Döviz Nedir

Döviz Nedir ? Döviz Ne demek ?

1-)Alm. Devisen (f), Fr. Devise (f), İng. Foreign Exchange, Foreign Currency. Dar anlamda (çek, poliçe gibi) yabancı parayı temsil eden belgeler. Türkçede yabancı ülkelerin paralarına “döviz” denmektedir. Herhangi bir ülkenin parasının, başka bir ülkenin (veya ülkelerin) parasına dönüştürülmesiyle ilgili işlemlere de “döviz işlemi” veya “kambiyo işlemi” denir. “Döviz “ kelimesi dilimize Fransızcadaki “devise”den geçmiştir. Genel olarak “döviz” dendiğinde milletlerarası ödemelerde kullanılan ödeme araçlarının tamamı ifade edilir.

Ekonomik açıdan bakıldığında döviz, iktisadi anlamda bir mal niteliğindedir. Döviz borsaları bazı özel nitelikleri olan piyasalardır. Kısaca belirtmek gerekirse, New York, Londra, Tokyo, Frankfurt, Zürich ve Paris en büyük döviz borsaları arasında bulunmaktadır. Ancak, döviz piyasalarını belirli bir yer veya mekanla sınırlı piyasalar olarak düşünmek doğru değildir.

Döviz borsaları, muayyen coğrafi bölgelerde faaliyet gösterseler de, çeşitli elektronik haberleşme araçlarıyla birbirleriyle sürekli olarak ilişki içinde bulunurlar. Denilebilir ki, günün her saatinde dünyadaki döviz piyasalarından herhangi birisi açık bulunur. Mesela Amerika Birleşik Devletlerinin batısında yer alan San Fransisco’da borsalar kapandığında Uzak Doğuda Tokyo, Hong Kong ve Singapur borsaları, ayrıca bu borsalardaki çok uluslu Amerikan ve Avrupa bankalarının şubeleri yeni açılmışlardır. Uzak Doğu borsaları kapandığında ise Orta Doğunun mali piyasaları ve merkezleri iki saatten beri çalışmakta olup Avrupa borsaları mesaiye yeni başlamaktadır. Avrupa ile ortak çalışma saatleri sırasında New York borsasında faaliyet hacmi yoğunlaşmaktadır. Londra bankaları coğrafi konumları dolayısıyla, günlük çalışma süresi içinde öteki Avrupa piyasaları ve Kuzey Amerika dahil olmak üzere, Uzak Doğu ve Orta Doğu piyasalarıyla işlem yapabilmektedirler.

Milletlerarası döviz borsaları 24 saat sürekli olarak çalıştıkları için döviz fiyatları (kurları) sürekli olarak değişirler. Döviz bir iktisadi mal gibi işleme tabi tutulduğundan, dövizin bir arz ve talebi ve dolayısıyla da bir fiyatı vardır. Döviz fiyatlarına “döviz kuru” (exchange rate) denmektedir.

Döviz kurları genellikle bir birim döviz başına (veya bununla değiştirilebilen) milli para miktarı olarak tanımlanır. Mesela 1 $= 10.000 TL veya 1 DM= 6000 TL gibi. Döviz kurları 1 birim milli paranın karşılığı olan döviz miktarı olarak da tanımlanabilir. Bu şekilde düşünüldüğünde kurlar 1 TL= 1/10.000 $ veya 1 TL= 1/6000 DM olarak ifade edilebilir. Bu iki sistem birbirinin tersidir. Birincisinde dövizin, milli para cinsinden değeri ifade ediliyor; buna direkt-kotasyon sistemi deniyor. İkincisinde ise milli paranın dış değeri, yani döviz cinsinden fiyatı gösteriliyor; buna da indirekt kotasyon sistemi deniyor.

Milletlerarası borsalarda döviz kurları ABD dolarıyla milli paralar arasındaki değişim oranı şeklinde ifade edilince, ABD doları dışında iki para arasındaki değişim oranı bunların dolar cinsinden fiyatlarına göre dolaylı olarak hesaplanabilir. Mesela, 1 $ = 2000 TL 1 $= 2 DM ise; 1 DM= 1000 TL olur. Bu şekilde dolar dışındaki paralar arasında hesaplanan kurlara çapraz kur (cross-rate) denilmektedir. Yani iki para arasındaki dolaylı değişim oranına çapraz kur adı verilir.

