Milli Eğitim Bakanlığı Nedir

Milli Eğitim Bakanlığı Nedir ? Milli Eğitim Bakanlığı Ne demek ?

1-)Alm. Ministerium (n.) für Kultus, Fr. Ministère (m) de l’Instruction Publique, İng. The Ministry of Public Education. Milli Eğitim hizmetlerinin planlanması, yürütülmesi, koordinasyonu, denetlenmesi ve hizmetlerle ilgili her türlü idari faaliyetleri yürüten bakanlık. Maarif Vekaleti.

Tarihi

Osmanlı Devleti zamanında medreseler açılıncaya kadar teşkilatlı eğitim kurumları yoktu. Devlet yönetim teşkilatı içinde de eğitim ve öğretim işleriyle ilgili bir kamu görevlisi bulunmuyordu. Fatih Sultan Mehmed döneminde bu mesele ele alınmış ve Fatih Kanunnamesi’nin özel hükümlerine göre Meşihat (Şeyhülislamlık) makamı, eğitim ve öğretim işlerinde en yetkili makam olmuştur. Sonraları vakıf olarak yaptırılan medreselerle sıbyan mektepleri özel vakıflar tarafından yönetilmiş 1826 yılında ise, Evkaf-ı Hümayun Nezareti kurulmuş ve eğitim-öğretim kurumları Tanzimata kadar bu nezaret tarafından yürütülmüştür. O devirdeki medreseler, Osmanlı Devletinin yükselmesine, dünya imparatorluğu haline gelmesine sebep olmuşlardır. Varlıklarıyla tarihimize şeref levhaları yazdıran ünlü din ve devlet adamları, din ve fen alimleri, hep medreselerden yetişmiştir.

Tanzimatın ilanından sonra Mekatib-i Umumiye Nezareti kurulmuş, eğitim ve öğretim kurumları vakıflardan alınarak bu yeni kuruluşa bağlanmıştır. Sonra 28 Şubat 1856 yılında Maarif-i Umumiye Nezareti kurulmuş, eğitim ve öğretim işlerinden sorumlu bir nazır (bakan) hükümet içinde yer almıştır.

4 Mayıs 1920 tarihinde de Maarif Vekaleti kurulmuş ve 1926 yılında 789 sayılı Maarif Teşkilatına Dair Kanun çıkarılmıştır. Bakanlığın çalışmaları 10 Haziran 1933’te çıkarılan 2287 sayılı kanunla yeniden düzenlenmiş ancak, hizmetin daha sağlıklı bir biçimde yürütülebilmesi için, çağın şartlarına uygun olarak çeşitli tarihlerde ek ve değişik kanunlarla kararnameler yayınlanarak, teşkilat günümüzdeki şeklini almıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı, müstakil bir bakanlık olan Gençlik ve Spor Bakanlığı ile 13.12.1983 tarihinde birleştirilerek Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı ismini aldı. 31.3.1989 tarihinde gençlik ve spor teşkilatı, Milli Eğitim’den ayrılıp bir devlet bakanlığına bağlandı. Böylece ismi tekrar Milli Eğitim Bakanlığı oldu.

Bakanlığın görevleri: Türk milli eğitiminin temel amaçları, Türk milletinin bütün fertlerini kaderde, kıvançta ve tasada ortak, bölünmez bir bütün halinde milli şuur etrafında toplamak; milli ahlaki, insani üstün değerlerini geliştirmek; milletimizi hür düşüncenin, ilme inanmış, şahsi teşebbüse ve toplum sorumluluğuna değer veren bir anlayış içinde bilgi, teknik, sanat ve ekonomi bakımından çağdaş uygarlığın yapıcı, bulucu, seçkin bir ortağı haline getirmektir. Bu ülküye ulaşmak için her yaştakileri eşit eğitim imkanları içinde istidad ve kabiliyetlerine göre en üstün seviyede yetiştirmek; milletimize ve insanlığa faydalı, iyi ve verimli yurttaşlar haline getirmek; sosyal ve ekonomik kalkınma programlarının uygulanması için gereken çeşitli vasıftaki insan gücünü hazırlamaktır. Bu amaçlara ulaşmada en önemli unsur olan dinine saygılı, örf ve adetlerine bağlı, milletini seven, ilme gönül vermiş, fedakar ve çalışkan öğretmenleri yetiştirmek, uygulamayı kolaylaştıran gerekli kanun, tüzük, yönetmelik ve programları yapmaktır.

