Rukye Nedir

Rukye Nedir ? Rukye Ne demek ?

1-)bazı sıkıntı ve hastalıkları tedavi etmek ve nazara karşı korunmak için, Kur’an-ı kerim ve hadis-i şeriflerde bildirilen ayetleri, duaları okumak, yazılı halde taşımak. Kur’an-ı kerimdeki ve hadis-i şerifteki dualar yazılıp muska şeklinde de taşınabilir. Muska, Arapça bir kelime olup, aslı “mıska”dır. Doğru şekli “Nüsha”dır. Nüsha, lügatta yazılı şey manasındadır. Muska, ayet ve duaların bir kağıda veya beze yazılıp, üçgen şeklinde katlanarak, muşambaya veya buna benzer bir şeye sarılıp ve boyuna veya elbisenin uygun bir yerine asılır.

Peygamberimiz hastalıklardan tedavi için, doktora gider, ilaç kullanırdı. Hadis-i şerifte buyuruldu ki; “Hastalığınızı tedavi ediniz! ÇünküAllahü teala, ölümden başka her hastalık için deva, ilaç yaratmıştır.” Peygamberimiz üç türlü ilaç kullanırdı. Kur’an-ı kerim veya dua okurdu. Fen ile bulunan ilaçları kullanırdı. Her ikisini karışık kullanırdı. “Kur’an-ı kerimden şifa beklemeyene şifa nasip olmaz.” buyururdu. Fatiha suresini okumanın, hastalıklara şifa olduğunu bildiren hadis-i şerifler, tefsir kitaplarında yazılıdır. Âyet-i kerime ve dua okumanın şifa vermesi için şartlar vardır. Bu şartların gözetilmesi de lazımdır. Okuyanın veya yazanın ve hastanın buna inanması şarttır. Hastanın, zararlı olan gıdalardan, şüpheli ilaçlardan perhiz etmesi, sıcaktan veya soğuktan sakınması, lüzumlu şeyleri yapması, haramdan, zulümden sakınması lazımdır. Hadis-i şerifte; “Allahü tealayı unutarak, gafletle edilen dua kabul olmaz” buyuruldu. Resulullah efendimiz hasta olunca, Kur’an-ı kerimdeki Kuleuzüleri okuyup kendi üzerine üflerdi.

İslam dininde ayet-i kerimeleri ve Resulullah’tan gelen duaları yazıp muska yapmaya, taşımaya izin verilmiştir. İnanan, güvenen kimseye fayda verdiği tecrübe ile sabittir. Hatta böyle ayet ve duaların yazıldığı muskayı muşamba, naylon gibi su geçirmez şeylere sarılı olarak her zaman taşınmasına izin verilmiştir. Manası bilinmeyen veya dinden ayrılmaya sebep olan rukyeyi (yazılı muskayı) okumaya “Efsun” denir. Bunu ve nazarlık denilen şeyleri kendi üzerinde taşımaya “Temime” denir. Muhabbet (sevgi) hasıl etmek için yapılan rukyelere “Tivele” denir. Bir hadis-i şerifte, “Temime ve Tivele şirktir (Allah’a ortak koşmaktır).” buyruldu.

Hakiki Müslüman batıl inançlara inanmaz. Sihir, uğursuzluk, fal, efsun, Kur’andan başka şeyler yazılı muska, mavi boncuk, kehanet ve benzeri şeylere, bunların muhakkak iş yapacaklarına, mezarlara mum dikmeye, tel ve iplik bağlamaya ve keramet sahibi olduğunu söyleyene ehemmiyet vermez. Bunların çoğu esasen başka dinlerden bize aktarılmıştır. Bazı din adamlarından “keramet” bekleyenlere büyük İslam alimi İmam-ı Rabbani şöyle demektedir: “İnsanlar din adamlarından keramet beklerler. Bunların bazılarının kerameti yoktur, ama diğerlerinden daha ziyade Allah’a yakındır. Asıl keramet, İslamiyeti iyi öğrenmek ve ona uygun yaşayabilmektir.”

