Nelson Mandela Kimdir ?

Nelson Mandela Biyografisi

Nelson Mandela Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Nelson Mandela : Nelson Mandela Güney Afrika Eski Cumhurbaşkanı
Nelson Rolihlahla Mandela
18 Temmuz 1918 tarihinde Güney Afrika’nın Transkei bölgesi, Thembu kabilesinde doğdu.
1937'de, Healdtown’a yerleşerek Fort Beaufort College’ta eğitimine devam etti. Burada siyasi olaylara karıştığı ileri sürülerek okuldan uzaklaştırıldı.
1942'de Witwaterstrand Üniversitesi’nin hukuk bölümünü bitirerek avukatlık yapmaya başladı.
Ülkenin ilk siyah avukatı oldu. 1944’te ırk ayrımına karşı yerli halkın kurduğu Afrika Ulusal Kongresi’ne (ANC) katıldı.
1948 yılında kongrenin Gençlik Birliği’ne sekreter ve 1950’de başkan seçildi. Mandela, rejimin ırkçı baskı politikasına karşı kitlesel mücadeleyi örgütleyenler arasında ilk sıralarda yer alıyordu.
ANC içinde yaptığı çalışmaların yanı sıra , Olivier Tambo ile avukatlık bürosu açtılar. Güney Afrika’da siyahların açtığı bu avukatlık bürosu, kısa zamanda apartheid (ırkçılık) kanunlarının haksız yere birer suçlu haline getirdiği siyahların merkezi haline geldi.
-Irkçılık karşıtlığına 27 yıl mahkumiyet-
Mandela, 1961’de (Ulusun Mızrağı) adlı yeni bir örgüt kurdu.
Örgütün amacı, ırkçı rejime karşı örgütlenecek sabotaj eylemlerini temel alan silahlı mücadele yürütmekti.
Mandela’nın örgütün gelişmesi için çalışmak, Güney Afrika dışına yolculuklar yaparak uluslararası ilişkiler kurmak ve destek aramakla geçirdiği illegal çalışma dönemi 5 Ağustos 1962’de tutuklanmasıyla sona erdi.
Yasadışı grev çağrısı yapmak ve geçerli bir pasaporta sahip olmadan Güney Afrika dışına çıkmak suçlarından 5 yıl hapse mahkum edildi.
Mandela Robben Island adasında cezasını çekerken 1963’te polis ANC’nin yer altı merkezini tutukladı ve Umkhonto örgütüne ilişkin bir dizi belge, eylem planı vb. ele geçirdi.
Mandela ve arkadaşları, açılan davanın sonunda “Güney Afrika hükümetini devirmek için gizli planlar yapmak” suçundan ömür boyu hapse mahkum edildiler.
O günden sonra Mandela, ırk ayrımına karşı mücadele eden Afrikalı siyahların sembolü oldu.
-İlk siyahi devlet başkanı-
“Dünyanın en ünlü mahkumu” olarak anılan ve ırkçılığa karşı mücadelenin bütün dünyada yoğunlaşması üzerine adı duyulan Nelson Mandela, 11 Şubat 1990'da Cape Town’daki cezaevinden çıkarak, 27 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu.
Nelson Mandela’nın başında bulunduğu Afrika Ulusal Kongresi’nin ırk ayrımına karşı uzun yıllar süren mücadelesi, 18 Mart 1992'de sonucunu verdi; siyahlara eşit vatandaşlık hakkı tanıyan ve Devlet Başkanı De Klerk tarafından planlanan anayasa değişikliği halk oylamasıyla kabul edildi.
10 Mayıs 1994'de Güney Afrika’nın ilk siyah Devlet Başkanı oldu.
1962’de Lenin Barış Ödülü, 1979'da Nehrü Ödülü, 1981'de Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü, 1983'de UNESCO’nun Simon Bolivar Ödülü verildi.
15 Ekim 1993'te ise Frederik W. De Klerk ile beraber Nobel Barış Ödülü’nü aldı.
Ancak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından kendisine verilmesi kararlaştırılan 1992 yılı Atatürk Barış Ödülü’nü “Türk hükümetine yönelik insan hakları ihlali suçlamaları” nedeniyle kabul etmedi.
5 Aralık 2013 tarihinde öldü.
Mandela Kronolojisi
1918 - Güney Afrika'nın Doğu Cape eyaletinde doğdu
1956 - Vatan hainliğiyle suçlandı ancak daha sonra suçlamalar düşürüldü
1962 - Tutuklandı, beş yıl hapse mahkum edildi
1964 - Bir kez daha suçlandı bu kez ömür boyu hapis cezası aldı
1990 - Hapisten serbest bırakıldı
1993 - Nobel Barış Ödülü'nü kazandı
1994 - Seçimi kazanarak ilk siyah cumhurbaşkanı oldu
1999 - Liderlikten çekildiğini açıkladı
2001 - Prostat kanseri teşhisi konuldu
2004 - Faal kamu hayatından çekildi
2005 - Oğlunun HIV/AIDS'e bağlı nedenlerle öldüğünü açıkladı
2007 - Akil Adamlar grubunu oluşturdu
2010 - Dünya Kupası'nın kapanış töreninde yer aldı
HABER
Mandela hayatını kaybetti
5 Aralık 2013
Hayatını, siyahlara yönelik ırk ayrımcılığıyla mücadeleye adayan Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela, 95 yaşında hayatını kaybetti.
Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela 95 yaşında hayata veda etti.
Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Mandela'nın, evinde "huzur içinde" yaşamını yitirdiğini belirtti.
Mandela'nın büyük kızı Makaziwe Mandela, iki gün önce yaptığı açıklamada durumu 5 ayı aşkın süredir kritik olan babasının, hayatta kalabilmek için "savaştığını" belirtmişti.
Akciğer enfeksiyonu nedeniyle 8 Haziran'da hastaneye kaldırılan Mandela, 1 Eylül'de taburcu edilerek evine gönderilmişti.
Güney Afrika'daki ırkçı beyaz rejime karşı yürüttüğü mücadele nedeniyle ömrünün 27 yılını demir parmaklıklar ardında geçiren Mandela, ülkesine 5 yıl devlet başkanı olarak hizmet etmişti.

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Nelson Mandela Özgeçmişi

Nelson Mandela Hayatı

Sizde Nelson Mandela ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Nelson Mandela biyografisi 134 defa okunmuştur. [6345]