Bakanlığın Milli Eğitimle ilgili temel birimleri: Okul Öncesi ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü: Okul öncesi ve temel eğitimi gerçekleştirme işini görür. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü: Orta öğretimle ilgili eğitim, öğretim ve yönetim işlerini yürütür. Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü: Devlet hesabına yabancı ülkelerde öğrenim, doktora, ihtisas yapacak olanlarla bilgi, görgü ve ihtisaslarını arttırmak üzere yabancı ülkelere gönderilecek öğretmen ve memurlarla ilgili işlemleri yapar. Dış İlişkiler ve Yurtdışı Eğitimi Genel Müdürlüğü: Yabancı ülkelerdeki Türk işçi çocuklarının, bulundukları ülkenin, eğitim imkanlarından faydalandırılması ve Türk kültürü ile bağlarının sürdürülmesi imkanını sağlar. Yurtdışına gönderilecek öğretmenlerin seçimini yapar. Din EğitimiGenel Müdürlüğü: Yetişkin ve bilgili din eğitimcilerini yetiştirmek için gerekli okul ve kursları açar. Erkek Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü: Teknik okullarla ilgili işler yapar. Kız Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü: Kız sanat enstitülerinin, akşam sanat okullarının, eğitim, öğretim ve yönetim işlerini düzenler. Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü: Her yaştaki yurttaşların okuma, yazma öğrenmesini sağlar. Halk eğitim merkezlerini yönetir. Çıraklık Eğitimi Genel Müdürlüğü: Mesleki ve teknik açık öğretim okullarını açar. Çırak, kalfa ve ustaların genel ve mesleki eğitimleri için gerekli tedbirleri alır. Ticaret ve Turizm Eğitim Genel Müdürlüğü: Ticaret ve turizm okullarını ve kursları, otelcilik ve sekreterlikte turizm öğrenimi veren kurumları açar. Özel Öğretim Kurumları Dairesi Başkanlığı: Her derece ve türdeki özel okulları açar. Bunların eğitim, öğretim, yönetim işlerine bakar. Özel Eğitim Dairesi Başkanlığı: Korunmaya ve özel eğitime muhtaç çocuklar için okullar ve yetiştirme yurtları açar. Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığı: Milli eğitim personelinin bilgi, kabiliyet ve verimliliğini arttırmak için hizmetiçi eğitim programlarını düzenler, kurs ve seminerler açar. Beden Eğitimi ve İzcilik Dairesi Başkanlığı: İlkokul, ortaokul ve liselerde beden eğitimi derslerinin geliştirilmesini ve sevdirilmesini sağlar.

Bakanlığın eğitim hizmetlerini bu temel birimlerin yanısıra, denetim ve danışma birimleri de yardımcı birim olarak destekler. Bunlar da: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Araştırma Planlama Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Mesleki Teknik Etüd ve Programlama Dairesi Başkanlığı, MeslekiTeknik Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Bakanlık Müşavirliği, Savunma Sekreterliği, Teşkilat ve Kadro Dairesi Başkanlığı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı olup bakanlığın denetim ve danışma birimlerini meydana getirir.

Ayrıca Personel Genel Müdürlüğü, Yayınlar Genel Müdürlüğü, Genel Sekreterlik, Özel Kalem Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, İşletme ve Donatım Dairesi Başkanlığı, Eğitim Araçları Dairesi Başkanlığı, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, İnşaat-Emlak Dairesi Başkanlığı, Muhasebe Dairesi Başkanlığı, hizmetiçi yardımcı birimleridir.

Bakanlık, illerde İl Milli Eğitim Müdürlükleri, ilçelerde İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile temsil edilir. Bunlar, il, ilçe, bucak ve köylerdeki eğitim kurumlarının dengeli, sağlıklı işleyişlerini sağlar.



MİLLÎ GÜVENLİK KURULU; devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tesbiti ve uygulanmasıyla ilgili kararların alınması ve gerekli koordinasyonun sağlanması konusunda görüşlerini tesbit ederek Bakanlar Kuruluna tavsiyelerini bildiren anayasal kuruluş.

Anayasanın 118. maddesi Milli Güvenlik Kuruluyla ilgilidir. Bu maddede “Kurulun, devletin varlığı ve bağımsızlığı, ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği, toplumun huzur ve güvenliğinin korunması hususunda alınmasını zorunlu gördüğü tedbirlere ait kararlar Bakanlar Kurulunca öncelikle dikkate alınır.

Milli Güvenlik Kurulunun gündemi, Başbakan ve Genelkurmay Başkanının önerileri dikkate alınarak Cumhurbaşkanınca düzenlenir. Cumhurbaşkanı katılmadığı zamanlar Milli Güvenlik Kurulu, Başbakanın başkanlığında toplanır.”

Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı başkanlığında Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri Bakanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanından kurulur. Lüzum görüldüğünde bakan ve kişiler çağrılıp görüşleri alınabilir. 1961 Anayasası’nda Milli Güvenlik Kuruluna kimlerin katılacağı bu kadar açık değildir.

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği: Milli Güvenlik Kurulunun görevleriyle ilgili çalışma, inceleme ve araştırmalar yapar ve kurula teklifleriyle birlikte sunar. Devletin Milli Güvenlik siyasetinin tayini, tesbiti ve uygulanmasıyla ilgili kararların alınması ve gerekli koordinasyonun sağlanması için Milli Güvenlik kurulu adına ve Anayasaya göre Milli Güvenliğin sağlanmasından sorumlu olan Bakanlar Kurulu adına araştırıcı, inceleyici, düzenleyici yönlendirici, koordine edici çalışmalarda bulunur.

Topyekun Sivil Savunma hizmetlerinin ülke çapında koordinesi, bu konuda gerekli esasların tesbiti, planların yapılması konularında da Genel Sekreterlik takip, kontrol, yönlendirme ve koordinasyonla görevlidir.

Teşkilatı: Genel Sekreter, Genel Sekretere bağlı Genel Sekreter Yardımcıları ve Genel sekreterlik Bürosu ile Hukuk Müşavirliği Ana Hizmet Birimleri Başkanlıkları, Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığı birimlerinden meydana gelir.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Ministry of Education.

  • Din dersleri konusunda ise bir başka heyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye göndereceğini belirtti.
  • Bakanlık,"Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun eğitim verilmektedir"dedi.

Sizde içinde Milli Eğitim Bakanlığı kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Milli Eğitim Bakanlığı kelimesi anlamı 15 defa okunmuştur. [239315] Milli Eğitim Bakanlığı kelime anlamı, Milli Eğitim Bakanlığı nedir, Milli Eğitim Bakanlığı ne demek, Milli Eğitim Bakanlığı sözlük anlamı

Paylaş