Osman Oktay Kimdir ?

Osman Oktay Biyografisi

Osman Oktay Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Osman Oktay : Osman Oktay yapımcı, yazar
Türk Ocakları Merkez Denetleme Kurulu Başkanı
1951 yılında Burdur’un Bucak ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini bu ilçede, üniversite öğrenimini Ankara'da, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde tamamladı. Askerliğini Yedeksubay olarak yine Ankara’da yaptı. Milli Eğitim teşkilatında görev aldı. Bir yıl öğretmenlik yaptıktan sonra, özel ilgisinden dolayı, Milli Eğitim Bakanlığı Filim Radyo ve Televizyon'la Eğitim Merkezi'ne atandı. Orada, Okul Radyosu ve Ocakbaşı gibi eğitim programlarının hazırlanmasında görev aldı, Radyo Şubesi Şefliği'ne getirildi.
Öğretmen ve idareci olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın çeşitli kademelerinde hizmet verdikten sonra 1985 yılında Bakanlık Merkez Teşkilatı'nda Şube Müdürlüğü'ne getirildi.
1986 yılında “Program Haber Kadrosunda Uzman” olarak TRT Radyo Dairesi Başkanlığı’nda göreve başladı. Ankara Radyosu'nda başta “Yaşayan Menkıbeler”, “Dönemleriyle Türk Edebiyatı”, “Günaydın” gibi dizi programlar olmak üzere pek çok özel program hazırladı. 1987 yılında Türkiye Radyolarında yayınlanan ve büyük ilgi gören Bizim Aile isimli dramatize programı, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "Yılın En İyi Radyo Programı" olarak ödüllendirildi. “Bizim Aile” ayrıca, TRT tarafından dizi film olarak çekildi ve yayınlandı. Oktay'ın, 1988 yılında hazırladığı Dönemleriyle Türk Edebiyatı isimli programı da Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından, "Radyo'da Milli Kültür'e Hizmet Armağanı"na lâyık görüldü. Program yaptığı süre içerisinde kendisine ayrıca pek çok kurum ve kuruluş tarafından şiltler verildi. Daha sonra TRT Denetçiliğine getirildi. Osman Oktay, Karaman Valiliği ve Türk Dil Kurumu’nca organize edilen “Türk Dili Ödülleri” çerçevesinde “Türkçe’yi topluma örnek olacak şekilde iyi ve doğru kullanan kişiler” arasında değerlendirildi ve “Çocuk Edebiyatı” dalında 2004 “Türk Dili” ödülünün sahibi oldu.
Osman Oktay’a ayrıca; 17 Haziran 2004 tarihinde düzenlenen bir törenle Azerbaycan’da bulunan Vektör Beynelhalk İlim Merkezi tarafından “Fahri Doktorluk” ünvanı verildi. Oktay’ın bazı yazıları, her ikisi de Azerbaycan’daki bu Uluslararası İlim Merkezi tarafından çıkarılan Vektör Uluslararası İlim ve Bayatı Uluslararası Sanat Dergileri’nde yayınlandı.
ESERLERİ:
1.Şehir Hastalığı
Şehir Hastalığı isimli iki perdelik piyesi 1988 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayınlanan Oktay daha çok “Çocuk Edebiyatı”na yönelik çalışmalar yaptı.
2.Peygamber Dostları
1992 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yayınlanan Peygamber Dostları isimli kitabının ikinci baskısı 1995 yılında Ocak Yayınları tarafından yapıldı.
3.Benim Tarihim (A Brief History Of Turks)
“Yurt dışındaki Türk çocuklarına kendi tarih, kültür, folklor ve geleneklerini tanıtmak” amacıyla 1988 yılında Kültür Bakanlığı'nca başlatılan projeye de katıldı. Proje kapsamında hazırladığı eser, A Brief History Of Turks adıyla İngilizce olarak basıldı ve yurt dışındaki Türk çocuklarına dağıtıldı. Yazar, aynı kitabı Türkçe olarak yeniden düzenledi ve 1995 yılında Ocak Yayınları tarafından Benim Tarihim adıyla yayınlandı. HAKKINDA YAZILANLAR
Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden Hulûsi Durupınar 1998 yılında "Osman Oktay, Hayatı, Sanatı" konulu Lisans Tezi'ni hazırladı.
HABER
Çin’in Türk Ocaklıları Doğu Türkistan’a sokmamasını kınıyoruz!
25 Mayıs 2016
Türk Ocakları Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Osman OKTAY’ın da içinde bulunduğu, tamamı yeşil pasaport sahibi 15 kişilik bir grup, 20 Mayıs 2016 gecesi, Çin yönetiminin Sincan-Uygur Özerk bölgesi olarak adlandırıldığı Doğu Türkistan için planlanan turistik gezi çerçevesinde, Urumçi Havaalanı’na ulaşmışlardır.
Pasaport kontrolleri sırasında giriş damgası basılmayıp bir kenara oturtulan grubun çevresi askerler tarafından kuşatılmış, tuvalete gitmelerine bile ancak askerler nezaretinde izin verilmiştir. Gruba rehberlik edecek kişi devamlı sorgulanmış, hiçbir gerekçe gösterilmeden ülkeye kabul edilmeyecekleri, ilk uçakla geri gönderilecekleri ve ilk uçağın 4 gün sonra olması sebebiyle bu süre zarfında otelde bekletilip dışarı bırakılmayacakları söylenmiştir. Durumdan Dışişlerimiz haberdar edilip ısrarla gerekçe sorulması üzerine havaalanı polis amiri tarafından rehber Mehmet Aydın’a, “TÜRK OCAKLARI ÜYESİ MİSİNİZ? BU GRUBUN TÜRK OCAKLARI İLE İLGİSİ VAR MI?” şeklinde sorular sorulmuş; diğerleriyle birlikte kendisine de izin verilmeyeceği söylenmiş; ilk uçakla Kırgızistan veya Kazakistan üzerinden Türkiye’ye dönmeleri gerektiği kesin bir dille ifade edilmiştir. Bunun üzerine asker çemberi altında, Giden Yolcu bölümüne geçilmiş ve olağanüstü aramalardan sonra Almatı’ya sınır dışı edilmişlerdir.
Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşu olarak, Türk vatandaşlarına maruz görülen bu muameleyi şiddetle kınıyoruz. Ayrıca Urumçi Havaalanı’nda yaşananlar, Doğu Türkistan’daki soydaşlarımızın maruz kaldıkları insan hakları ihlalleriyle ilgili kaygılarımızı daha da arttırmıştır. Acaba Çin Hükûmeti, bölgede Türk Ocakları mensuplarının görmesini istemediği ne gibi baskı politikaları uygulamaktadır? Bu vesileyle sorumuzun cevabını aramayı, Uygur Türklerinin temel insan haklarına yönelik ihlal politikalarını, Türk ve dünya kamuoyu ile paylaşmayı sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Osman Oktay Özgeçmişi

Osman Oktay Hayatı

Sizde Osman Oktay ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Osman Oktay biyografisi 261 defa okunmuştur. [6763]