Fethi Tevetoğlu Kimdir ?

Fethi Tevetoğlu Biyografisi

Fethi Tevetoğlu Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Fethi Tevetoğlu : doktor, yazar, politikacı. 1916 senesinde İstanbul’da doğdu. İlk, orta, lise tahsilini bitirdikten sonra, 1941 senesinde İ.Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1942-1947 senelerinde Samsun Hastahânesinde baştabip olarak vazîfe yaptı. 1947-53 seneleri arasında Genelkurmay Başkanlığı karargâhı tabibi ve Askerî Sıhhiye Teknisyen Okulu öğretmenliğini yaptı. 1950-53 senesinde A.Ü. Tıp Fakültesinde ihtisas yaptı. 1961’de AP Samsun Senatörü oldu ve parlamentoda çeşitli gruplarda başkan ve başkan yardımcılıklarında bulundu. 1973-76’da Almanya da Meinz Üniversitesi Çocuk Hastahânesi Klinik Şefi olarak çalıştı. 1975-1987 senelerinde İslâm Kalkınma Bankası Müşâvirliğine getirildi.

1956 senesinde ABD’deçocuklarda toprak yeme anemisi konusundaki buluşları dolayısıyla tıp ödülü aldı. 1968’de NATO, 1972’de Milliyetçi Çin, 1972 Kore Şeref Madalyaları aldı. 27 Kasım 1989’da Ankara’da vefât etti.

Eserleri: Türklüğe Kurban,Türkiye’de Sosyalist ve Komünist Faaliyetleri (1910-1960). Bugünkü Rusya, Açıklıyorum, Utanç Duvarı, Milletlere Işık Tutan İki Beyannâme, Faşist Yok Komünist Var, Kıbrıs ve Komünizm, Dış Politika Görüşümüz, Komünist Blokta Milliyet ve Mefkûre (Çeviri), Mukaddes Topraklardan Geçen Yol.


