Hasımiler Nedir

Hasımiler Nedir ? Hasımiler Ne demek ?

1-)HAŞİMÎLER



Peygamberimizin atası Abdülmenaf'ın oğlu Haşim'in soyundan gelenlere verilen isim.

Haşim ticaretle uğraşan zengin ve cömert biriydi. Asıl adı Amr'dır. Rivayete göre, bir kıtlık yılında Filistin'e giderek oradan un satınalmış ve Mekke'ye getirerek ekmek yaptırmış, kestirdiği hayvanların et suyuna ekmek dağıtarak tirid ikramında bulunmuştur. Bu nedenle Arapça'da kırmak anlamına gelen (heşeme) fiilinden müştak olan Haşim adı verilmiştir (Ebu Ca 'fer Muhammed b. Cerir et-Taberi, "Tarihü'r-Rusül ve'l-Milluk" nşr. Anneles III,1088; Ibnu Hişam, "es-Siretil'n-Nebeviyye, I, 107).

Taberi'ye göre; Haşim, Rum ve Gassan hükümdarlarından Kureyş için dokunulmazlık hakkı sağlamış, Şam'a yaz seferleri, Yemen'e de kış seferlerini O ihdas etmiş bilahere bu, bir adet haline gelmiştir. Yine Taberi'nin rivayetine göre Haşim bir seferinde Medine'ye uğramış, Amr b. Zeyd'e misafir olmuş, Amr'ın kızı Selma'yı görüp onunla evlenmek istemişti. Baba, kızının kendi yanında doğum yapmasını şart koştu. Haşim de bu şartı kabul edip Şam'a gitti. Dönüşünde Selma ile evlendiler. Haşim, Selma'yı alıp Şam'a götürdü. Doğum yapma günü yaklaşınca O'nu alıp Medine'ye babasının evine getirdi, kendisi tekrar Şam'a döndü.

Haşim'in dört oğlu ve beş kızı vardı. Soyu, çocuklarından Şeybe (Abdulmuttalib) ile devam etmiş ve bu soydan gelenlere Haşimoğulları (Benu Haşim) denmiştir. Haşim'in, Abdulmuttalib'den başka erkek çocuklarının nesilleri devam etmemiştir (Taberi, a.g.e., III, 1082).

Haşimiler Kureyş Kabilesinin bir koludur. Peygamberimiz de bu boydandır. Haşimiler İslamiyetten önce de hem Mekke'nin hem de Kureyş Kabilesinin yöneticisiydi. Çok onurlu bir iş sayılan Kabe bekçiliği ve hac işlerine bakmak da aynı ailenin elindeydi.

Haşimiler ile Kureyş Kabilesi'nin bir başka kolu olan Emeviler arasında öteden beri bir çekişme vardı. Rivayete göre Haşim ile kardeşi Abdu Şems ikiz olarak dünyaya gelmişler bunlardan birinin parmağı diğerinin alnına yapışık iken ayrılmış bu esnada kan akmış, bundan da ileride bu iki kardeş arasında kan döküleceği sonucu çıkarılmış (Taberi, a.g.e, III, 1089).

İslamiyet'ten sonra bu çekişme bir süre diner gibi olur. Ancak Haşimiler'den olan Hz. Ali'nin halife seçilmesiyle çekişme yeniden alevlenir. Emevilerden Muaviye Şam'da güçlü bir yönetim kurmuş ve Hz. Ali'ye isyan edip, savaş açmıştı. Yenilmek üzere olan Muaviye, entrika ile savaşı kendi lehine çevirmeyi başarmış neticede mücadeleden galip çıkmıştı. Bundan sonra Emeviler, İslam Dini'nin getirdiği, halifeliğin şura ile belirlenmesi usulünü kaldırdılar. Halifelik babadan oğula geçen bir saltanat kurumu haline geldi. Ancak bu durum çok sürmedi. Halk yer yer Emevilere karşı direnişe geçti. Bu arada Hz. Ali'nin oğlu Hasan, zehirlenerek öldürüldü. İkinci oğlu Hüseyin ise bütün aile üyeleriyle birlikte Kerbela'da kılıçtan geçirilerek şehid edildi. Fakat sonradan Emeviler, Haşimilerin bir kolu olan Abbasioğulları (Peygamberimizin amcası Abbas'ın soyundan gelenler) tarafından ortadan kaldırıldılar. Son Emevi hükümdarı Mervan el-Himer (eşek Mervan) da öldürüldü ve iktidarları böylelikle son buldu (132/750).

'Tarihe Abbasi saltanatı adıyla geçen Haşimoğulları'nın bu seferki iktidarları, Ebu'l-Abbas es-Saffah (kan dökücü) ile başladı. Moğol hükümdarı Hülağu'nun saldırılarına maruz kalan bu devlet de 1258 tarihinde ortadan kaldırıldı.

Haşimoğulları bu tarihten I. Dünya savaşına kadar Mekke Şerifliği gibi sembolik ve mahalli bir görevin dışında önemli bir rol oynamadılar. Mekke Şerifi Hüseyin b. Ali (1852-1951), İngilizlerle anlaşarak I. Dünya savaşında Osmanlılara karşı ayaklanmış, Osmanlılar yenilerek Arap topraklarından çekilince kendisini Hicaz kralı ilan etmişti (1916).

Daha sonra Necid prensi (Suudi Arabistan Devleti'nin kurucusu) Abdülaziz b. Suud (1880-1953), Hüseyin'i Hicaz'dan çıkarttı. Ancak Hüseyin İngilizlerin desteğini sağlayarak oğlu Faysal'ı Irak'a, Abdullah'ı da Ürdün'e kral yaptırdı. Ürdün'e kral olan Abdullah, Filistin'in bölünmesi konusunda İsrail ile anlaştığı iddiasıyla Filistinli bir genç tarafından öldürüldü. Haşimi iktidarı Irak'ta, 1958 yılına kadar sürdü. 14 Temmuz 1958 günü, başta kral II. Faysal olmak üzere ailenin birçok mensubu öldürüldü ve yapılan askeri darbe ile Haşimilerin bu ülkedeki iktidarları son bulda.

Ancak bugünkü Ürdün kralı Hüseyin, kendisinin Haşimi soyuna mensup olduğunu iddia etmektedir.

Halid ERBOĞA


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Hasımiler kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Hasımiler kelimesi anlamı 21 defa okunmuştur. [241966] Hasımiler kelime anlamı, Hasımiler nedir, Hasımiler ne demek, Hasımiler sözlük anlamı

Paylaş