Krup (Akut Laringotrakea Bronşit) Nedir

Krup (Akut Laringotrakea Bronşit) Nedir ? Krup (Akut Laringotrakea Bronşit) Ne demek ?

1-)Alm. Krupp (m) Diphtheritis (f), Fr. Croup (m), İng. Crop. Gırtlağın, nefes borusunun ve hava yollarının akut iltihabi hastalığı. Hastalık, parainfluenza denen virüsle meydana gelir ve özellikle hayatın erken dönemlerinde ortaya çıkar. Bu virüs, çocuklarda krup’a, erişkinlerde ise genellikle soğuk algınlığına yol açmaktadır. Sık olarak sonbahar, kış ve ilkbaharda görülür. Yeniden hastalanma sıktır. Kuluçka süresi 5-6 gündür. Çocuk ve bebeklerde çok ciddi seyreder. Ateş, hastalığın değişmez belirtisidir. Öksürük, hırıltı solunum vardır.

Hastalıkta önemli laboratuar belirtisi yoktur. Çocuklarda akyuvar değişiklikleri olursa da vakalara göre değişir.

Komplikasyon olarak, çocukta orta kulak iltihabı sıktır. Çok küçük veya kötü bakımlı çocukta öldürücü olabilir. Erişkinde ise bakteriyel sinuzit, önceden bronşit amfizem ve bronşiektazisi olan hastalarda bakteriyel zatürre gelişebilir.

Krup, gırtlak difterisi ile karışabilirse de solunum yolunun direkt muayenesi ile ayrılabilir. Gırtlak difterisine “krup difterik” de denir.

Krup’un has bir tedavisi olmadığı gibi koruyucu aşısı da yoktur. Tedavisi, ortaya çıkan belirtilere ve orta kulak iltihabı, zatürre gibi komplikasyonların önlenmesine yöneliktir. Çocukta bakım önemlidir. Erişkinlerde ise ağrı kesici, antihistaminik ve öksürük için az dozda kodein verilir. Hastalar yatak istirahatine alınmalıdır.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Krup (Akut Laringotrakea Bronşit) kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Krup (Akut Laringotrakea Bronşit) kelimesi anlamı 11 defa okunmuştur. [238575] Krup (Akut Laringotrakea Bronşit) kelime anlamı, Krup (Akut Laringotrakea Bronşit) nedir, Krup (Akut Laringotrakea Bronşit) ne demek, Krup (Akut Laringotrakea Bronşit) sözlük anlamı

Paylaş