Rabıta Nedir

Rabıta Nedir ? Rabıta Ne demek ?

1-)RABITA



Bağlantı, bağlantı vasıtası, bağlılık, tutarlılık, tertip, düzen, bağ, münasebet, ilgi; müridin, şeyhini düşünerek, kalbinden dünya ile ilgili şeyleri çıkarması, şeyhi vasıtasiyle Hz. Peygamber (s.a.s)'e ve Allah'a kalbini bağlaması anlamında bir tasavvufi terim. "Rabıta" Arapça bir kelime olup, "r-b-t" kökünden türemiş bir isimdir. Çoğulu "revatib"dir.

Kur'an'da "rabıta" kelimesi geçmemekle beraber, kökü olan "r.b.t" mazi fiili iki yerde, muzarisi olan "yerbitü" bir yerde, emri çoğul olarak "rabitü" şeklinde bir yerde ve aynı kökten gelen "ribat" ismi de bir yerde geçmektedir (Kehf, 18/14; el-Kasas 28/10; el-Enfal 8/11; Âl-i İmran 3/200; el-Enfal 8/60).

Bütün bu ayetlerde geçen bu kelimeler, birbirlerine yakın manalar ifade etmektedirler. Hemen hemen hepsinde "bağ, bağlantı, bağlılık" manaları için kullanılmışlardır:

(Ashabı Kehf'in) kalplerini (sabır ve metanetle) bağla(yıp kuvvetlendir)miştik" (el-Kehf, 18/14);

"Musa'nın annesinin gönlü bomboş sabahladı. Eğer biz (va'dimize) inananlardan olması için onun kalbini iyice pekiştirmemiş (sabır ve sükunete bağlamamış) olsaydık, neredeyse işi açığa vuracaktı" (el-Kasas, 28/ 10).

"O zaman sizi, Allah'tan bir güven almak üzere hafif bir uyku bürüyordu; üzerinize sizi temizlemek, şeytanın pisliğini (içinize attığı kötü düşünceleri) sizden gidermek, kalplerinizi birbirine bağlamak ve ayaklarınızı pekiştirmek için üzerinize gökten bir su indiriyordu " (el-Enfal, 8/ I 1).

Bu ayetlerde geçen "r.b.t" kelimesi, insanı sabır, sükunet ve metanette sabit kılmak, ona bu duyguyu vererek itmi'nana kavuşturmak demektir (ez-Zemahşeri, el-Keşşaf, Kahire 1977, IV, 216; el-Beydavi, el-Envar, Mısır 1955, II, 3).

Bazen de, "ribat" kelimesi, bağlanıp beslenen atlar (savaş araçları) manasını ifade etmektedir:

"Onlara (düşmanlara) karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve cihat için bağlanıp beslenen atlar (savaş araçları) hazırlayın. Bununla Allahın düşmanını, sizin düşmanlarınızı ve onlardan başka sizin bilmediğiniz, Allah'ın bildiği (düşman) kimseleri korkutursunuz. Allah yolunda ne harcarsanız, tam olarak size ödenir ve hiç haksızlığa uğratılmazsınız" (el-Enfal, 8/60).

"Rabitü" şeklindeki emrin bulunduğu ayetin meali de şöyledir:

"Ey iman edenler, sabredin; direnip (düşman karşısında) sebat gösterin; üstün gelin; cihat için hazır ve rabıtalı olun" (Âl-i İmran, 3/200).

Bu ayette söz konusu olan "rabıta''nın ne demek olduğu hususunda alimlerin farklı yorumları vardır. Alimlerin bu husustaki değişik tariflerini şöyle sıralamamız mümkündür:

1- Atlarla saf bağlayıp tam bir irtibat halinde düşmana karşı durmak.

2- Düşman hudutlarındaki karakolları beklemek.

3- Allah düşmanlarının saldırısını önlemek için nöbet beklemek.

4- Bir namazdan sonra diğer namazı beklemek (et-Taberi, Camiul-Beyan on Te'vili Ayetil-Kur'an, Mısır 1954, IV, 221 v.d.; el-Kurtubi, el-Camiuli Ahkamil-Kur'an, Mısır 1967, IV, 323 vd.; er-Razi, et-Tefsirul-Kebir, IX, 156).

