Kureyş Nedir

Kureyş Nedir ? Kureyş Ne demek ?

1-)Allahü teala, İbrahim aleyhisselamın oğullarından İsmail'i seçti. İsmailoğullarından Kinaneoğullarını seçti. Kinaneoğullarından Kureyş'i seçti. Kureyş'ten Haşimoğullarını seçti. Haşimoğullarından Abdülmuttaliboğullarını seçti. Abdülmuttaliboğullarından da beni seçti. (Hadis-i şerif-Sahih-i Müslim)

İsmail aleyhisselamın torunlarından olan Adnan'ın oğulları arasında Mudar ve Rebia meşhur oldu. Mudar oğullarından; Kinane, Kureyş, Hevazin, Sakif, Temim, Müzeyne kabileleri meydana geldi. Bunlardan Kureyş, Mekke'de yerleşmekle ayrıca şeref kazandı. (Seyyid Abdülhakim Arvasi)

Peygamber efendimizin babası Abdullah, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları kolundan, annesi Âmine Hatun ise, Kureyş kabilesinin Zühreoğulları kolundandır. Yani baba ve anne tarafından Kureyşidir. (Zerkani, Abdülhak-ı Dehlevi)

Arablar arasında cömertlik üstün bir vasıf olarak kabul edilirdi. Hac mevsiminde Mekke'ye gelen misafirlerin ağırlanması ile Kabe hizmetlerine önem verilirdi. Özellikle Kureyş kabilesi bu hizmetlerin kendisine ait olduğunu kabul eder ve bunu şeref sayardı. Kureyş kabilesi bu hizmetleri şerefle ve severek yürütürdü. (Nişancızade)


2-)Peygamber efendimizin mensub olduğu kabile. Peygamberimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) dedelerinden on birincisi olan Fihr’in adı. Kabilesi hac için Mekke’de toplandığından Kureyş denildi. Nuh aleyhisselamdan sonra Arabistan yarımadasında yerleşenlere “Arab-ı baide” denir. Âd, Semud ve Amalika bunlardandır. Hud aleyhisselam Âd kavmine, Salih aleyhisselam Semud kavmine gelmiştir. Bunlar Sam’ın soyundandır. Bunlardan sonra, gelip Yemen’e yerleşen Kahtan evladlarına “Arab-ı aribe” denir. Bunlar Yemen’de Himyer Devletini kurdu. Bu devlet çökünce, önce Habeşler, sonra İranlılar, Yemen’e vali tayin ettiler. Etrafa Himyerilerden Medine’deEvs ve Hazrec kabileleri meydana geldi. Şam tarafına gelenler, Gassan Devletini kurup, Hıristiyan oldular. Irak’a gelenler Hire Devletini kurdu. İsmail aleyhisselamın on iki evladının Arab-ı aribe ile karışmasından Arab-ı müsta’ribe meydana geldi.

Arab-ı müsta’ribeden Beni Adnan ve bunlar arasında da Mudar ve Rebia kabileleri meşhur oldu. Beni Mudar’dan Kenane, Kureyş, Hevazin, Sakif, Temim ve Müzeyne kabileleri meydana geldi. Bunlardan Kureyş Mekke’de yerleşmekle ayrıca şeref kazandı. Kureyş bu sırada Mekke’de bulunan Huzaa kabilesine üstünlük sağladı ve Mescid-i Haram’a ve Kabe’nin hizmetlerine bakarak bu üstünlüklerini kuvvetlendirdi. Kureyş’in bu hizmetinden dolayı Kabe’yi büyük bilen bütün Arap yarımadası Kureyş’in üstünlüğünü kabul etti ve bu kabileye hürmet gösterdi. Arap yarımadasındaki kabile reisleri, mühim işlerde anlaşmak için, Mekke’deki Dar-ün-Nedve denilen yerde toplanıp meşveret ederlerdi.

Kureyş kabilesi de Haşimi, Emevi, Nevfel, Abdüddar, Esed, Teym, Mahzum, Adiy, Cumah, ve Sehm adında on kola ayrılmıştı. Peygamber efendimizin soyu Haşimoğulları kolundan devam etmiştir. Haşim, çok cömertti. Bir kıtlık yılında Şam’dan getirdiği buğday unundan ekmek yaptırdı. Birçok deve ve koyun kestirip tirit yaptırarak bütün Mekke ahalisini doyurdu.

Haşim, kabiliyyetli, dirayetli, cömert, faziletli ve herkes tarafından sevilen, sayılan bir zat olduğu için ismi ailesine ve soyuna ad oldu. Bu sebeble onun soyuna Haşimiler denilmiştir. (Bkz. Haşimiler). Kur’an-ı kerim’de Şu’ara suresi 219. ayetinde Peygamber efendimiz için mealen şöyle buyrulmaktadır: “Sen, yani senin nurun hep secde edenlerden dolaştırılıp sana ulaşmıştır.”

Resulullahın dedeleri, anne ve babası mü’min idiler. Hiçbiri kafir olmadılar. Peygamber efendimiz de; “Allahü teala, İsmail (aleyhisselam) evladından, Kinane ismindeki kimseyi ve onun sülalesinden, Kureyş ismindeki zatı beğendi, seçti. Kureyş evladından da Haşimoğullarını sevdi. Ondan da beni süzüp seçti.” buyurdular.


3-)hz. peygamberin soyu


4-)Kökü Hz. İbrahim'e (A.S.) dayanan, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in de (A.S.M.) mensub olduğu Arab kabilesi.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

  • Kureyşin kelime anlamı nedirr
  • Suriye’ye ticaret için gitmiş bir kervan hepsi Kureyş kabilesine mensup 70 kadar süvariyle Mekke’ye dönüyordu.

Sizde içinde Kureyş kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Kureyş kelimesi anlamı 3265 defa okunmuştur. [246798] Kureyş kelime anlamı, Kureyş nedir, Kureyş ne demek, Kureyş sözlük anlamı

Paylaş