Düğünde Aşırıya Kaçmadan Oyun Oynamak Caiz Midir Nedir

Düğünde Aşırıya Kaçmadan Oyun Oynamak Caiz Midir Nedir ? Düğünde Aşırıya Kaçmadan Oyun Oynamak Caiz Midir Ne demek ?

1-)

Rasulullah Efendimiz, nikahın duyurulması için def çalınmasını öğütlemiştir.(Tirmzi, nikah 6) Sahabeden: "Allah Rasulü bize düğünde oyuna izin verdi" dedikleri nakledilmiştir.(Nasai, nikah 80) Muhammed b. Hatip el-Cumahi : Allah Rasulü (Dügünde) helalla haramın arasm ayıran şey, def çalmak ve ses çıkarmak (agit dökmek)tir" buyurdu. (Tirmizi, nikah 6; Nesai, nikah 72; Ibn Madce, nikah 20; Müsned NI/418) diye rivayet etmiştir. Allah Rasulü düğününde Rubayyi'nin evine gitmiş ve def çalıp türkü söyleyen cariyelere, buna devam etmelerini söylemiştir. (Buhari, nikah 48) Bir bayram günü Hz. Aişe'nin yanında def çalıp türkü söyleyen iki cariyeye"Bırakın, bugün bayramdır" diye müsaade etmiştir.

(Müslim, ideyn 16; Müsned VI/33, 84, 99, 359, 360) Bütün bunları göz önünde bulunduran fıkıhcılar düğünlerde ve bayramlarda, kadınların kendi aralarında, erkeklerin de kendi aralarında, haram sözler söylemeden ve haram şeyler yapmadan def çalıp, türkü söyleyip; oynaya bileceklerini ve eglenebileceklerini söylemişlerdir.(195 Bk. Ayni XX/135-136; Ibn Âbidin, Fetava N/298-99; Sevkani, Neyl VI/210-213 DihIevi, Huccetullah N/192) Ancak; sağ olan bir kadın tasvir, içki ve meyhaneleri övme, müslümanı yerme anlamını taşıyan türküler, yanık nazımlar, (Davudoğlu V/26-36) kadınların da erkekleri tasvir etmesi, kadın kadına, erkek erkeğe de olsa, cinsel duyguları tahrik eden, haramları güzel gösteren sözler ve hareketler, hemcinsine karşı da olsa mahremlik kurallarına riayetsizlik, dans ve oryantal gibi hemcinsine karşı ilgi uyandıran davranışlar haramdır. Fakat Rasulüllah Efendimiz'in şu sözlerini de bu bağlamda göz önünde bulundurmak gerekir: "Üçü hariç, müslümanın her türlü eglencesi haramdır: Hanımıyla oynaşması, atnı eğitmesi ve atış yapması" (197 ibn Âbidin VI/395; krs. Tirmizi, fedailü'I-cihad 11; ibn Mace, cihad 19; Darimi cihad 14; Müsned IV/144,148.) "Melekler atıcılıktan başka hiçbir eğlencede hazır bulunmazlar" (198 ibn Âbidin, VI/404.) "Allah'a taattan alıkoyan her eğlence batıldır" (199 Buhari, Isti'zan 52) Bunlar elbette daha önce verdiğimiz hadislerin geçersiz olduğunu anlatmaz. Bunlar genel durumu, diğerleri ise düğün ve bayramlara ait özel durumu anlatırlar.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Düğünde Aşırıya Kaçmadan Oyun Oynamak Caiz Midir kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Düğünde Aşırıya Kaçmadan Oyun Oynamak Caiz Midir kelimesi anlamı 10 defa okunmuştur. [243665] Düğünde Aşırıya Kaçmadan Oyun Oynamak Caiz Midir kelime anlamı, Düğünde Aşırıya Kaçmadan Oyun Oynamak Caiz Midir nedir, Düğünde Aşırıya Kaçmadan Oyun Oynamak Caiz Midir ne demek, Düğünde Aşırıya Kaçmadan Oyun Oynamak Caiz Midir sözlük anlamı

Paylaş