Korucu Nedir

Korucu Nedir ? Korucu Ne demek ?

1-)Alm. Waldhüter Feldhüter (m), Fr. Gardechampetre (m), İng. Rural guard; forest watchman. Bekçi manasında kullanılan bir terim. Saraya ait çayırlarla koruların muhafazasında kullanılan bekçilere bu ad verilirdi. Saray korucularının bir kısmı maaşlı, bir kısmı da bu hizmetlerine karşılık avarız-ı divaniyye (harb sebebiyle tahsil edilen vergi), bedel-i menzil (Osmanlılarda menzil teşkilatının senelik masrafları için alınan vergi), imdadiyye-i seferiyye (eskiden Osmanlı devrinde muharebe masrafına karşılık olmak üzere, halktan alınan örfi vergiye verilen ad) gibi vergilerden muaf idiler. Maaşlı olanlar, acemi oğlanları arasından seçilirdi.

Yeniçeri ocağını teşkil eden cemaat, bölük ve sekbandan seçilme bir sınıf askere de korucu adı verilirdi. Bunların vazifesi İstanbul etrafındaki ormanlarla su yollarını korumaktı.

Bugün köylerde, mezralarda mal ve can güvenliğini temin etmek için görevlendirilen silahlı kişilere de bu isim verilmektedir. Korucular, köy ihtiyar meclislerince görevlendirilirler ve köy muhtarlarının denetim ve emrinde çalışırlar. Köy kanunlarına göre 22 yaşını bitirmiş, 60 yaşını geçmemiş olanlar korucu olabilirler. Olağanüstü hal ilan edilen il sınırları içersinde lüzum görülürse valinin teklifiyle İçişleri Bakanlığının onayıyla yeteri kadar geçici köy korucusu görevlendirilir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde halen uygulanan geçici koruculuk sistemi böyledir (13.10.1993).


2-)Orman veya kır bekçisi.


3-)Kırsal bölgede güvenlik güçlerine yardımcı olan sivil görevli.


4-)Hasahıra bağlı otlak ve çayırları korumak, İstanbul çevresindeki ormanlara ve su yollarına bakmakla yükümlü bekçi.


5-)Orman vb. bekçisi.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Village policeman.
İngilizcesi İngilizce
Preserver.
İngilizcesi İngilizce
Forester.
İngilizcesi İngilizce
Forest watchman.
İngilizcesi İngilizce
Ranger.
İngilizcesi İngilizce
Woodman.
İngilizcesi İngilizce
Woodsman.
İngilizcesi İngilizce
Forest warden.

  • Kazada 9 asker ile Korucu olan minibüs sürücüsü olmak üzere 10 kişi şehit olmuştu.

Sizde içinde Korucu kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Korucu kelimesi anlamı 21 defa okunmuştur. [238547] Korucu kelime anlamı, Korucu nedir, Korucu ne demek, Korucu sözlük anlamı

Paylaş