Karahisari Kimdir ?

Karahisari Biyografisi

Karahisari Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Karahisari : Fâtih devri âlim ve şâirlerinden. İsmi, Abdürrahîm’dir. Afyonkarahisar’da doğdu. Doğum ve vefât târihleri bilinmemektedir. Karahisar’da vefât etti. Kasımpaşa Câmii bitişiğindeki türbede medfun olup, dâmâdı Sûfî Çelebi ile yanyanadır.

Abdürrahîm Efendi aslen Mısırlı olup, Afyon’a yerleşmiş zengin bir âiledendir. O devirde ilim ve irfân merkezi olan Karahisar’da tahsil gördü. Kendisinden önce vefât eden fazîlet sâhibi kardeşi Muslihiddîn Efendi de âlim ve sâlih bir zât idi. 1436’da Beypazarı’na gidip Akşemseddîn hazretlerine talebe oldu. 1453 yılında hocasıyla birlikte İstanbul’un fethine katıldı. Daha sonra Afyon’a döndü. Kendi adıyla kurduğu vakıfla, câmi ve diğer hayır eserleri yaptırdı. İlâhî bir aşk ile tasavvufî mâhiyette şiirler söyledi. Eserler yazdı.

Eserleri:

1. Münyet-ül-Ebrâr ve Gunyet-ül-Ahyâr: İstanbul’un fethi esnâsında yazdı. İki kısımdır. Birinci kısımda hak yoluna girenler; ikinci kısımda Halvetî yolu âdâbı anlatılmaktadır.

2. Tercüme-i Kasîde-i Bürde: Ka’b bin Züheyr’in (radıyallahü anh) Bânet Süâd diye başlayıp Peygamber efendimizi medh ü senâ eden kasîdesinin tercümesidir. 60 beyte yakındır.

3. Vahdetnâme: 4250 beyit olup, mesnevî tarzındadır. Âşıkpaşa’nın Garibnâme’sine benzemektedir.

4. Risâle fî Eşrât-is-Sâat: Arabî olarak yazılan eser, kıyâmet alâmetlerinden bahseder.

5. Işknâme: Nûruosmaniye Kütüphânesinde bulunan bu eser, Vahdetnâme’sinden seçilmiş şiirlere yer verir.


Karahisari : Karahisari . şair
Fatih devri alim ve şairlerinden. İsmi, Abdürrahim’dir. Afyonkarahisar’da doğdu. Doğum ve vefat tarihleri bilinmemektedir. Karahisar’da vefat etti. Kasımpaşa Camii bitişiğindeki türbede medfun olup, damadı Sufi Çelebi ile yanyanadır.
Abdürrahim Efendi aslen Mısırlı olup, Afyon’a yerleşmiş zengin bir ailedendir. O devirde ilim ve irfan merkezi olan Karahisar’da tahsil gördü. Kendisinden önce vefat eden fazilet sahibi kardeşi Muslihiddin Efendi de alim ve salih bir zat idi. 1436’da Beypazarı’na gidip Akşemseddin hazretlerine talebe oldu. 1453 yılında hocasıyla birlikte İstanbul’un fethine katıldı. Daha sonra Afyon’a döndü. Kendi adıyla kurduğu vakıfla, cami ve diğer hayır eserleri yaptırdı. İlahi bir aşk ile tasavvufi mahiyette şiirler söyledi. Eserler yazdı.
ESERLERİ:
1. Münyet-ül-Ebrar ve Gunyet-ül-Ahyar: İstanbul’un fethi esnasında yazdı. İki kısımdır. Birinci kısımda hak yoluna girenler; ikinci kısımda Halveti yolu adabı anlatılmaktadır.
2. Tercüme-i Kaside-i Bürde: Kab bin Züheyr’in (radıyallahu anh) Banet Süad diye başlayıp Peygamber Efendimiz’i medh ü sena eden kasidesinin tercümesidir. 60 beyte yakındır.
3. Vahdetname: 4250 beyit olup, mesnevi tarzındadır. Aşıkpaşa’nın Garibname’sine benzemektedir.
4. Risale fi Eşrat-is-Saat: Arabi olarak yazılan eser, kıyamet alametlerinden bahseder.
5. Işkname: Nuruosmaniye Kütüphanesi’nde bulunan bu eser, Vahdetname’sinden seçilmiş şiirlere yer verir.

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Karahisari Özgeçmişi

Karahisari Hayatı

Sizde Karahisari ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Karahisari biyografisi 116 defa okunmuştur. [723]