Mazhar-ı Can-ı Canan Kimdir ?

Mazhar-ı Can-ı Canan Biyografisi

Mazhar-ı Can-ı Canan Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Mazhar-ı Can-ı Canan : Mazhar-ı Can-ı Canan . mutasavvıf
İnsanları Hakk’a davet eden, doğru yolu göstererek hakiki saadete kavuşturan ve kendilerine Silsile-i aliyye denilen alim ve velilerin yirmi yedincisidir. İsmi, Şemseddin Habibullah’tır. Hazreti Ali’nin neslinden olup, seyyiddir. Yirmi sekiz batında HazretiAli’ye ulaşır. Babası Mirza Can’dır. Bu isme izafeten Can-ı Canan denilmiştir. 1699 (H.1111) veya 1701 yılında Ramazan-ı şerifin on birinde Cuma günü doğdu ve 1781 (H. 1195) yılında yine bir Cuma günü Delhi’de şehit edildi. Kabri, Şah Cihan Camii yakınındaki Dergah Camii’nde bulunan dört kabirden biridir.
Mazhar-ı Can-ı Canan hazretleri, küçük yaşta ilim ve marifet öğrenmeye ve çeşitli maharetler kazanmaya başladı. İlim ve marifetler yanında; çeşitli sanat ve fen ilimlerini de öğrendi. Mazhar-ı Can-ı Canan hazretleri on altı yaşındayken babası vefat etti. Vefatından önce kendisine vasiyette bulunup; “Oğlum! Bütün vaktini, kemalatı yani olgunlukları ve üstün dereceleri elde etmek için harca! Kıymetli ömrünü boş şeylerle geçirme!” dedi. Babasının vefatından sonra bu vasiyetine uyarak ilim öğrenmeye ve öğrendikleriyle amel etmeye başladı. Kendisini tasavvuf yolunda yetiştirmek için nerede büyük bir zatın haberini alsa, hemen ziyaretine gider, sohbetine katılırdı. Kelimullah Çeşti, Şah Muzaffer Kadiri, Şah Gulam Muhammed Muvahhid, Mir Haşim Caliseri gibi velilerin yanında ve daha pekçok büyük zatın sohbetinde bulunarak kendini yetiştirdi.
Mazhar-ı Can-ı Canan hazretleri; tefsir ve hadis ilmini Hacı Muhammed Efdal Siyalkuti’den; Kur’an-ı Kerim ilmini, Hafız Abdürresul Dehlevi’den ve Farisi lisanını babasından tahsil etti. Bu arada İmamıRabbani hazretlerinden feyz alan Şeyh-üş-Şüyuh Muhammed Abid hazretlerinin feyz saçan huzurlu sohbetlerine kavuştu. Bir zaman hizmetinde bulundu. Ayrıca Kadiri, Çeşti ve Sühreverdi yollarında icazet aldı. Daha sonra Seyyid Nur Muhammed Bedevani’nin sohbetlerine dört sene devam ederek, yirmi iki yaşında halifesi ve varis-i ekmeli oldu. Tasavvufta Müceddidiyye yolunda yüksek derecelere kavuştu ve otuz yıl insanlara doğru yolu gösterdi. Ders ve sohbetlerine; alimler, amirler, veliler ve halk devam edip, kendisinden çok feyz aldılar. Yetiştirdiği talebelerinin sayısı çoktur. Bunlardan ellisi, tasavvufta Makamat-ı Ahmediyye denilen yüksek dereceye ulaşmıştır. Seyyid Abdullah-ı Dehlevi ve Muhammed Senaullah-i Osmani Pani-püti Dehlevi talebelerinin meşhurlarındandır. Abdullah-ı Dehlevi hocasından duyduklarını Makamat-ı Mazhariyye’sinde toplamış, Senaullah-i Pani-püti de hocasının ismine nisbetle Tefsir-i Mazhari adlı bir tefsir yazmıştır.
Mazhar-ı Can-ı Canan hazretleri kemal derecede zühd ve tevekkül sahibiydi. Dünyadan ve dünyaya düşkün olanlardan son derece sakınırdı. Kendisine verilmek istenen hediyeleri kabul etmezdi. Mazhar-ı Can-ı Canan hazretleri hocalarına büyük bir muhabbet ve ihlasla bağlıydı. Bilhassa İmamıRabbani hazretlerine derin bir muhabbeti vardı. “Her neye kavuştuysam, hocalarıma olan muhabbetim sebebiyle kavuştum. Kulun amelleri nedir ki, Allahu Teala’nın rızasına kavuştursun! Fakat Allahu Teala’nın rızasına kavuşmuş ve makbul kullarından olan zatları sevmek, onlara muhabbet beslemek, Allahu Teala’nın rızasına kavuşmak için en kuvvetli vasıtadır” buyurdu.
