Kullukçu Nedir

Kullukçu Nedir ? Kullukçu Ne demek ?

1-)eskiden karakollarda bulunan yeniçerilere verilen ad. Osmanlı Devleti, kuruluşundan itibaren iç huzurun temini için lüzumlu bütün tedbirleri zamanında almıştır. Celali isyanları sırasında yer yer bozulan emniyet kısa zamanda eski haline getirilmişti. Şimdi olduğu gibi o devirde de şehirlerin muhtelif yerlerinde karakollar bulunurdu. Buralara Yeniçerilerin lüzumu kadar er, çavuş, subay tayin olunurdu. O zaman karakollara “kulluk” dendiğinden buradaki görevli yeniçerilere de “kullukçu” denirdi. İstanbul dışındaki kullukçulara “yazakçı” adı verilirdi. Zabit (subay), çavuş ve erlerin kendilerine has giyimleri vardı.

Zabitler, resmi günlerde mensub oldukları ocağın elbiselerini giyerlerdi. Normal günlerde ise başlarına astarsız kavuk, sırtlarına dar kollu ve açık önlü kaftan, altına mintan, bacaklarına şalvar giyer; bellerine kuşak sarar, arasına bıçak sokarlardı. Çavuşlar aynı zamanda yazı işlerine baktıklarından kaftan üzerine bağladıkları kuşak arasına divit koyarlardı. Erlerin giyimleri ise daha basitti.


2-)Kullukta görevli yeniçeri.


3-)Silahtarağa ile ileri gelen saray ağalarının hizmetine bakan oğlan.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Kullukçu kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Kullukçu kelimesi anlamı 18 defa okunmuştur. [238599] Kullukçu kelime anlamı, Kullukçu nedir, Kullukçu ne demek, Kullukçu sözlük anlamı

Paylaş