Bazıları da bu ayette kastedilen rabıtanın tasavvufi manada olduğunu söylemişlerdir (Muhammed Vehbi, Hulasetul-Beyan fi Tefsiril-Kur'an, Şehzadebaşı 1341-1343, III, 289).

Mutasavvıflar rabıta'yı, müridin şeyhini düşünerek kalbinden dünya ile ilgili şeyleri çıkarması, şeyhi vasıtası ile Hz. Peygamber (s.a.s)'e ve Allah'a kalbini bağlaması şeklinde anlamışlardır. Hemen hemen bütün tarikatlarda rabıta vardır. Bilhassa Nakşibendiyyenin ıstılahlarındandır. Tarikat ehli, rabıtayı ayet ve hadise dayandırmaktadır. Onlara göre, "sadıklarla birlikte olun" (et-Tevbe, 9/119) gibi ayetler ve "kişi sevdiğiyle beraberdir" (Buhari, Edeb; 96; Müslim, Birr, 165; Tirmizi, Zühd, 50) gibi hadisler, rabıtanın caiz olduğunu göstermektedir (Süleyman Uludaş, Tasavvuf Terimleri Sözlüğü, İstanbul 1991, Rabıta mad.).

Tasavvufta, kişi doğrudan doğruya Allah'ı düşünür, bir nevi Allah ile manevi bir bağ kurar ve hep O'nunla beraber olduğunu tasavvur eder. Bu şekilde manevi bir bağ kuramazsa, bağlı bulunduğu mürşidini düşünür. Onun bağlı bulunduğu şeyhlerin silsilesi ile Hz. Muhammed (s.a.s)'e ulaşır. O'nun vasıtası ile de Allah'a ulaşır ve O'nunla manevi bağ kurar. Tasavvuftaki rabıta, bu şekilde dolaylı yoldan Allah'a gitmek ve aracılar vasıtasıyla O'nunla manevi bağ kurmaktır. Doğrudan Allah ile manevi irtibat kuramayanlara bu şekildeki rabıta tavsiye edilmiştir. Aksi hallerde buna lüzum görülmemiştir (M. Halid, Rabıta hakkında risale, İstanbul 1924, s. 238; Selçuk Eraydın, tasavvuf ve Tarikatlar, İstanbul 1990, s. 447).

Peygamberimiz (s.a.s)'in de, rabıta ve ribat hakkında söylemiş olduğu hayli hadis vardır. O'nun bu hadislerinden bazıları şöyledir:

"Bir gün Allah yolunda ribatta bulunmak, dünya ve dünyada bulanan her şeyden daha hayırlıdır" (Buhari, Cihad, 73; Müslim, İmare, 163; Nesai, Cihad, 39; İbn Mace, Cihad, 7);

Allah'ın onunla hataları affedip bağışlayacağı, dereceleri yükselteceği bir şeyi size söyleyeyim mi? Abdest üstüne abdest almak, camide cemaatle namaz kılmaya devam etmek ve her namazdan sonra diğer namazı beklemek. İşte ribat budur!. İşte ribat budur!. İşte ribat budur!. " (Müslim, Teharet, 41; Tirmizi, Teharet, 39; Nesei, Teharet, 106; Muvatta, Sefer, 55);

"Kim bir günlük (yirmi dört saatlık) ribatta bulunursa, bir aylık oruç ve ibadetten daha fazla sevap kazanmış olur" (Nesai, Cihad, 39; Tirmizi, Fedailul-Cihad, 35; İbn Mace, Cihad, 7).

Bütün bu ayet ve hadislerden anlaşıldığı gibi, rabıta, çeşitli manalar için kullanılmıştır. Ancak daha çok bir cihat terimidir. Ayet ve hadislerin çoğunda rabıta, Allah ve Peygamberin düşmanlarına karşı silahlanma, cihat için hazırlıklı olma, müslümanlarla kafirlerin arasındaki hudut karakollarında nöbet bekleme ve bu duygulara sıkı sıkıya bağlı olma demektir. Buna göre ayet ve hadislerde kasdedilen anlamlardan mutasavvıfların uygulamasını destekleyecek en ufak bir işaret yoktur. Ayet ve hadislerde dile getirilen cihad ruhunu meskenete çevirmekten başka bir şey yapmayan mutasavvıflar Kur'an ve hadislerdeki bu ribat kelimesini çok yanlış bir alana çekmişlerdir. Hiçbir sahabi Resulullah'ı aracı kılarak rabıta yapmadığı gibi, hiçbir tabii de sahabe'yi aracı kılarak rabıta yapmamıştır. Rabıtanın bu şekildeki uygulaması tarikatların Hicri yedinci yüzyıldan sonraki dönemlerde uydurdukları bir bid'attir.

