Karın Nedir

Karın Nedir ? Karın Ne demek ?

1-)Alm. Bauch (-höhle f), Leib (m), Fr. Abdomen, ventre (m), İng. Abdomen, belly. Üstteki diafragma kası, altta leğen kemiklerinin üzerini örten ve özel bir yapı arz eden pelvik diafragma denen zar ve kaslar topluluğu; arkada omurga ve sırt kasları, önde ise karın ön duvarları kaslarıyla sınırlandırılmış vücut bölgesi. Karın, içi bir torbaya benzeyen ve mide, ince barsak, kalın barsak, karaciğer, dalak gibi iç organları örten karın zarıyla kaplıdır. Böbrekler, böbrek üstü bezleri, büyük damarlar ve pankreas, karın zarı dışında kalır.

Karnın büyük çoğunluğunu barsaklar doldurur. Ortada, ince barsaklar düzensiz bir yığın meydana getirir ve sağ alt kadranda kalın barsağa açılırlar. Kalın barsaklar, sağ yandan yukarı çıkar, yatay olarak sol tarafa geçer, sol kenardan aşağı iner, ortaya gelir ve anüsle sonlanır. Karaciğer sağ üst köşede, dalak sol üst köşede bulunur ve normal muayenede ikisi de ele gelmez. Böbrekler, pankreas, büyük damarlar daha derinde yer alır. Karnın en alt orta kısmında bulunan mesane, içi aşırı dolu olduğunda ele gelebilir.

Birçok sistemik ve başlangıcı karında olan hastalık, karın ve karın cildinde bulgu verir. Muayene ve teşhiste doktor, karın bölgesi bulgularından çok faydalanır.

Çok sık rastlanan karın ağrısı basit sindirim bozuklukları, barsak spazmına bağlı olabileceği gibi, enfeksiyon hastalıkları veya kanser gibi ağır hastalıklarda da olabilir. Şiddet ve süresi araştırılmalı, sebebi mutlaka aranıp, bulunmalıdır.

Karın zarı iltihabı (Peritonit): Karın zarı denilen peritonun iltihaplanmasına verilen ad. Peritonit denilince genel olarak akut (had) peritonitler anlaşılır. Müzmin peritonit ise, sadece tüberküloz peritoniti için kullanılmaktadır.

Peritona mikropların yerleşip üremeleri genellikle iki şekilde olur. Birincisi dışarıdan bir etkiyle husule gelmesidir ki, bunlar çeşitli yaralanmalar ve ameliyat sebepleriyle meydana gelebilir. Ameliyattan sonra bir saat içinde her bir santimetrekarede 60.000 bakteri bulunur. Buna sebep ise dikiş yetersizlikleri, sterilizasyonları tam yapılmamış aletler ve eldivenlerin kullanılmaları, karın içinde yabancı cisim unutulması, diğer organların hasara uğramasıdır.

Peritonitlerin gelişmesinde ikinci bir yol da herhangi bir dış amil veya yaralanma olmadan, çeşitli iç organların hastalıkları sebebiyle delinmeleridir. Böylelikle karın zarına ulaşan organın içindeki muhteviyat veya mikroplar kısa bir süre sonra şiddetli bir akut peritonit tablosuna yol açarlar. Bunların arasında sık rastlanılanlar apendiks delinmesi, mide-duodenum ülseri delinmeleri ve safra kesesi delinmeleridir. Kadınlarda tüp delinmeleri de görülebilir. Delinmenin dışında iltihaplı bir organdan karın zarına mikrop yayılması karaciğer dalak ve böbrek etrafı apselerinde görülebilir. Kızıl, zatürre, yılancık, kemik iltihabı gibi durumlarda da mikroplar kan yoluyla karın zarını iltihaplandırabilirler.

Peritonitin sebebi olarak uzak veya yakın hiçbir sebep bulunamamışsa, “primer peritonit” tabiri kullanılır.

