Kum Nedir

Kum Nedir ? Kum Ne demek ?

1-)Alm. Sand (m), Fr. Sable (m), İng. Sand. Taş ve çakılların, tabii veya sun’i olarak, kırılıp ufalması ile ortaya çıkan taneli malzeme. Yaklaşık olarak çapları 0,02 mm ile 2 mm arasındadır. Kayaları meydana getiren bütün mineraller kumlarda görülürse de, çoğunlukla bir kısmına rastlanır. Pekçok sebeplerden dolayı da kuvars minerali daha fazla bulunur. Kuars kayalarda en çok rastlanan kaya cinsi olup, çok serttir. Daha küçük parçalara bölünmesi zor olup, suda erimez ve çözülmez. Bazı bölgelerde önemli miktarda feldispat, demir cevheri ve volkanik cam ihtiva eden kumlara da rastlanır. Pekçok kuvarslı kumda feldispat ile beyaz mika parçaları da vardır. Bu yumuşak olup, zamanla çözülür. Bunlara ilaveten her kumda az mikdarda da olsa ağır kaya mineralleri mevcuttur.

Bazı kıyı ve nehir kumlarında hafif kısımların çözülmesi sonucunda ağır kısımların daha yoğun olduğu göze çarpar. Ekonomik bir şekilde işlenirse bunlardan elmas ve diğer kıymetli taşlar; altın, platin, kalay, momazit ve diğer cevherler elde edilir. Okyanus dibinde bulunan yeşil kum, eski devirlere ait tabakalarda bulunur. Renkleri sahib oldukları glakonit mineralinden dolayıdır. Potasyum hidratlı bir kum suyun sertliğini almak için ve gübre olarak da kullanılır.

Cam endüstrisinde ve ilgili endüstrilerde çok saf kuarslı kumlar olan silis kum kaynağı kullanılır. Metallerin eritildiği fırınlarda kuars tanecikleri birleştirmek için de saf kuars kumuna ihtiyaç vardır. Normal olarak rastlanan kumun en çok kullanıldığı yerlerden biri de beton imalatıdır.

Binaların iç ve dış sıvaları da kumun en çok tercih edildiği yerlerdir. Yeraltında suyun toplandığı yerlerden birisi de kum tabakalarıdır.


2-)Silisli kütlelerin, kayaların, doğal etkenlerle parçalanarak ufalanmasından oluşan, deniz kıyısı, dere yatağı vb. yerlerde çok bulunan, ufak, sert tanecikler
Örnek:Çocuklar kumdan bir fırın yaparak oynuyorlardı. M. Ş. Esendal


3-)Armut, ayva vb. meyvelerin etli bölümlerindeki sert tanecikler.


4-)Vücuttaki bezlerin, özellikle böbreğin ürettiği ince ve katı tanecikler.


5-)Parçacıklarının 0.02-2 mm büyüklüğünde olduğu toprak tipi.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Sand.
İngilizcesi İngilizce
Gravel.
Fransızcası Fransızca
Sable

  •          Yetkililer, pas kaplı bombanın etrafının Kum torbalarıyla çevrilmesinin ardından uçuşlara yeniden başlanabildiğini söyledi.
  • Çin’in batısındaki Kum tepelerinin kapladığı alanda kilometrelerce uzunan noktalı yapıların, nikel madeni aramak için yapılan çalışmalardan kaynaklanmış olabileceği ifade edildi.

Sizde içinde Kum kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Kum kelimesi anlamı 89 defa okunmuştur. [238602] Kum kelime anlamı, Kum nedir, Kum ne demek, Kum sözlük anlamı

Paylaş