Şehitlik derecesine kavuşmayı çok arzu eden Mazhar-ı Can-ı Canan hazretlerinin, ömrünün son günlerinde huzuruna gelip gidenler iyice artmıştı. 1781 senesinin Muharrem ayının yedisinde Çarşamba gecesi kapısının önünde pekçok kimse toplanmıştı. Bunlar arasından üç kişi ısrarla içeri girmek istiyorlardı. Nihayet izin alıp içeri girdiler. Bunlar Moğol ve Mecusiydiler. Huzuruna girince; “Mazhar-ı Can-ı Canan sen misin?” dediler. Mazhar-ı Can-ı Canan hazretleri de; “Evet benim.” buyurdu. Meğer bunlar Mazhar-ı Can-ı Canan hazretlerini, kasdedip, öldürmek üzere gelmişlerdi. İçlerinden biri üzerine hücum edip hançer vurmaya başladı. Vurulan hançer darbesi kalbine yakın bir yere isabet etmiş, ağır yaralanmış ve yere yıkılmıştı. Mazhar-ı Can-ı Canan hazretleri bu haliyle üç gün daha yaşadı. Yaralarından devamlı kan aktı. Üçüncü gün Cuma günüydü. Öğle vakti ellerini açıp Fatiha-i şerifi okudu. İkindi vaktinde; “Günün bitmesine kaç saat vardır?” buyurdu. Dört saat vardır dediler. O gün hem Cuma, hem de aşure günüydü. Akşam olunca üç defa derin nefes aldı ve şehit olarak vefat etti.
Mazhar-ı Can-ı Canan hazretleri buyurdu ki:
“Kim dünyaya düşkün olanlar arasına karışırsa, sohbetin bereketlerine ve tasavvufun nurlarına kavuşamaz! Bir kimse dünyaya düşkün olanlar arasına ihtiyaç olduğu kadar karışır, halis niyetle ve batıni nisbetini muhafaza ederek aralarında bulunursa zararı yoktur.”
“Dünya mel’undur ve dünyada olan şeylerden Allah için yapılmayanlar da mel’undur. Allahu Teala’nın sevgisiyle dünya sevgisi bir araya gelmez. Allahu Teala’nın rızasına kavuşmak için masivayı yani Allahu Teala’dan başka her şeyi ve bütün maksatları terketmek lazımdır.”
“Takvanın ve veranın yani haramlardan ve şüpheli şeylerden sakınmanın yolu, Resulullah sallAllahu aleyhi ve selleme hakkıyla uymak ve O’nun bildirdiklerini candan kabul etmektir. Kendi halinizi, Kitap ve Sünnette bildirilen hususlar ile karşılaştırınız. Eğer, Kitap ve Sünnette bildirilen hususlara yani dinin emirlerine uygunsa makbuldür. Uygun değilse merduddur, reddedilecekdir. Ehlisünnet ve cemaat itikadı üzere olmak lazımdır.”
“Evliyanın mezarlarını ziyaret edip, gönlü toplamak için feyz dilemelidir. Evliyanın büyüklerinin ruhlarına Fatiha ve salevat sevabı göndererek, onları Allahu Teala’ya kavuşmak için vesile yapmalıdır. Zahir ve batın saadetlere, ancak onlar vasıtasıyla kavuşulur.”
“Allahu Teala’ya kavuşmak iki yolla olur! Birincisi Allahu Teala’nın bütün emir ve yasaklarını eksiksiz yapmak, ikincisi Allahu Teala’nın sevdiği bir kulunu çok sevmek, kurtuluşuna onu vesile bilmektir. İkincisi yapılınca, emir ve yasaklar kolay gelir. Yapılan kusurlar da o büyüğün hürmetine affedilir. Böylece Allahu Teala’ya daha kolay kavuşulur.”

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Mazhar-ı Can-ı Canan Özgeçmişi

Mazhar-ı Can-ı Canan Hayatı

Sizde Mazhar-I Can-I Canan ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Mazhar-ı Can-ı Canan biyografisi 115 defa okunmuştur. [6047]