Mürşid Nedir

Mürşid Nedir ? Mürşid Ne demek ?

1-)Resulullah efendimizin izinde giderek kemale gelen ve bundan sonra insanları irşad eden (doğru yolu gösteren) İslam alimi. İnsanlara doğru yolu gösteren rehber, kılavuz. Allahü tealayı seven ve insanları O’nun sevgisine kavuşturan salih, iyi bir kul. Mürşid, lügatte “İrşad eden, doğru yolu gösteren, gafletten uyandıran, olgun, üstün bir kimse” manalarına gelir. Allahü tealanın tam, olgun ve insanlara her bakımdan faydalı olan tasavvufta yetişmiş ve yetiştirebilen evliya kullarına “Mürşid-i kamil” denir. (Bkz. Evliya)

Evliyanın çeşitli derecesi vardır. En yüksek derecede olanlara “Sıddik” veya “Sadık” denir. Mürşid-i kamil demek, Sadık olan, yüksek derecede veli demektir.

Mürşid-i kamil kendinden önceki bir mürşid-i kamilden feyiz alarak, onun gibi feyiz verebilecek bir kuvvete kavuşan İslam alimi demektir. Mürşidlerin birbirinden feyiz almaları, bir zincirin halkaları gibi eklenerek Resulullah efendimizden zamanımıza kadar gelmiştir. Yani bir mürşid-i kamil, Peygamber efendimizden başlıyarak mürşidleri vasıtasıyle kendi kalbine kadar akmakta olan feyizleri, halleri, bereketleri başkalarının kalplerine akıtmaktadır. Mürşid-i kamil, Ehl-i sünnet itikadını, fıkıh ve tasavvuf ilmini iyi bilen ve bunlara tam uyan, Allahü tealayı mümkün olduğu kadar tanıyan halis Müslümandır. Her işinde ve her sözünde Peygamber efendimize tam uyar. Mürşidin alametlerinden birincisi, Ehl-i sünnet itikadında olması ve İslamiyetin emir ve yasaklarına tam uymasıdır. Sözleri, hareketleri İslamiyete uygun olmayan ve haramlardan, günahlardan sakınmayan, havada uçsa ve başka acayip haller gösterse bile mürşid olamaz.

Mürşid-i kamilin ikinci alametiyse, hadis-i şerifte bildirilmiştir ki, onunla konuşmak ve onu görmek, Allahü tealayı hatırlamaya sebep olur. Allah’tan başka her şey kalbe soğuk gelir.

Mürşidlerin bazısı talebelerini (sevenlerini) tasavvuf yolunun yüksek derecelerine kavuşturur. Bunlara “Kamil ve mükemmil mürşid” denir. Hem kendi olgundur, hem de başkalarını olgunlaştırır. Bunlar kalp meselelerinde tam ehliyet sahibi olup talebelerini buna göre yetiştirirler.

Şimdi böyle bir mürşid yok gibidir. Bazı yalancılar ve cahiller, dünya menfaatlerine kavuşmak için kendilerine mürşid süsü vermektedirler. (Bu konuda geniş bilgi İhlas Holding A.Ş. yayınlarından Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye, Müjdeci Mektuplar ve Kıyamet veAhiret kitaplarında mevcuttur.)


2-)Tasavvuf yolunda nihayete varan büyükler (yolun sonuna kavuşanlar) iki türlüdür:Birincisi Resulullah'ın sallallahü aleyhi ve sellem izinde giderek kemale erdikten sonra insanları irşad için (doğru yola çekmek için) halkın derecesine indirilmiş olan mürşidlerdir. İkincisi, yükseldikleri derecelerde bırakılıp, insanların yetişmesi ile vazifeli olmayan evliyadır. (İmam-ı Rabbani)

Mürşidi olmayanın mürşidi şeytandır. (Muhyiddin ibni Arabi)

Bir kimsenin kendisini irşad edecek (doğru yolu gösterecek) bir mürşidi yoksa, büyük zatların (Ehl-i sünnet alimlerinin) kitaplarını okusun ve onlara uysun. (Feridüddin Şeker Genc)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


  • en hakiki Mürşid ilimdir
  • Mürşid bu dünya da nefsini ve şeytanı tanıman ve onlara karşı mücadele olman için sana yol gösteren kişidir
  • hayatta en önemli Mürşid ilim'dir
  • ben kamptayken arkadaşlarımın Mürşidi ben olmuştum.
  • Hayatta Mürşid ilim dedirten
  • Ya kardesim sunu Mürşid net kisa bi sekilde yazsaniz allah gunah mi yazardi
  • Hele gurban Mürşid
  • Atatürk’ün “Hayatta en hakiki Mürşid ilimdir” dediği gibi, “Hayatta en önemli şey gerçeklerdir.

Sizde içinde Mürşid kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Mürşid kelimesi anlamı 3765 defa okunmuştur. [239336] Mürşid kelime anlamı, Mürşid nedir, Mürşid ne demek, Mürşid sözlük anlamı

Paylaş