Orhon Murat Arıburnu Kimdir ?

Orhon Murat Arıburnu Biyografisi

Orhon Murat Arıburnu Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Orhon Murat Arıburnu : Orhon Murat Arıburnu (1920) şair, sinema oyuncusu
1920 yılında doğdu. Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdi. Bir süre askeri okulda okudu. Hukuk Fakültesi, daha sonra da Edebiyat Fakültesi'nde öğrenim gördü. 1936 yılından başlayarak yazdığı şiirler çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı. İlk şiir kitabı "Kovan"ı 1940'ta çıkardı. Şiirleri çeşitli yabancı dillere çevrildi. 1947'de İstanbul'da dünyanın ilk resimlendirilmiş şiir sergisini açtı. Türk Kuşu çalışmalarına katıldı, pilot ehliyeti aldı. Öğretmen yardımcılığı ve muhabirlik yaptı.
1945'te Şadan Kamil'in yönettiği "Gençlik Günahı" adlı filmle oyunculuğa başladı. İlk filmi "Yüzbaşı Tahsin"i 1950'de yönetti. Birinci Türk Film Festivali'nde "Kanlı Para" adlı filmiyle en başarılı rejisör ve senaryo yazarı ödülleri aldı. 1970-72 yılları arasında Türkiye Edebiyatçılar Birliği genel sekreterliği ve Türkiye Sanatçılar Birliği genel başkanlığı yaptı. Türkiye Yazarlar Sendikası'nın kurucu üyeleri arasında yer aldı. 1980'li yıllarda Almanya'da oyunlar sahneye koydu, tiyatro dersleri verdi ve şiir kitapları yayınladı. 1983 yılında hastalandı ve 1989 yılında öldü. Ertesi yıl anısına şiir, kısa film ve film öyküsü gibi dalları bulunan Orhon Murat Arıburnu Ödülleri başlatıldı.

Ödülleri:

Kanlı Para, Birinci Türk Film Festivali, En başarılı yönetmen ödülü, 1953
Kanlı Para, Birinci Türk Film Festivali, senaryo yazarı ödülü 1953

Kitapları:
Kovan, 1940
Bu Yürek Sizin (1982)
Buruk Dünya (1985) Adam Yayınları, ISBN 975418261X
İnsan Gürültüye Gitmese (oyun), 1972

Filmografi
Oyuncu:
Gençlik Günahı, 1947
Seven Ne Yapmaz, 1947
Efe Aşkı, 1948
İstiklal Madalyası, 1948
Fato - Ya İstiklal Ya Ölüm, 1949
Kanlı Döşek, 1949
Uçuruma Doğru, 1949
Allah Kerim, 1950
Yüzbaşı Tahsin, 1950
Yavuz Sultan Selim Ve Yeniçeri Hasan, 1951
Lale Devri, 1951
Sürgün, 1951
Kanlı Para, 1953
Bozkurt Obası, 1954
Kanlı Pınar, 1955
Gün Doğarken, 1955
Fakir Kızın Kısmeti, 1956
Kaderin Cilvesi, 1958
Tütün Zamanı, 1959
Kanlı Sevda, 1960
Ateşten Damla, 1960
Osman Çavuş, 1960
Karanlıkta Yaşayanlar, 1961
Ölüm Kayalıkları, 1961
Elalem Ne Der, 1962
On Güzel Bacak, 1964
Krallar Kralı, 1965
Karaoğlan, 1965
Altay'dan Gelen Yiğit, 1965
Kadınlar Dövülmez, 1966
Fato / Ya İstiklal Ya Ölüm, 1969
Gönül Meyhanesi, 1970

Yönetmen:
Yüzbaşı Tahsin, 1950
Sürgün, 1951
Beklenen Şarkı, 1953
Kanlı Para, 1953
Gün Doğarken, 1955
Sihirli Boru, 1955
Lejyon Dönüşü, 1957
Tütün Zamanı, 1959
Elalem Ne Der, 1962
Ümitler Kırılınca, 1962
Prangasız Mahkumlar, 1964
İçimizdeki Boşluk, 1965
Ümit Kurbanları, 1966
Sarı Çizmeli, 1969
Anter, 1974Senarist:

Sürgün, 1951
Kanlı Para, 1953
Sihirli Boru, 1955
Gün Doğarken, 1955
Kaderin Cilvesi, 1958
Tütün Zamanı, 1959
Elalem Ne Der, 1962
İçimizdeki Boşluk, 1965
Anter, 1974

Yapımcı:

Sihirli Boru, 1955
Elalem Ne Der, 1962

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Orhon Murat Arıburnu Özgeçmişi

Orhon Murat Arıburnu Hayatı

Sizde Orhon Murat Arıburnu ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Orhon Murat Arıburnu biyografisi 28 defa okunmuştur. [1879]