Mim Kemal Öke Kimdir ?

Mim Kemal Öke Biyografisi

Mim Kemal Öke Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Mim Kemal Öke : Mim Kemal Öke (1955) akademisyen, yazar
1955 yılında İstanbul’da doğdu. 1973’te Robert Kolej’den mezun oldu. İngiltere’ye giderek, Cambridge’de İktisat ve Tarih Fakültelerini bitirdi. Sussex (MA), Cambridge (M. Phil) ve İstanbul (Ph. D.) üniversitelerinde uluslararası ilişkiler ihtisası yaptı. Boğaziçi Üniversitesi’nde 1984’de doçent, 1990’da profesör oldu. Birleşmiş Milletler (1979) ve TRT’de (1983-89) danışmanlık yaptı. Üç romanı, çeşitli televizyon belgesel, drama ve tartışma programları yapıldı. Evli ve iki çocuk babası.
ESERLERİ:
Aralarında İngilizce, Arapça ve Urduca olmak üzere Türk Dış Politika Tarihi kapsamında yirmi kitabı vardır.
HABER
Ermeni iddialarını sorgulayan roman: Duvardaki Kan
20 Eylül 2012
Prof. Dr. Mim Kemal Öke'nin kaleme aldığı roman, "Duvardaki Kan"ın TRT tarafından çekilen TV dizisi ve sinema filmi büyük yankı uyandırmıştı.
Talat Paşa'nın Berlin'de bir Ermeni tarafından öldürülüşünün perde arkasındaki olayları inceleyen Duvardaki Kan romanı Babıali Kültür Yayıncılığı (BKY)'ndan çıktı. Gazetemizin eski yazarlarından Pof. Dr. Mim Kemal Öke'nin aynı isimle senaryosunu yazdığı on bölümlük TRT dizisi, 1986'da yayınlandığında büyük yankı uyandırmıştı. TRT, 2005'te, dizinin 90 dakikalık bir sinema filmi versiyonunu da yapmıştı.


Mim Kemal Öke : Mim Kemal Öke (1884)- (1955) cerrahi profesörü
1884 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaöğrenimini Askeri Rüştiye'de ve Tıbbiye İdadisi'nde tamamladı. Sonra Mektebi Tıbbiyei Şahane'ye (Askeri Tıp Okulu) girdi. Hekim yüzbaşı rütbesiyle, bu okulu bitirdi (1910). Gülhane Hastanesinde (Askeri Tıp Akademisi) stajını tamamladıktan sonra, cerrahi ihtisasına başladı. Türk-İtalyan Savaşı'nda gönüllü olarak Derne Cephanesinde görev aldı. Savaş sonuna kadar, orada cerrah olarak çalıştı. Dönüşünde Gümüşsuyu Askeri hastanesinde, operatör ve röntgen uzmanlığına atandı. Bir ara Çanakkale'de 5. Ordu Sağlık Başkan yardımcısı ve menzil müfettişliği başhekimi oldu. Savaş sırasında kurulan, bulaşıcı hastalıklarla mücadele kuruluna, başkanlık etti. Savaş sonunda Gülhane Askeri Tıp Akademisinde Prof. Dr. Weiting'in yerine cerrahi hocası oldu (1918). Kurtuluş Savaşı'nda Ankara Cebeci Merkez Hastanesi binasında görevini sürdürdü. Gülhane Askeri Tıp Akademisi 1. hariciye kliniğini yönetti. Sakarya Savaşı sırasında, Isparta'da, ağır yaralılar için Hilaliahmer (Kızılay) Hastanesini kurdu. Atatürk'ün güvendiği hekimlerdendi. Ölümüne kadar Atatürk'ün sağlığıyla yakından ilgilendi. Cerrahide, özellikle karın cerrahisi alanında yaptığı yeniliklerle (Mim Kemal Usulü) haklı bir ün kazandı. 1955 yılında öldü.
ESERLERİ:
Karın Cerrahisi (1935), Diyabet ve Şirürji (1939).

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Mim Kemal Öke Özgeçmişi

Mim Kemal Öke Hayatı

Sizde Mim Kemal Öke ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Mim Kemal Öke biyografisi 297 defa okunmuştur. [2321]