Yabancı paraların çapraz kurları arasında da bir uyum vardır. Çapraz kurlar arasındaki uyum bozulur, yani dövizin ucuz olduğu yerden satın alınıp pahalı olduğu yerde satılması işleri ortaya çıkabilir. Bu farklardan yararlanarak kazanç sağlanması işlemine arbitraj denir. Geniş anlamda döviz ticareti; döviz bazında mevduat bulundurmayı, döviz piyasaları arasındaki kur farkından kar elde etmeyi (döviz arbitrajı), zaman içindeki kur değişmelerinden kar elde etmeyi (döviz spekülasyonu) de kapsamına almaktadır.

Döviz piyasaları vadeli piyasa (forward market) ve vadesiz piyasa (spot market) olmak üzere ikiye ayrılırlar. Vadesiz piyasalarda döviz işlemleri herhangi bir işgününde o günün döviz kuru üzerinden yapılmaktadır. Vadeli piyasalarda ise tarafların sözleşme ile tesbit ettikleri gelecekteki bir gün ve döviz kuru üzerinden (vadeli döviz kuru) döviz alım ve satımının taahhüt edilmesi şeklinde yapılmaktadır.

Vaktiyle altın para sisteminin yürürlükte olduğu yıllarda ülke paraları, bulundurdukları veya temsil ettikleri altın miktarına göre birbirleriyle mübadele edilirlerdi. Mesela Türk lirası 2 gr altını, dolar 6 gram altını temsil ediyorsa, 1 dolar= 3 TL olarak belirlenirdi. Böylece belirlenmiş olan kurların değişmeleri de mümkün olmazdı. Altın para sisteminin çok önemli bir üstünlüğü olarak nitelenen bu husus, daha sonra kağıt para sistemine geçirilmesiyle birlikte geçerliliğini kaybetti. Döviz kurları sabit veya esnek olarak belirlenebilmesinin fayda ve mahzurlarını esas alan tartışmalar iktisat literatüründeki canlılığını hala korumaktadır.

İkinci Dünya Savaşı sonlarından 1973 başlarına kadar dünyada geçerli olan ve Bretton Woods Sistemi diye bilinen para sistemi bir sabit kur sistemiydi. 1973 başlarından itibaren Batılı ülkeler esnek veya değişken kur sistemini benimsemişlerdir. Ne var ki, Avrupa Topluluğu ülkeleri gibi bazı sanayileşmiş ülkeler paralarını sabit kurlardan birbirine bağlayarak bir para sahası oluşturmuşlardır. Belirtmek gerekir ki, günümüzde tam bir esnek kur sistemi hemen hemen hiçbir ülkede uygulanmamaktadır. Hemen hemen her ülke döviz kurlarının nisbi de olsa istikrarlı oluşunu özlemektedir. İstikrar arayışları ise döviz piyasalarına müdahaleyi zorunlu kılmaktadır.

Türkiye’de 1929 yılına kadar Lozan Antlaşmasında yer alan hükümler dolayısıyla döviz piyasalarına fazla bir müdahalede bulunulamamıştır.

Lozan Antlaşmasının koyduğu sınırlamaların sona ermesiyle birlikte, 20 Şubat 1930 tarihinde çıkartılan 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu ile döviz işlemlerini düzenleme yetkisi Maliye Bakanlığına verilmiş ve yoğun bir şekilde döviz kontrolu uygulanmaya başlanmıştır.

Özellikle 1983’ten sonra Türk Lirasına konvertibilite sağlamak yönünde getirilen bazı düzenlemelerle 1567 sayılı kanunun uygulamaları yerine geniş ölçüde bir serbesti ortamı getirilmiştir. Sabit döviz kuru sistemi fiilen terk edilmiş ve kurların önce kısa aralıklarla, sonraları Merkez Bankasınca her gün belirlenmesi yoluna gidilmiştir. Hükümet 1989’da aldığı bir kararla banka ve yetkili kurumlara 3000 dolar veya eşdeğer döviz satabilme hakkı verildi. Mart 1990’da “32 sayılı karar” olarak bilinen Türk Parasını Koruma Hakkındaki Karar’da yapılan değişiklikle, Türkiye’de yerleşik kişilere sınırsız döviz bulundurma ve transfer etme gibi haklar tanındı. (1993)

