Kalpazanlık Nedir

Kalpazanlık Nedir ? Kalpazanlık Ne demek ?

1-)Alm. (Ver) fälschung Falschmünzerei (f), Fr. Falsification (f), İng. Counterfeiting, falsification. Hükümetin çıkardığı kağıt para, sikke, pul veya tahvilin, kanunsuz basılması ve tedavüle çıkarılması. Özel teşebbüse ait tahvil, uçak bileti, seyahat kartı, kredi kartı gibi geniş ölçüde kullanılan ve paraya çevrilebilen her türlü değerli kağıt da kalpazanlığın sahasına girer.

Çinlilerin kağıt para kullanmasıyla başlayan kağıt para kalpazanlığının, 20. asırda başlıca konusu piyasada değeri yüksek olan, Alman markı, Amerikan doları gibi banknotlar olmuştur. Uzmanlara göre kalpazanlık en çok Fransa ve Hong-Kong’da yapılmakta, sahte kağıt paralar bu iki memleketten dünya piyasasına sürülmektedir.

ABD’de yılda ortalama 10 milyon sahte dolar basılmakta, bunların büyük kısmı, piyasaya sürülmeden ele geçirilmektedir.

Ofset baskı ve fotokopi tekniğinin gelişmesiyle kalpazanlık eskiye göre kolaylaşmıştır. Kalpazanlar grup halinde veya ferdi olarak çalışmaktadırlar. Basılan paralar genellikle bir mikdar düşük değerden piyasaya sürülmektedir.

Îmali daha güç olduğu için sahte altın para basılmasına daha az rastlanır. Fakat enflasyondan korunmak isteyen halkın talebini karşılamak üzere İkinci Dünya Harbinin ardından İngiltere’de bol mikdarda sahte altın para basılmıştır.

Zaman zaman pul kalpazanlığı da yaygınlaşmakta, eski posta pulları basılarak pul kolleksiyoncuları aldatılmaktadır.

Harp eden devletlerin de, birbirlerinin paralarını bol mikdarda basarak ekonomilerini çökertmeye çalıştıkları tarihte görülmüştür. 1470’te Milan Dükü, harp halinde bulunduğu Venedik’in parasını bol mikdarda bastı. İkinci Dünya Harbinde Almanlar İngiliz sterlini, Amerikalılar Japon yeni basarak hasımlarını zayıflatmaya çalıştılar.

Aslından ayırd edilemeyen sahte para yoktur. Amerikan dolarının basımında, kalpazanların taklid edemediği, içinde metalik maddeler bulunan mürekkepler kullanılır. Baskıda kullanılan ve özel olarak hazırlanan kağıtları taklid etmek daha zordur. İngiltere’de, banknotlarda, metalik bir şerit kullanılır.

Sahte parayı ayırt etmek için yapılan testlerde, bu teller elektriği iletir. Elliden fazla memlekette bu şeritler kullanılmaktadır. Sahte parayı anlayabilmek için, herkesin yapabileceği en faydalı usul, ışığa tutmaktır. Sahte paranın renkleri mat, resimler karanlıktır. Baskıda önem verilmediği için arka yüzde hatalar daha çoktur.

Eline sahte para geçenlerin, bunu aldıkları kimseyi şüphelendirmeden polise haber vermeleri, bu arada parayı vereni oyalamaları, aksi takdirde belirgin özelliklerini, mesela arabasının plakasını not etmeleri tavsiye edilmektedir.

Kalpazanlıkla ilgili yasaklayıcı hükümler, Türk Ceza Kanunu’nun, “Ammenin itimadı aleyhinde cürümler” başlığı altında madde 316-338’de düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, memlekette kanunen tedavül eden milli paralarla, yabancı memleketlerde tedavülü kanunları icabından olan paraları taklit eden üç yıldan on iki yıla kadar ağır hapis ve doksan bin liradan dokuz yüz bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır.

İslam dini, alışverişte ve diğer muamelelerde insanları zarara sokmayı büyük günah, suç saymıştır. Alışverişte Müslümanlara ve diğer insanlara zarar vermek ziyan yapmak iki türlüdür. Birisi herkese zararı dokunan karaborsa (ihtikar) yapmak (Bkz. Karaborsa) ve piyasaya kalp para sürmektir. Diğeri de, alışverişte bulunulan kimseye yapılan zarardır. Zarar veren her iş, zulüm, yani haksızlık olur. Zulüm ise haramdır, büyük suçtur. Her Müslüman, kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi diğer dinden olanlara da yapmamalıdır. Herkese yapılan zararın biri de kalp para sürmektir. Yani kalpazanlıktır. Alan, anlamazsa, zulmedilmiş olur. Anlarsa, o da başkasını, başkası da bir diğerini zincirleme aldatırlar. Elden ele dolaştıkça, günahı, hep birinci kimseye de yazılır. Bunun için; “Bir sahte lira vermek, yüz lira çalmaktan daha fenadır.” buyrulmuştur. Çünkü, hırsızlığın günahı bir keredir. Bunun günahı ise, öldükten sonra bile devam eder. En zavallı kimse, ölüp gittiği halde, bıraktığı kötülük sebebiyle günahı tükenmeyen kimsedir. Öldükten senelerce sonra günahı yazılır ve azabını çeker.

Eline sahte para geçen, onu yok etmeli, kimseye vermemelidir. İnsan paraları iyi tanımalı ve aldanmamaktan ziyade, kimseyi aldatmamaya dikkat etmelidir. Bilmeyerek alıp vermek de günahtır. Çünkü insanın başına gelen her işin, dindeki ilmini öğrenmesi vaciptir, yani gereklidir. Yok etmek niyetiyle kalp para almak sevaptır. Ayarı bozuk maden paraları yok etmemeli, söyleyerek emin kimselere, hükumete vermelidir. Hile edecek kimselere vermesi, silahı, yol kesene satmaya benzer. Bunu dinimiz şiddetle yasaklamıştır.


2-)Kalpazan olma durumu veya kalpazanca iş.


3-)Yasaya göre devletçe çıkarılmış ve sürüme sunulmuş olan paraya benzer, gizlice uydurma para basılması ve bunların geçerliğe konulması.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Coinage offences, counterfeit currency.
İngilizcesi İngilizce
Counterfeiting.
İngilizcesi İngilizce
False coining.
İngilizcesi İngilizce
Money forging.
Fransızcası Fransızca
Faux monnayage, délit de fausse monnaie

Sizde içinde Kalpazanlık kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Kalpazanlık kelimesi anlamı 6 defa okunmuştur. [238083] Kalpazanlık kelime anlamı, Kalpazanlık nedir, Kalpazanlık ne demek, Kalpazanlık sözlük anlamı

Paylaş