Müt’A Nikahı Nedir

Müt’A Nikahı Nedir ? Müt’A Nikahı Ne demek ?

1-)nikah şahitleri bulunmaksızın, şahitsiz olarak bir kadına para verip, belli zaman için beraber yaşamak üzere sözleşmek. Müt’a lugatte (sözlükte) faydalanmak demektir. İki tarafın herhangi bir mal, para karşılığında aralarında anlaşarak yaptıkları dinen uygun olmıyan bir evlenme şeklidir.

Bir de muvakkat nikah vardır ki, şahitler huzurunda ve yüz sene bile olsa belli bir zaman sonra boşamayı söyleyerek ve bütün şartlarına uygun yapılan bir nikahdır. Hacca götürecek mahrem bir yakını bulunmayan kadının hacca gidebilmek için, hacca gitmekte olan bir erkekle evlenmesi ve hacdan gelince boşanmayı şart etmesi gibi. Bu da dinimize göre uygun değildir.

İslamın başlangıcında, harp halinin icap ettirdiği zaruretten dolayı izin verilen müt’a nikahı, daha sonra haram kılınmıştır. İbn-i Mace’nin bildirdiği hadis-i şerifte Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem; “Ey insanlar! Müt’a için size ilk önce izin vermiştim. (Bilmiş olunuz ki), Allahü teala onu kıyamet gününe kadar haram kılmıştır.” buyurdu. Hazret-i Ali de; “Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem, müt’ayı emrettikten sonra, onun yasaklandığını ve haram kılındığını (Müslümanlara) nida etmemi, duyurmamı bana emreyledi.” buyurmuştur.

Müt’a nikahı cahiliye devrinde Araplar arasında yaygın bir şekilde vardı: Müt’a nikahı ile evliliği İslamiyet yasak etmiş, bu şekilde beraber yaşamayı zina saymıştır. Ancak bu türlü beraberlik, diğer yasaklamalarda olduğu gibi, tedrici olarak (derece derece) yasak edilmiştir. Yani haram olduğu, hemen bildirilmemiştir. Âdet haline getirilen alışkanlıklardan, insanların uzaklaştırılması yavaş yavaş olmuştur. Bu usul, insanlık fıtratına, yaratılışına uygundur. İslamiyetteki yasaklar, hemen birden bildirilmemiş, bu yasakların zararlarını, çirkinliğini anlayarak kabul edecekleri olgunluğa eriştikten sonra tebliğ edilmiştir.

Dine uygun bir nikah sözleşmesi olmaksızın yapılan bütün evlilik şekillerini yasak eden İslamiyet, müt’a olsun, muvakkat olsun her iki nikahın da geçersiz olduğunu ve Allahü tealanın ve Resulünün razı olmadığı evlilik sözleşmeleri olduğunu bildirmiş ve zina saymıştır.

İslamiyette erkek ve kadın arasındaki evlenme sözleşmesinin devamlılığı istenmektedir. Geçimsizliğe yol açan bir sebebin zuhur etmesi halinde, boşamağa izin verilmiştir. Evlilikte esas olan, erkek ve kadının birbirlerini mesut, mutlu etmeleridir.

Nikah sırf kadınla beraber yaşamak, ondan faydalanmak için emredilmiş basit bir şey değildir. Nikah akdinin (evlilik sözleşmesinin) aile yuvasının kurulması, neslin devamı gibi dini ve dünyevi pekçok hikmetleri faydaları vardır. Bunun için evliliğin devamlı olması lazımdır.

Bozuk bir itikada sahip olan ve bazı inanışları sebebiyle, Peygamberimizin ve Eshabının gösterdiği doğru yoldan ayrılan sapık fırkalar müt’a ve muvakkat nikah ile evlilik yapmaktadırlar. Bunlar İslamiyetin Peygamber efendimiz zamanında yasak ettiği bu haram işi, helal kabul etmektedirler.


2-)Ey müslümanlar! Kadınlar ile müt'a nikahı yapmanıza izin vermiştim. Fakat şimdi bunu, Allahü teala haram etti. Kimin yanında böyle kadın varsa, onu salıversin ve ona verdiği malı geri almasın! (Hadis-i şerif-Müslim, İbn-i Mace)

Müt'a nikahı, dört mezhebde (Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbeli) de haramdır. (Abdülvehhab-ı Şa'rani)


3-)Şiilerde kadına para verilerek yapılan geçici evlenme.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Müt’A Nikahı kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Müt’A Nikahı kelimesi anlamı 10 defa okunmuştur. [239359] Müt’A Nikahı kelime anlamı, Müt’A Nikahı nedir, Müt’A Nikahı ne demek, Müt’A Nikahı sözlük anlamı

Paylaş