, Irak, İran içlerine seferlere çıkmış, buralarda pekçok ülke ve şehir fethedilerek İslamiyet insanlara ulaştırılmış, muharebelerden alınan ganimetlerle İslam memleketleri imar edilmiş, Müslümanlar rahat ve huzur içinde yaşamışlardır.

Dört halife, İslam dininde, peygamberlerden sonra diğer bütün insanlardan üstündür. Birbirlerine üstünlükleri de hilafetleri sırasına göredir. Bu dört halifenin her birini sevmek, bütün Müslümanlara hadis-i şeriflerle emredilmiştir.

Ya Eba Bekr, senin muhabbetini mü’minlerin, buğzunu da kafirlerin kalbine yerleştiren Cebrail’dir (aleyhisselam).

Mirac gecesi; “Ya Muhammed, Ya Muhammed! Ebu Bekr Sıddik’a muhabbet et, ben onu severim.” diye nida geldi.

Ya Eba Bekr! Kullar, Allahü tealanın huzuruna dağlar kadar günah ile çıksalar, fakat kalplerinde senin sevgin olsa, Allahü teala onları affeder.

Ben, peygamberlerin sonuncusuyum. Benden sonra peygamber gelmeyecektir. Eğer, benden sonra peygamber gelseydi, Ömer peygamber olurdu.

Osman’ı sevmeyen kimseye Allahü teala buğz eder. Onun sevmediğinin namazını kılmak uygun olmaz.

Ali bendendir, ben de ondanım; onu bütün mü’minler sever.

Ayrıca Ehl-i sünnet alimleri kitaplarında, üstünlük sıralarına olduğu gibi inanmanın şart ve lazımlığını ve bunun Ehl-i sünnet alameti olduğunu bildirmişlerdir.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Dört Halife kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Dört Halife kelimesi anlamı 39 defa okunmuştur. [237032] Dört Halife kelime anlamı, Dört Halife nedir, Dört Halife ne demek, Dört Halife sözlük anlamı

Paylaş