Lanet Nedir

Lanet Nedir ? Lanet Ne demek ?

1-)LÂNET



Uzaklaştırma beddua, hakaret, sövüp sayma, azab, Allah'ın rahmetinden uzaklaşma, gazab etme, beddua etme, buğz etme, uzak durma, muhalefet etme.

Lanet, Kur'an'da birçok kez ve tüm anlamlarında kullanılmıştır. Nitekim" ...Her ümmet (ateşe) girdikçe yoldaşına lanet etti..." (el-A'raf 7/38) ayetinde hakaret, sövüp sayma anlamında İsrailoğullarından inkar edenlere Davud ve Meryem oğlu İsa diliyle lanet edilmiştir... " (el-Maide 5/78),

"..İşte onlara hem Allah lanet eder, hem bütün lanet edebilenler lanet eder" (el-Bakara, 2/159) ayetlerinde beddua. Kalplerimiz perdelidir dediler. Hayır, ama inkarlarından dolayı Allah onları lanetlemiştir" (el-Bakara, 2/88) ayetinde Allah'ın rahmetinden uzaklaştırma ve gazab etme anlamlarını dile getirmek üzere kullanılmıştır. Şeytan'a "mel'un" (lanetlenmiş) denilmesi de Allah'ın rahmetinden kovulması, gazabına uğraması nedeniyledir.

Bu tür kullanımlardan ayrı olarak Kur'an'ın iki yerinde iki karşılıklı lanetleşmeden söz edilir. Bunların ilkinde Hz. Peygamber (s.a.s)'e şöyle buyurulur: "Kim sana gelen ilimden sonra seninle tartışmaya kalkarsa de ki: Gelin oğullarımızı ve oğullarınızı, kadınlarımızı ve kadınlarınızı, kendimizi ve kendinizi çağıralım, sonra gönülden dua edelim, yalan söyleyenlere Allah'ın lanetini dileyelim" (Âl-i İmran, 3/61).Bu ayet uyarınca Hz. Peygamber (s.a.s), Hz. İsa (a.s) hakkında kendisiyle tartışan Necran Hristiyanlarını lanetleşmeye çağırmıştı. Ancak, "mübahele olayı" olarak bilinen bu olayda Hristiyanlar lanetleşmeye yanaşmamışlardı.

İkincisinde ise karı ile kocanın karşılıklı, ama laneti kendilerine dileme biçiminde lanetleşmesi söz konusu edilir. İslam hukukunda Lian* olarak adlandırılan bu olayda eşine zina isnat eden, ancak başka bir şahid getiremeyen kocanın doğruluğuna dört kez Allah'ı şahit tutması ve sonra da eğer yalan söylüyorsa Allah'ın kendisini lanetlemesini dilemesi öngörülür. Bu itham karşısında kadınında kocasının yalan söylediğine dört kez yemin etmesi ve arkasından da yalan söylüyorsa Allah'ın gazabına uğramayı dilemesi gerekir (en-Nur, 24/6-9). Karşılıklı yapılan bu yeminleşme ve lanetleşmeden sonra kadın zina cezasından kurtulur, ancak karı-koca arasında evlilik bağı kesin bir biçimde sona erer.

Hz. Peygamber (s.a.s)'de lanet kelimesini beddua, buğz, hakaret gibi anlamlarda kullanmıştır. Rivayetlerde Hz. Peygamber (s.a.s)'in Bi'r-i Maune olayında şehid edilen müslümanlar nedeniyle Rıl, Zekvan, Lıhyan ve Usayya oğulları aleyhinde kırk sabah lanet okuyarak beddua ettiği bildirilir (Buhari, Cihad 17). Buna karşılık Hz. Peygamber (s.a.s), müslümanları rastgele lanet etmekten menetmiş, özellikle ashabının birbirine ve tabiat kuvvetlerine lanet etmelerini yasaklamıştır (Ebu Davud Edeb, 4908; Müslim, Birr, 80-87).

İslam bilginleri arasında kimlere lanet edilip kimlere edilmeyeceği konusunda görüş ayrılığı vardır. Bilginlerin bir bölümü müslümanlara hiç bir şekilde lanet edilemeyeceği görüşündedir. Bilginlerin diğer bir bölümü ise fasık olan müslümanlara lanet edilebileceğini kabul ederler. Kafirlere lanet edip edilemeyeceği de tartışma konusu olmuştur. Bazı bilginler, kafirlere kayıtsız şartsız lanet edilebileceğini kabul ederken bazıları da bunun vacib olmadığını, onlara lanet edilebilmekle birlikte lanet etmemenin daha güzel ve yararlı olacağını savunmuşlardır (Fahruddin er-Razi, Tefsir-i Kebir Ter. III,188; İbn Mace, Tercüme ve Şerh, X, 148).

Ertuğrul - O. Hakan ÖZALP


2-)Ters, berbat, çok kötü


3-)Tanrı'nın sevgi ve ilgisinden yoksun olma, beddua


4-)Nefret. Tiksinti. Allah'ın rahmetinden mahrumiyyet.(Ehl-i Sünnet'in ve İlm-i Kelam'ın azim imamlarından meşhur "Sa'deddin-i Teftezani", Yezid ve Velid hakkında tel'in ve tadlile cevaz vermesine mukabil "Seyyid-i Şerif-i Cürcani" gibi Ehl-i Sünnet Velcemaat'in allameleri demişler: "Gerçi Yezid ve Velid, zalim ve gaddar ve facirdirler; fakat sekeratta imansız gittikleri gaybidir. Ve kat'i bir derecede bilinmediği için, o şahısların nass-ı kat'i ve delil-i kat'i bulunmadığı vakit, imanla gitmesi ihtimali ve tevbe etmek ihtimali olduğundan, öyle hususi şahsa lanet edilmez. Belki $ gibi umumi bir ünvan ile lanet caiz olabilir. Yoksa zararlı, lüzumsuzdur." diye "Sa'deddin-i Teftezani"ye mukabele etmişler. R.N.) (Osmanlıca'da yazılışı: la'net)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Peevish.
İngilizcesi İngilizce
İmprecatory.
İngilizcesi İngilizce
Bleeding.
İngilizcesi İngilizce
Curse.
İngilizcesi İngilizce
İmprecation.
İngilizcesi İngilizce
Damnation.
İngilizcesi İngilizce
Malediction.
İngilizcesi İngilizce
Cuss.
İngilizcesi İngilizce
Damn.
İngilizcesi İngilizce
Execration.
İngilizcesi İngilizce
Malison.
İngilizcesi İngilizce
Murrain.
İngilizcesi İngilizce
Reprobation.
İngilizcesi İngilizce
Swearword.
İngilizcesi İngilizce
Bloody.
İngilizcesi İngilizce
Jinx.
İngilizcesi İngilizce
Ruddy.
İngilizcesi İngilizce
Cursed.
İngilizcesi İngilizce
Damned.

  • Lanet olsun perry
  • × Siz kocanın izni olmadan yatağı terk eden kadına meleklerin Lanet edeceğini söylüyorsunuz.
  •    × Melekler de yatağı terk eden erkeğe Lanet eder yani.

Sizde içinde Lanet kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Lanet kelimesi anlamı 1483 defa okunmuştur. [242129] Lanet kelime anlamı, Lanet nedir, Lanet ne demek, Lanet sözlük anlamı

Paylaş