Kumpas Nedir

Kumpas Nedir ? Kumpas Ne demek ?

1-)Alm. Schublehre, Messkluppe (f), Fr. Compas (m), İng. Callipers. 0,02 mm hassasiyetle uzunluk ölçebilen sürgülü cetvel. Yalnız cetvellerden farklı olarak 1/10, 1/20 veya 1/50 hassasiyetinde okuma imkanı verir. Kullanma maksadına göre değişik büyüklük ve şekillerde yapılırlar.

Sürgülü kumpaslar genellikle; uzunluk ölçülerinin alınmasında, dış ve iç çapların ölçülmesinde ve derinlik ölçümünde kullanılırlar.

Sürgülü kumpaslar metrik ve inç sistemlerine göre yapılırlar. Bir mm’lik iki çizgi arasına rastlayan ölçüleri verniyer denilen bir bölüm ilave edilerek 1/10, 1/20, 1/50 mm hassasiyetinde ölçme imkanı sağlanmıştır. Verniyer, sürmeli kumpasın yardımcı bir ölçü cetvelidir ve esas ölçü bölümlerinden daha küçük değerlerin okunmasını sağlar.

1/10 hassasiyetindeki kumpas verniyerinin meydana gelişi şöyledir: Esas ölçü cetvelindeki 9 mm’lik aralık verniyerde 10 eşit parçaya bölünmüştür. Burada verniyerin 10 bölümü olduğu ve toplam boydan 1 mm kısaldığı için her verniyer bölümü esas bölümlerden 1/10 mm kısalmış olur. Buna göre bir verniyer bölümü 1-1/10=0.9 mm eder. Verniyerin sıfır çizgisinden sonraki çizgisi ile cetvelin sıfırdan sonraki çizgisi arasında 1-0.9=0.1 mm’lik bir aralık kalır.

Verniyerin 10. çizgisi, cetvelin 9. çizgisinin karşısına gelir. Buna göre verniyerin sıfır çizgisinden sonraki birinci çizgisi 0.1 mm, 2. çizgisi 0.2 mm, 0.3-0.4-0.5-0.6-0.7-0.8-0.9-1 mm diye ilerlemekte ve böylece de mm’nin 1/10’u okunabilmektedir.

Okuma kolaylığı sağlamak maksadıyla vernier bölümünün üzerine göstergeli bir saat eklenerek saatli kumpaslar da yapılmıştır. Son yıllarda bilgisayar tekniği kumpaslara da intikal etmiş olup, Digital kumpaslar da yapılarak piyasaya sürülmüştür. İç çap ve dış çap ölçen kumpasların yanında derinlik kumpasları ve mihengir denilen yükseklik ölçen kumpaslar da mevcuttur.


2-)Dizicilerin harfleri satır durumuna getirirken içine yerleştirdikleri ayarlanabilir demir yuva.


3-)Sanayide kalınlık ve incelikleri ölçmede kullanılan ölçüm aleti.


4-)Hile, düzen.


5-)Bir takımyıldızın adı.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Calipers.
İngilizcesi İngilizce
Composing stick.
İngilizcesi İngilizce
Stick.
İngilizcesi İngilizce
Plot.
İngilizcesi İngilizce
Have.
İngilizcesi İngilizce
Callipers.
İngilizcesi İngilizce
Mariner's compass.
İngilizcesi İngilizce
Trick.
İngilizcesi İngilizce
İntrigue.
İngilizcesi İngilizce
Calper rule.
Fransızcası Fransızca
ßoussole

  • BÜYÜK Kumpas Artık düz mantığı çalıştırma zamanı geldi.
  • Hem Fenerbahçe'ye hem de Aydınlar'a büyük Kumpas yapıldığını haftalardır dile getiriyorum.

Sizde içinde Kumpas kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Kumpas kelimesi anlamı 105 defa okunmuştur. [238607] Kumpas kelime anlamı, Kumpas nedir, Kumpas ne demek, Kumpas sözlük anlamı

Paylaş