Korna Nedir

Korna Nedir ? Korna Ne demek ?

1-)Alm. Hupe (f), Fr. Avertisseur (m), trompe (f), İng. Horn. Gelen geçeni uyarmak için kullanılan ve lastik kısmın sıkılmasıyla içindeki havanın huni şeklinde bir borudan geçişi sırasında ses çıkaran cihaz. Eskiden korna, bisiklet ve motorlu taşıt araçlarının hepsinde sesli haberleşme aleti olarak kullanılırdı. Arabaların düz ve virajlı yollarda seyrederlerken birbirleri arasında korna ile haberleşirler. Bununla, yol isterler veya geldiklerini haber verirler.

Deniz taşıtları da bir limana yanaşırken veya ayrılırken, sisli havalarda seyrederlerken, ses veren boynuz şeklindeki hava sıkışması ile çalışan korna aletini, aralıklı olarak çalarlar. Bu şekildeki sesle karşılıklı işaretleşmiş olurlardı. Bugün bu işler daha modern aletlerle yapılmaktadır.

Bisiklet ve motorlu taşıtların yapılıp kullanılmaya başlamasıyla korna da ortaya çıkmıştır. Fakat günümüzde pek kullanılmamaktadır.


2-)Motorlu taşıtlarda, bisikletlerde sesle işaret vermek için kullanılan ve içinden hava geçirilerek çalınan boru, klakson
Örnek:Saat on iki olur olmaz, apartmanın önünde kornayı öttürdüm. A. Gündüz


3-)Bu borudan çıkan ses.


4-)Bk. uyaraç


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Horn.
İngilizcesi İngilizce
Automobile / air / bulb horn.
İngilizcesi İngilizce
Flare.
İngilizcesi İngilizce
Trumpet.
İngilizcesi İngilizce
Horn push.
İngilizcesi İngilizce
Klaxon.
İngilizcesi İngilizce
Tooter.

  • Edinilen bilgiye göre, Ağrı Dağı'ndaki Korna Yaylası yakınlarında devriye görevi yapan jandarma ekipleri, yol üzerindeki bomba düzeneğini fark etti.
  • Mesai bitiminde yapılan eyleme, yoldan geçen servis araçlarının şoförleri de Korna çalarak destek verdi.

Sizde içinde Korna kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Korna kelimesi anlamı 56 defa okunmuştur. [238542] Korna kelime anlamı, Korna nedir, Korna ne demek, Korna sözlük anlamı

Paylaş