Karın zarı iltihaplanmağa başladığı zaman, önce, karın içinde yeri tesbit edilemeyen müphem ağrılar duyulur. Zamanla artan ağrılar bütün karın duvarını tutar. İçi boş organların delinmesinde ise ağrı bıçak saplanır tarzda çok şiddetlidir. İştahsızlık, bulantı, kusma, titreme, gaz ve gaita çıkaramama ve susuzluk hissi duyarlar. Barsak sesleri dinleme aleti ile duyulmaz.

Hastanın bütün bu şikayetler arasındaki duruşu tipiktir. Burunları sivrilmiş, gözler ve yanaklar çökmüş, kulakları soğuk, yüz soluk ve hasta korku içindedir. Hastanın karnı ileri devrelerde tahta gibi serttir.

Karın içi organ delinme ve yırtılmalarına bağlı olarak veya batın içine nofiz dış kaynaklı yaralanmalarda meydana gelen peritonitlerde tedavi ameliyattır. Ancak akut pankreotit, pnomokoksik ve diğer septik (bakteriyel) peritonitler ile organ yapışıklıklarına sebeb olmadan erken safhada teşhis edilmiş tüberküloz peritonitlerde, önce tıbbi tedavi denenmelidir. Genellikle de ameliyata gerek kalmaz. Çünkü bakteriyel özellikle tüberküloz peritonitte karın içinde protein (albumin)den zengin litrelerce mayi birikir. İyi bir tıbbi tedaviyle bu mayi tekrar vücut (damarlar) tarafından emilir.


2-)İnsan ve hayvanlarda gövdenin kaburga kenarlarından kasıklara kadar olan ön bölgesi
Örnek:Şuursuz bir acele ile mahmuzlarını atının karnına vurdu. Ö. Seyfettin


3-)Döl yatağı, rahim


4-)Bazı şeylerde şiş ve içi boş bölüm.


5-)Mide


6-)İç, gönül, akıl, kafa.


7-)Ahlaki açıdan kabul edilemeyen şeyleri kabullenme.


8-)Gelen ve yansımış dalgaların girişimiyle oluşan duraklı dalgalarda en büyük genlikte titreşen noktalar.


9-)Bk. mabeyinci


10-)Durağan dalgaların en büyük genlikte kesimi.


11-)Sindirim organları, karaciğer ve böbreklerin içinde bulunduğu ve göğüs boşluğundan bir diyaframla ayrılan vücut boşluğu, abdomen.


12-)Omurgalı canlılarda vucudun sindirim kanalını içine alan, memelilerde ise göğüsten bir diyaframla ayrılmış bölgesi.


13-)Eklem bacaklılarda ve bazı poliketlerde vücudun arka bölgesi, abdomen.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Antinode.
İngilizcesi İngilizce
Abdomen.
İngilizcesi İngilizce
Ventral.
İngilizcesi İngilizce
Belly.
İngilizcesi İngilizce
Stomach.
İngilizcesi İngilizce
Tummy.
İngilizcesi İngilizce
İnside.
İngilizcesi İngilizce
Paunch.
İngilizcesi İngilizce
Venter.
İngilizcesi İngilizce
Abdominal.
İngilizcesi İngilizce
Abdominal region.
Almancası Almanca
Schwingungsbauch
Fransızcası Fransızca
Ventre
Latincesi Latince
Abdomen

  • Dün gece başlayan kar yağışı şehri beyaza bürürken, Çinliler Karın tadını kartopu oynayarak ve kardan adam yaparak çıkardı.
  • Yaşadıkları sitenin bahçesinde Karın keyfini çıkaranlardan biri de Yang ailesi.

Sizde içinde Karın kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Karın kelimesi anlamı 119 defa okunmuştur. [238215] Karın kelime anlamı, Karın nedir, Karın ne demek, Karın sözlük anlamı

Paylaş