Fethi Tevetoğlu : Fethi Tevetoğlu (31.01.1916)- (27.11.1989) yazar, siyaset adamı
1916 yılında doğdu. Askeri Tıbbiye'yi bitirdi. ABD'de çocuk hastalıkları dalında ihtisas yaptı, Houston'da çalıştı. 1957 yılında DP'de siyasete başladı. AP'den 1961 ile 1974 yılları arasında senatör seçildi. İslam Ülkeleri Konferansı Başkan Yardımcılığı, Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı, Müslüman Mültecileri Kalkındırma Vakfı Genel Başkanlığı, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanlığı yaptı.
Kopuz, Atsız Mecmua, Türk Kültürü, Orhun, Türk Sazı, Çınaraltı, Ülkü, Toprak, Hayat Tarih dergilerinde ve Tasvir, Yeni İstanbul, Son Havadis gazetelerinde yazdı. Türk Ansiklopedisi'ne madde yazdı. Komünizmle Mücadele Derneği'nin kurucularındandır.
1944 Milliyetçilik Olayları kapsamında Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Osman Yüksel Serdengeçti, Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan ile birlikte tutuklandı. Şarkıcı Tarkan'ın dedesinin kardeşidir. 1989 yılında vefat etti.
ESERLERİ:
Yarın Turan Benimdir
Bir Bayrak Altına
Türklüğe Kurban
Büyük Türkçü Müftüoğlu Ahmed Hikmet
Enis Behiç Koryürek- Hayatı ve Eserleri
Faşist Yok Komünist Var
Dış Politika Görüşümüz
Milletlere Işık Tutan İki Beyanname
Komünist Blokta Milliyet ve Mefkure(G. Von Mende'den çeviri)
Kıbrıs ve Komünizm
Açıklıyorum
Yirminci Yüzyılın Yüzkarası: Utanç Duvarı
Türkiye'de Sosyalist ve Komünist Faaliyetler
Mukaddes Topraklardan Geçen Yol
Benim Gördüğüm Bugünkü Rusya
Mehmed Emin Yurdakul- Hayatı ve Eserleri
Ömer Naci
Hamdullah Suphi Tanrıöver - Hayatı ve Esreleri
Milli Mücadele Yıllarındaki Kuruluşlar
HAKKINDA YAZILANLAR
Fethi Tevetoğlu ilk, orta ve lise eğitimini yurdun çeşitli vilayetlerinde yaptı. Daha sonra Askeri Tıbbıye'ye girdi. Mezuniyetinden sonra Gülhane Askeri Tıbbıye'ye tayin edildi. İhtisasını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak çocuk hastalılları uzmanı oldu. Bir süre sonra askerlik görevinden ayrıldı ve A.B.D'ye giderek Teksa ve Baylor Üniversitelerinde başasistan ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Dönüşünde Samsun'a yerleşerek serbest hekimlik yapmaya başladı. Aynı yıl Demokrat Parti Samsun İl Başkanı oldu. 27 Mayıs ihtilalinden sonra Adalet Partisi Samsun teşkilatını kurarak il başkanı oldu ve aynı yıl Samsun'dan senatör seçildi. Bu görevde aralıksız 12 yıl kaldı.
Tevetoğlu, Dünya Antikomünist Teşkilatı'nın Orta Doğu ülkeleri temsilciliğini üstlenmiş, ölümüne kadar bütün yıllık kongrelere katılmıştır. Ayrıca Türk Ansiklopedisi yayın kurulu başkanlığı da yapmıştır. 1987'de yayıma başlayan "Yeni Orkun dergisine de çeşitli makaleler, dizi yazılar yazmış, son gününe kadar da derginin başyazarlığını yapmıştır. 27 Kasım 1989'da geçirdiği ani bir kalp krizi sonucu uçmağa vardı.
Tevetoğlu İstanbul'da Askeri Tıbbıye öğrencisi iken Atsız'la tanışarak ona hayranlık duymuş ve en yakın dostlarından biri olmuştur. Daha Askeri Tıbbiye öğrencisi iken, bir arkadaşının adına aldırdığı imtiyazlı "Kopuz" Dergisini yayınlamaya başladı. Ancak haberi alan Ankara'daki yetkililer eğer dergiyi kapatmazsa er olarak alaya çıkaracaklarını bildirdiler. Daha sonra Samsun'a tayin edildi. Burada da Kopuz'u eşi üzerine aldığı imtiyazla yayınlamayı sürdürdü. Bu defa da Ankara'dan bir heyet gönderildi, Tevetoğlu'nun ifadesi alındı. Fakat Kopuz'a dokunulmadı. Derginin bu döneminde yazıları yayınlananlar arasında Atsız, Zeki Velidi Togan, İsmet Türmtürk, Hüseyin Namık Orkun, Nejdet Sançar, İsmail Hakkı Yılanlıoğlu, Orhan Şaik Gökyay, Peyami Safa, Remzi Oğuz Arık,Z. Fahri Fındıkoğlu, Dr. Hakkı Akansel vardı.
1944'te Türkçülerin turuklanmasına başlanınca Tevetoğlu'da gözaltına alındı. Bir hücreye kondu ve 73 gün orada kaldı. Ve nihayetinde mahkeme sanıkların" milli bir gaye için çalıştıkları" hükmüne vararak beraat kararı verdi. Fakat Tevetoğlu zaten 11 ay 20 gün hapis yatmıştı. Ankara'da görevli olduğu sıralarda, Türk Milliyetçiler Derneği'nde ateşli Türkçü konuşmalar yaptı. Aynı yıllarda Türk Ocağı Ankara Şubesi'nin açışına önderlik yaptı.
Hayatı boyunca yazdığı yüzlerce makale ve şiirleri çeşitli dergilerde ve gazetelerde yayınlandı.
HAKKINDA YAZILANLAR
Ön Asya (09.1965-02.1972)
“Aylık Türkoloji, fikir ve sanat mecmuası”. Ankara'da 78 sayı çıkarıldı.
33x24 sm. boyutla 24+4 sayfa olarak yayımlanıyordu. Kapak düzeni her sayıda değişen dergide, sanat tarihi, arkeoloji yanında, millî konu¬lara ağırlık veren yazılar da yer alıyordu. Fiyatı 10 lira idi.
Önasya’nın sahibi Sadi Bayram, yazı işleri müdürü Şadi Bayram'dı. Muzaffer Özdağ, Fethi Tevetoğlu, Ahmet Edip Uysal, Halûk Karamağaralı, Faruk Taşkıran, Yılmaz Önge, A. Süheyl Ünver, Enver Behnan Şapolyo, İsmet Binark, Hikmet Gürçay yazarlarının baş- lıcaları idi.
Önasyâ'nın yayın hayatı Ocak-Şubat 1972 tarihli, 77-78. sayısı ile son buldu. Çıktığı yıllarda millî kültür ve sanatımıza ışık tutan değerli yazılara yer vermişti.

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Fethi Tevetoğlu Özgeçmişi

Fethi Tevetoğlu Hayatı

Sizde Fethi Tevetoğlu ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Fethi Tevetoğlu biyografisi 163 defa okunmuştur. [552]