Nureddin TURGAY


2-)"Ey iman edenler. Allah'a bağlanınız ve sadıklarla beraber olunuz" mealindeki ayet-i kerimede rabıtaya işaret vardır. (Mevlana Halid-i Bağdadi)

Rabıta, feyz veren kamil zatın teveccühüyle birleşecek olursa, nur üstüne nur meydana gelir. (Taceddin Sübki)

Bir insanın hiç görmediği kimsenin şeklini, suretini yalnız işitmekle, okumakla öğrenerek, hayaline getirmesi çok zordur. Onun kendisi değil, başkası görünür. Bunun için, Resulullah'a rabıta yapılmaz. Çünkü başkasının Resulullah olduğuna inanmak küfür olur. Evliyaya rabıta yapmakta bu mahzur yoktur. (İbrahim Fasih)

Rabıtasız yapılan zikr (Allahü tealayı anma) insanı ilerletmez. Zikirsiz rabıta ilerletir. Rabıta her işte yardımcıdır. Zikirde yardımı ise pekçoktur. Allahü tealanın evi olan kalbi, nefsin pisliklerinden ve şeytanın aldatmasından temizler. (Muhammed Hani)

Rabıta, kalbin Allahü tealadan başka şeyleri sevmekten, onları düşünmekten kurtulmasına vesile olur. (İmam-ı Rabbani)


3-)Bağlayan şey, bağ
Örnek:Bu dünya öyle bir dünya ki, zengin ile fakir arasında kardeşlik rabıtaları bile kalmıyor. R. N. Güntekin


4-)İki şeyi birbirine bağlayan ip.


5-)İlgi, ilişki
Örnek:Bu rabıtamı sizden gizlemek pek fazla azap veriyor, bu his beni tamamıyla değiştirdi, bambaşka bir insan yaptı. P. Safa


6-)Birbirini tutma, tutarlık.


7-)Düzen, sıra.


8-)Birbirine geçmeli tahtadan bir döşeme türü.


9-)Tarikatlarda müridin şeyhi aracılığıyla kalbini Allah'a bağlaması.


10-)1. iki şeyi birbirine bağlayan şey, bağ. 2. münasebet, ilgi. 3. bağlılık, mensub olma. 4. sıra, tertip, usul, düzen.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Connection.
İngilizcesi İngilizce
Congruity.
İngilizcesi İngilizce
Bond.
İngilizcesi İngilizce
Relation.
İngilizcesi İngilizce
Order.
İngilizcesi İngilizce
System.
İngilizcesi İngilizce
Method.
İngilizcesi İngilizce
Attachment.
İngilizcesi İngilizce
Link.
İngilizcesi İngilizce
Affiliation.
İngilizcesi İngilizce
Orderliness.
İngilizcesi İngilizce
Fastening.
İngilizcesi İngilizce
Adhesion.
İngilizcesi İngilizce
Linkage.
İngilizcesi İngilizce
Association.
İngilizcesi İngilizce
Coupler.
İngilizcesi İngilizce
Knot.
İngilizcesi İngilizce
Nexus.

  • Haydi kızlar tarih yazalım Voleybol Bayanlar CEV Şampiyonlar Ligi final maçında temsilcimiz Vakıfbank ile Azerbaycan temsilcisi Rabıta Bakü, karşı karşıya geliyor.
  • İlk finalist Rabıta Bakü Voleybol Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali'nin ilk maçında Azerbaycan'ın Rabita Bakü takımı, İtalya temsilcisi Unendo Yamamay Busto Arsizio'yu 3-2 mağlup ederek, finale yükseldi.

Sizde içinde Rabıta kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Rabıta kelimesi anlamı 236 defa okunmuştur. [242447] Rabıta kelime anlamı, Rabıta nedir, Rabıta ne demek, Rabıta sözlük anlamı

Paylaş