Mirac Nedir

Mirac Nedir ? Mirac Ne demek ?

1-)MİRAC



Arapça'da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. İslam'da Hz. Peygamber (s.a.s)' in göğe yükselerek Allah'ın huzuruna kabul edilmesi olayı. Mirac olayı hicretten bir yıl ya da onyedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Hz. Peygamber (s.a.s) Mescidül-Haram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. Kur'an'ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında isra adını alır. İkinci aşamayı ise Hz. Peygamber (s.a.s)'in Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur'an'da anılmaz, ama çok sayıdaki hadis ayrıntılı biçimde anlatılır.

Hadislerde verilen bilgiye göre Hz. Peygamber (s.a.s), Kabe'de Hatim'de ya da amcasının kızı Ümmühani binti Ebi Talib'in evinde yatarken Cebrail gelip göğsünü yardı, kalbini Zemzem ile yıkadıktan sonra içine iman ve hikmet doldurdu. Burak adlı bineğe bindirilerek Beytü'l-Makdis'e getirildi. Burada Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve diğer bazı peygamberler tarafından karşılandı. Hz. Peygamber (s.a.s) imam olarak diğer peygamberlere namaz kıldırdı.

Hz. Peygamber (s.a.s), Beytü'l-Makdis'te kurulan bir Mirac'la ve yanında Cebrail olduğu halde göğe yükselmeye başladı. Göğün birinci katında Hz. Adem, ikinci katında Hz. İsa ve Yahya, üçüncü katında Hz. Yusuf, dördüncü katında Hz. İdris, beşinci katında Hz. Harun, altıncı katında Hz. Musa ve yedinci katında Hz. İbrahim ile görüştü. Cebrail ile birlikte yükseliş Sidretü'l-Münteha'ya kadar sürdü. Cebrail, "Buradan bir parmak ucu ileri geçecek olursam yanarım" diyerek Sidretü'l Münteha'da kaldı. Hz. Peygamber (s.a.s) buradan itibaren Refref adlı başka bir binekle yükselişini sürdürdü. Bu yükseliş sırasında Cennet ve nimetlerini, Cehennem ve azabını müşahede etti. Sonunda Allah'ın huzuruna kabul edildi. Kendisine ümmetinden Allah'a şirk koşmayanların Cennet'e gireceği müjdelendi, Bakara suresinin son ayetleri verildi ve beş vakit namaz farı kılındı. Yeniden Refref ile Sidretü'l-Münteha'ya, oradan Burak'la Kudüs'e, oradan da Mekke'ye döndürüldü.

Hz. Peygamber (s.a.s) ertesi günü Mirac olayını anlattı. Olayı duyan müşrikler yoğun bir kampanya başlatarak Hz. Peygamber (s.a.s)'i suçlamaya, alaya almaya başladılar. Bu kampanya bazı müslümanları da etkileyerek şüpheye düşürdü. Olayın gerçek olup olmadığını araştırmak isteyenler Beytü'l-Makdis'e ve Mekke'ye gelmekte olan bir kervana ilişkin sorular sorarak Hz. Peygamber (s.a.s)'i sınadılar. Hz. Peygamber (s.a.s)'in verdiği bilgilerin doğruluğu müslümanları şüpheden kurtardıysa da müşriklerin inatlarını kırmaya yetmedi. Mirac olayı inatlarını ve düşmanlıklarını artırarak onlar için bir fitne nedeni oldu. Bu olay karşısındaki tutumu nedeniyle Hz. Ebu Bekr, Hz. Peygamber (s.a.s)'ce "Sıddik" lakabıyla onurlandırıldı. Hz. Ebu Bekir olayı kendisine anlatarak hala inanmaya devam edip etmeyeceğini soran müşriklere "O söylüyorsa şüphesiz doğrudur" cevabını vermişti.

Ahad hadislere dayansa da Mirac olayının gerçekliğinde tüm müslümanlar birleşmişlerdir. Ancak olayın gerçekleşme biçimi İslam bilginleri arasında görüş ayrılıklarına neden olmuştur. Buna göre İbn Abbas'ın da içinde bulunduğu bazı bilginlere göre Mirac olayı uykuda gerçekleşmiştir. Bilginlerin büyük çoğunluğuna göre ise uyku durumunda ve rüyada değil, uyanık iken gerçekleşmiştir. Fakat bu görüşü savunanlar da Mirac'ın yalnız ruhla mı, yoksa hem ruh, hem de bedenle mi olduğu konusunda ikiye ayrılmışlardır. Sonraki Kelamcıların büyük çoğunluğuna göre mirac olayı uyanıkken hem ruh, hem de bedenle gerçekleşmiştir. İçlerinde Hz. Aişe'nin de bulunduğu bazı bilginlerle mutasavvıfların büyük çoğunluğuna göre ise uyanık durumda iken ama yalnız ruhla gerçekleşmiştir.

