Muhkemat Nedir

Muhkemat Nedir ? Muhkemat Ne demek ?

1-)Allahü teala ayet-i kerimede mealen buyurdu ki:

(Ey Habibim!) Sana Kur'an'ı, Allahü teala inzal etti (indirdi). Onun bir kısmı muhkemat olup, bunlar Kur'an'ın esasıdır. Bir kısmı da müteşabihtir (manası açıkça belli değildir). Fakat kalblerinde eğrilik bulunanlar (muhkem ayetleri bırakırlar da) fitne aramak (hakkı karıştırmak, halkı şüpheye düşürüp doğru yoldan saptırmak kastıyla) ve isteklerine göre te'vil etmek (asıl manasından başka mana vermek) için müteşabih olan ayetlerine tabi olurlar. Halbuki onun te'vilini Allahü tealadan başka kimse bilmez. İlimde rüsuh sahibi (derin) alimler: "Biz ona inandık, muhkemi, müteşabihi her biri Rabbimiz Allahü teala tarafındandır, hepsi haktır (doğrudur)" derler. Bunları kamil (olgun) akıl sahiplerinden başkası düşünemez. Yahut bunlardan yalnız kamil akıl sahipleri öğüt kabul eder. (Âl-i İmran suresi: 7)

Muhkemat; İslam bilgilerinin ve ahkamının (hükümlerinin) kaynağıdır. (Ahmed Faruki)

Kur'an-ı kerimdeki, helal, haram, namaz, oruç, zekat ve hac gibi hükümlere ait kısımlar muhkemattandır (İmam-ı Süyuti)

Muhkematı öğrenmeden ve muhkematın emirlerini yapıp yasaklarından kaçmadan, müteşabihata mana vermeye kalkışan cahildir. Hem de kendi cehlini anlamayan kara cahildir. (Ahmed Faruki)


2-)Muhkem olanlar. Sağlam ve kuvvetli olanlar.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Muhkemat kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Muhkemat kelimesi anlamı 8 defa okunmuştur. [247139] Muhkemat kelime anlamı, Muhkemat nedir, Muhkemat ne demek, Muhkemat sözlük anlamı

Paylaş