Kırchhoff, Gustav Robert Biyografisi
Doğum Tarihi : 12 Mart 1824 Cuma
Ölüm Tarihi : 17 Ocak 1887 Pazartesi
Kırchhoff, Gustav Robert : Alman fizikçisi. 12 Mart 1824’te Königsberg’de dünyâya geldi ve 17 Ocak 1887’de Berlin’de öldü. Doğduğu şehirde üniversiteyi bitirip, Breslau’da fizik profesörlüğüne tâyin edildi. Aynı göreve bir müddet sonra Heidelberg’de de devam etti. Robert Wilhem Bunsa’le beraber 1859 senesinde spektroskopla spektrum analizi üzerinde çalıştı.
Kirchhoff’un fizik ve elektrik ilmine faydası çok fazladır. Elektrik derslerindeki voltaj ve akım ilişkilerini îzah eder. Kendi ismiyle anılan; (f) “Elektrik devresinde herhangi bir noktada birleşen akımların toplamı sıfırdır. “ve” herhangi bir kapalı devrede kolların akım ve dirençleri çarpımının toplamı devre potansiyeline (voltaj) eşittir veya kapalı devre potansiyel toplamları sıfırdır.” kânunlarını bulup, formülleştirmiştir. Bu iki kânunla her türlü elektrik devresi çözümü yapılabilmektedir. Kirchhoff Kânunlarını uygularken ilk yapılacak iş, bilinmeyen bütün akımlara ve potansiyellere yön tâyin etmek ve devre şeması üzerinde göstermektir.
İdeal bir elektrik devre şemasında, Kirchhoff Kânunları tatbik edildiğinde:
1. Düğümde akımlar toplamı sıfırdır:
I– I1–I2–I3=0
2. Çevrede potansiyeller toplamı sıfırdır:
E–V1–V2–V3=0
Çok karmaşık elektrik devrelerinde bilinmeyen akım ve potansiyeller basit olarak anlatılan bu eşitliklerle hesaplanır. Bilinenler eşitliklerde yerine konur ve bilinmeyenler cebir işlemleriyle çözümlenir. Bütün akımlara ve potansiyellere yön tâyin etmek ve devre şeması üzerinde göstermektir. Örnek şemada böyle bir düzenleme ve Kirchhoff Kânununun tatbiki gösterilmiştir.
Akımlar toplamı sıfırdır:
a noktasında i1+i2–i3=0
b noktasında -i1–i4-i6=0
c noktasında i4+i5–i2=0
Potansiyel toplamı sıfırdır:
–E1–E2=i1R1
E2+E5=i3R2+i3R6+i5R5
E4=i4R4–i6R7
Güç kaynağı iç dirençleri (r1, r2, ...)
Yukardaki akım ve potansiyel denklemlerinde bilinenler yerine konursa bilinmeyenler cebir işlemleri ile çözülebilir.
Bu bilgi faydalı oldu mu ?