Mirac olayının gerçekleştiği gece müslümanlarca kadir gecesinden sonra en kutsal gece sayılmış ve bu gecenin ibadetle ihyası gelenekleşmiştir. Osmanlılar döneminde, camiler kandillerle donatıldığı için Mirac kandili olarak anılan geceyi izleyen gün, cami ve tekkelerde Mirac olayını anlatan ve Miraciye adı verilen şiirlerin okunması, dinleyenlere süt ikram edilmesi de bir gelenekti.

Ahmet ÖZALP


2-)Resulullah efendimiz, Mekke şehrinden, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya geldikleri zaman, peygamberlerin ruhları, insan şekillerinde orada hazır bulundu. Bir anda Kudüs'ten yedinci göke kadar, bilinmeyen bir mirac ile çıkarıldı. (Mevlana Halid-i Bağdadi)

2.Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem elli iki yaşında uyanık iken, beden ile, hicretten altı ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi, Mekke-i mükerremede Mescid-i Haram'dan Kudüs'e ve oradan göklere ve bilinmeyen yerlere götürülüp, getirilmesi.

Mi'rac gecesi bir cemaate uğradım. Önlerine nefis yemekler koymuşlar. Bir yanda da leş duruyor. O nefis yemekleri bırakmış, leş yiyorlardı. "Bunlar kimlerdir?" dedim. Cebrail aleyhisselam; "Bunlar, helali terk edip, harama meyl eden erkek ve kadınlardır. Helal malları varken, haram yiyen kimselerdir" dedi. (Hadis-i şerif-Mearic-ün-Nübüvve)

Mi'raca götürüldüğüm gece, Cennet'te bir seviyeden yüksek yapılmış köşkler gördüm. Dedim ki: "Ya Cebrail! Bunlar kimin içindir?" Buyurdu ki: "Öfkesini yutanlar ve insanları affedenler içindir. (Hadis-i şerif-Ramuz-ül-Ehadis)

Mi'rac gecesi, çok feci ve elim bir şekilde kendi kendilerine azab eden bir takım insanlar gördüm. Cebrail aleyhisselama sordum ki: "Ya Cebrail! Bunların günahı nedir? Niçin böyle kendi kendilerine azab ederler?" Cebrail aleyhisselam dedi ki: "Bunlar, başkalarının ayblarını (kusurlarını) açığa çıkaranlardır. (Hadis-i şerif-Mearic-ün-Nübüvve)

Allahü tealanın Muhammed aleyhisselama olan ihsanlarının en şereflilerinden biri de, O'na mi'rac mucizesini vermesidir. Bu mucizeyi O'ndan başka hiçbir peygambere vermemiştir. Resulullah'ın Mekke'den Mescid-i Aksa'ya götürüldüğü, Kur'an-ı kerimde İsra suresinin birinci ayet-i kerimesinde açıkça bildiriliyor (mi'racın bu kısmına isra' denir). Buna inanmıyan kafir olur. Mescid-i Aksa'dan göğe çıkarıldığını meşhur hadisler haber veriyor. Buna inanmıyan ise, bid'at ehli, sapık ve fasık (günahkar) olur. Miracın uyanık iken ve cesed ile olduğunu, Eshab-ı kiramın ve Tabiinin ve hadis alimlerinin ve fıkıh alimlerinin ve kelam alimlerinin çoğunluğu haber vermişlerdir. Böyle olduğunu sahih hadisler bildirmektedir. Mi'rac çok defa olmuştu. Bunlardan biri uyanık iken ve cesed ile idi. Ötekiler yalnız ruh ile idi. Âişe (r.anha) rüyada ruh ile olan mi'raclardan birini haber vermektedir. Onun bu haberi, uyanık iken cesed ile olan mi'racın yok olduğunu göstermez. (Abdülhak Dehlevi, İsmail Hakkı Bursevi, Muhammed Behaüddin)

Beş vakit namaz mi'rac gecesi farz oldu. Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem, mi'racda cennetleri ve cehennemleri ve Allahü tealayı gördü. Yalnız bu görmesi, dünya görmesi ile değil, ahiret görmesi ile oldu. Çünkü o gece zaman ve mekan çevresinden dışarı çıktı. Bu görmeğe dünyada gördü demek, mecaz olarak denilmiştir. Dünyadan gidip gördüğü ve yine bu dünyaya geldiği için böyle denilmiştir. (İmam-ı Rabbani)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Mirac kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Mirac kelimesi anlamı 1952 defa okunmuştur. [242261] Mirac kelime anlamı, Mirac nedir, Mirac ne demek, Mirac sözlük anlamı

Paylaş