Bazı Ülkelerin Para Birimileri



Ülkenin Adı : Para Birimi

Afganistan : Afgani

Almanya : Mark

ABD : Dolar

Arjantin : Peso

Arnavutluk : Lek

Avustralya : Dolar

Avusturya : Şilin

Bangladeş : Taka

Birl. Arap Emirlikleri : Dirhem

Bolivya : Peso

Brezilya : Cruzerio

Bulgaristan : Leva

Cezayir : Dinar

Çekoslovakya : Koruna (Krone)

Çin H.Cum. : Renminbi-Yuan yan

Danimarka : Krone

Endonezya : Rupipah

EskiSovyetCum. : Ruble

Fas : Dirhem

Finlandiya : Markka

Fransa : Frank

Ghana : Cedi

Güney Afrika Cum. : Rand

Hindistan : Rupi

Hollanda : Florin, Gulden

Irak : Dinar

İngiltere : Paund, Sterlin

İran : Riyal

İrlanda : Pund

İspanya : Peseta

İsrail : Pund

İsveç : Kron

İsviçre : Frank

İtalya : Liret

Japonya : Yen

Kanada : Dolar

Katar : Riyal

Kenya : Şilin

Kıbrıs (KKTC) : Lira

Kuveyt : Dinar

Küba : Peso

Libya : Dinar

Lübnan : Pund

Macaristan : Forint

Malezya : Ringgit

Meksika : Peso

Mısır : Lira

Nijerya : Naira

Norveç : Kron

Pakistan : Rupi

Peru : Sol

Polonya : Zioty

Portekiz : Escudo

Romanya : Leu

Sudan : Lira

Suriye : Lira

Suudi Arabistan : Riyal

Şili : Peso

Tunus : Dinar

Türkiye : Lira

Umman : Riyal

Ürdün : Dinar

Venezuella : Bolivar

Yeni Zellanda : Dolar

Yugoslavya : Dinar

Yunanistan : Drahmi

Zaire : Zaire


2-)(Forkıgn Exchange) 1. Uluslararası parasal ilişkilerde her
ülke parasına, diğer ülkelerin paralarına izafeten verilen ad. Belirli bir
ülkeye göre yabancı ülke paralarının ortak adı. Yabana para.

2. Bir
ülkenin uluslarası ticari ilişkilerde, borç vb. Ödemelerinde gereksinim
duyduğu, başka ülkelerce kabul edilebilecek yabancı para, yahut yabancı para
üzerinden dü­zenlenmiş kıymetli evrak ve senetler.


3-)Ülkeler arası ödemelerde kullanılabilecek para, çek ve poliçe vb. her türlü ödeme aracı.


4-)Yabancı ülke parası.


5-)Propaganda, tanıtma amacıyla üzeri yazılmış bez veya karton.


6-)Yabancı para cinsinden ödemeye aracılık eden kambiyo senetleri, kredi kartları gibi araçlar ile yabancı kağıt ve madeni para.


7-)Bk. istence


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Exchange, foreign exchange.
İngilizcesi İngilizce
Foreign currency.
İngilizcesi İngilizce
Currency.
İngilizcesi İngilizce
Foreign exchange.
İngilizcesi İngilizce
Motto.
İngilizcesi İngilizce
Slogan.
İngilizcesi İngilizce
Foreign currency / exchange.
İngilizcesi İngilizce
Slogan or a decorative ribbon or poster.
İngilizcesi İngilizce
Placard.
İngilizcesi İngilizce
Foreign assets.
İngilizcesi İngilizce
International exchange.
İngilizcesi İngilizce
Valuta.

  • Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaların Rusya'nın mali yapısı ve Döviz piyasalarını olumsuz etkilediğini ifade eden Putin,"Rublenin dalgalanması tüm yıl boyunca kontrol altında tutuldu.
  • Devlet başkanının jeti satışa çıkarıldı Yoksul Afrika ülkesi Malavi'de, tasarruf yapmak ve Döviz elde etmek amacıyla Devlet Başkanı Joyce Banda'nın jeti satışa sunuldu.

Sizde içinde Döviz kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Döviz kelimesi anlamı 347 defa okunmuştur. [237037] Döviz kelime anlamı, Döviz nedir, Döviz ne demek, Döviz sözlük anlamı

Paylaş