Kolloit Nedir

Kolloit Nedir ? Kolloit Ne demek ?

1-)Alm. Kolloid (n), Fr. Colloide (m), İng. Colloid. En azından bir tanesinin çok ince dağılmış olduğu, homojen maddeler karışımı. Terim, keza dağılmış olan taneciklerin kendilerini işaret etmek maksadıyla da kullanılır. Kolloitler tabii halde de mevcuttur. Sis ve protoplazma buna misaldir. Birçok kolloid ekonomik açıdan önem taşırlar. Mesela gıda maddelerinden tereyağı ve süt birer kolloittir. Keza sabun ve deterjanlar suda kolloidal çözeltiler meydana getirir.

Kolloitlerin karakteri ve özellikleri dağılmış taneciklerin büyüklüklerinden kaynaklanır. Yoksa ayrı bir kimyevi özellikleri yoktur. Taneciklerin çapı, 10-7-10-5 cm arasındadır. Bu boyut, en basit bir molekülün büyüklüğü ile adi bir mikroskopta görülebilecek tanecik büyüklüğü arasındadır.

Kolloitlerin sınıflandırılması: Kolloidal sistemlerde dağılmış olan faza dispers faz veya iç faz, dispers fazın içinde dağıldığı faza da dispersiyon aracı veya dış faz denir. Kolloitler genel olarak bu fazların sıvı, katı veya gaz olmalarına göre sınıflandırılırlar. Eğer bir sıvı veya bir katı bir gaz içerisinde dağılmış ise bu sistem “aerosol” ismini alır. İlkine sis ikincisine ise duman misaldir.

Bir sıvı, bir sıvı içinde dağılmış ise (süt gibi) bu kolloid emülsiyon ismini alır. Bir katı, bir sıvı içinde dağılmış ise buna da “sol” veya süspansiyon ismi verilir. Bazan jel ismi de verilir (jelatin-su sistemi gibi).

Gaz tanecikleri bir sıvı içinde dağılmış olabilir. Bunlara da köpük denir. Katı maddenin dispersiyon aracı olduğu sistemler de vardır. Porözlü (süngerimsi) kayalarda petrol olması misali gibi.

Gerçek çözeltilere bir ışık demeti gönderilip yandan incelenecek olursa, optikçe boş olduğu, yani çözelti içine giren ışık demetinin tamamının geçtiği, hiç yansımadığı görülür. Halbuki kolloidal çözeltilerde ışık demeti yansır ve yandan görülebilir (pencereden bir ışık demeti girince görünmeyen toz taneciklerinin görünmesi). Kolloidal çözeltilerdeki bu olay önce Faraday daha sonra J. Tyndall tarafından incelenmiş ve bu olaya da Faraday-Tyndall olayı ismi verilmiştir. Kolloidal taneciklerin çok küçük olmasından dolayı bu olayda tanecikler değil, diffüze olmuş ışık görülür. Diffüze olmuş ışık, üstten bir mikroskopla incelenir ki bu şekil mikroskop tertibine ultramikroskop denir.


2-)(Yun. kolla: zamk; eidos: şeklinde) Yarı geçirgen zarlardan kolayca geçemeyen yüksek molekül ağırlıklı büyük moleküller.


3-)Jelatine benzer, tutkalımsı.


4-)Tutkal kıvamında madde.


5-)Tiroit bezi foliküllerini dolduran jel kıvamındaki madde; tiroit bezi salgısı.


6-)Partikül büyüklüğü nanometreyle mikrometre arasında olan, sıvı içinde dağılmış, zamk veya jelatin niteliğinde mikroskobik parçacıklar.


7-)Çözücü sıvıda küçük tanecikler durumunda dağılmış madde.


8-)Tiroit folikülünde bulunan jel benzeri madde, tiroit kolloit.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Colloid.
Almancası Almanca
Kolloid
Fransızcası Fransızca
Colloïde

Sizde içinde Kolloit kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Kolloit kelimesi anlamı 28 defa okunmuştur. [238494] Kolloit kelime anlamı, Kolloit nedir, Kolloit ne demek, Kolloit sözlük anlamı

Paylaş