Psikoterapi Nedir

Psikoterapi Nedir ? Psikoterapi Ne demek ?

1-)Alm. Psychotherapie (f), Fr. Psychothérapie (f), İng. Psychotherapy. Tedaviye yönelik hasta-hekim ilişkisine genel olarak verilen ad. Bütün dünyada çok çeşitli psikoterapi kullanılmaktadır. Bunlar arasında psikanaliz, analitik psikoterapi, davranış tedavisi, gestalt terapi, varoluşçu terapi, aile terapileri, psikodrama, grup terapileri sayılabilir. Bunlardan bazıları:

Analitik psikoterapi: Kullanılış alanı geniş, temel olarak psikanalize benzeyen bir tedavi şeklidir. Her psikoterapi ikili bir anlaşmadır. Analitik psikoterapiye alınacak hastaların “iç görü” (in sight) kazanmaya yatkın olmaları gerekir. İç görü, hastanın şikayetlerini ruhi durumlara bağlayabilme kabiliyetidir. Analitik psikoterapinin gayesi şuur dışı çatışmalara inmek, zamanla çarpıtılmış ve dondurulmuş hatıraları yeniden gözden geçirmek, geriye gidişi kademe kademe kaldırmak, daha sağlıklı savunmalar geliştirmektir. Analitik psikoterapinin ana hatları:

Psikanalizde olduğu gibi zaman zaman serbest çağrışımlara başvurarak hastanın sansürsüzce konuşmasını sağlamak.

Transferans: Hastanın geçmişindeki önemli kişi ve olayları hekimine aktarması.

Direnç: Hekimin çoğunlukla karşılaştığı bir olaydır. Hastanın şuur dışı duygu ve hatıralarının şuur seviyesine çıkmasına karşı bir engeldir.

Rüyaları hastanın yorumlaması istenir ve bunun üzerinde konuşulur.

Destekleyici psikoterapi: Psikoterapi alanında sıklıkla kullanılır. Burada hastanın benlik güçlerini ve uyum sağlayıcı savunmalarını destekleme yolları kullanılır. Hastaya gerçekleri gösterme ve kendini tanıtma, ana gayedir. Ancak, bunları yaparken onları deşmek ve çatışmaları yeniden uyandırmak zararlıdır.

Grup terapiler: Son zamanlarda önem kazanmıştır. Gruplar halinde çalışılır. Bu gruplarda teşhisi konmuş hastalar veya analitik grup ise, değişik teşhisli hastalar kullanılabilir. Haftada 1-2 defa grup terapi yapılır. Karşılıklı etkileşme ile kişiliklerin değiştirilmesini gaye edinir.

Davranış tedavisi: Burada ise uyumsuz davranışları değerlendirme ve öğrenme kaynakları kullanılmaktadır. Toplum tarafından uyumsuz bulunan davranışları söndürmek ve yeniden şartlanmalar ile uyumlu davranışlara dönüştürmek gayedir. Terapistler geçmişten çok şimdiki zamanın üzerinde durmaktadırlar. Çeşitli türden problemlere yaklaşabilmek gayesiyle farklı davranışçı terapi teknikleri geliştirilmiştir. Sistematik duyarsızlaştırma, girişkenlik eğitimi, davranış biçimlendirme gibi.

Âile psikoterapisi: Âileden işbirliği istenir. Bireyi aile içinde tedavi etmek olabildiği gibi, ailenin bir bütün olarak tedavi edilmesi de düşünülebilir.


2-)(Psycııotherapy) Davranış
bozuklukları, çok şiddetli olmayan uyum bozuklukları ya da genel psikolojik ra­hatsı
zl ilan n tedavisinde kullanılan teknikler bütünü. Buna gö­re, psikolojik
rahatsızlığı olan hastaların, sözkonusu hastalıkla­rın nedenleri, sonuçları ve
geçmişi üzerine konuşturularak, güçlendirici telkinlerle iyileştirilmeleri
amaçlanır. Psikoterapi yöntemini uygulayan ve bu yolla ruhsal rahatsızlıkları
gider­meye çalışan kişiye de psikiyatrisi denir.


3-)Hekimin hastayı etkilemek için kullandığı psikolojik yöntemlerin bütünü.


4-)Ruhsal tedavi.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Psychotherapy.
İngilizcesi İngilizce
Mind cure / healing.

  • Psikoterapi ve tedavilerde olumlu gelişmeler var.
  • Doğal ortamda insanlara Psikoterapi mekanı, huzur almaya gelen insanların vazgeçemedikleri bir yer olan Ketenciler, Ekoköy projesiyle'Köyü Olmayanların Köyü'olacak.

Sizde içinde Psikoterapi kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Psikoterapi kelimesi anlamı 12 defa okunmuştur. [239792] Psikoterapi kelime anlamı, Psikoterapi nedir, Psikoterapi ne demek, Psikoterapi sözlük anlamı

Paylaş