Kur’an-ı kerimin hastalıklara şifa olduğu İsra suresi 82’nci ayetinde mealen; “Biz Kur’andan öyle ayetler indiriyoruz ki, müminler için bir şifa ve rahmettir. Zalimlerin ise (küfür ve yalanları sebebiyle) ancak hasarını, zarar-ziyanını arttırır.” buyurularak bildirilmiştir.

Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:

Ey Allah’ın kulları! İlaç kullanın!

İlaçların en iyisi Kur’an-ı kerimdir.

Allahü tealanın bir nimet vermesini ve bunun devamlı olmasını isteyen «La havle vela kuvvete illa billahı» çok okusun!”


2-)RUKYE



Dua, efsun, muska; sihirbaz ve üfürükçülerin okudukları şeyler.

İbn Hacer el-Askalani, alimlerin şu üç şartın bulunmasıyla rukyenin caiz olacağı üzerinde görüş birliği içerisinde olduklarını bildirmektedir:

a) Allah Teala'nın kelamıyla (ayetlerle), isimleri veya sıfatlarıyla olması;

b) Arap diliyle veya başka bir dille anlaşılır olacak şekilde yapılması;

c) Yapılan rukyenin bizzat faydasının dokunduğuna değil, umulan faydanın Allah Teala tarafından gönderildiğine inanılması (Fethul-Bari, X, 206).

Rukye, mubah, haram ve şirk olmak üzere üş çeşittir.

1- Mubah olan Rukye: Kur'an-ı Kerim'den ayetlerle Allah Teala'nın isim ve sıfatlarıyla, arapça ve anlamı anlaşılır bir dille yapıldığı takdirde mubahtır. Hz. Aişe (r.anh)'dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte şöyle denilmektedir: "Rasulüllah (s.a.s) son hastalığında muavvizeteyni okuyup kendisine üflüyordu. Hastalığı ağırlaştığı zaman onları okuyarak üzerine üflüyor ve onların bereketi için elini meshediyordum" (Buhari, Tıb, 32; Müslim, Selam, 51-52).

Yine Hz. Aişe (r.anh) Rasulüllah (s.a.s)'ın hastalığından bahsederken şunları söylemektedir: "Rasulüllah (s.a.s) yatağa düştüğü zaman, İhlas süresi ve Mu'avvizeteyn'in tamamını okuyarak avucuna üfledi ve sonra elleriyle yüzünü ve vücudunun elinin yetiştiği her tarafını meshetti" (Buhari, Tıb, 39).

Yine akrep sokmasına karşı Fatiha ile rukye yapıldığına dair hadis varid olmuştur (Buhari, Tıb, 33). Ve yine Rasulüllah (s.a.s)'ın hastalanan bazı kimselere, Mu'avvizeteyn okuyup, onları sağ eliyle meshettiği ve peşinden de şöyle söylediği rivayet edilmektedir "Ey insanların Rabbi olan Allah'ım hastalığı gider; buna şifa ver. Şifa veren yalnız sensin. Senin şifandan başka şifa yoktur. Hastalık bırakmayan şifa ver" (Buhari, Tıb, 37).

Bu anlamda rivayet edilen hadisler çoktur. Bazı alimler Rasulüllah (s.a.s)'in; "Göz değmesi ve hummanın dışında rukye yoktur" (Buhari, Tıb, 17) hadisine dayanarak, göz değmesi, yılan ve akrep sokması dışında rukyenin caiz olmadığı kanatine varmışlardır. Ancak diğer bazı alimler de bu hadisin, rukyenin en fazla faydalı olacağı anlamına sarfedildiğini, "Zülfikardan başka kılıç yoktur" sözüne kıyas yaparak cevaplandırmışlardır. Çünkü diğer hadislerde görüldüğü gibi, Rasulüllah (s.a.s) başka şeyler için de rukyeye cevaz vermiştir.

2- Haram olan rukye: Anlaşılmaz sözler, anlamsız kesik harfler, bilinmeyen isimler, bilenlerin Arapçadan başka bir dille rukye yapması, demir, tuz kullanarak veya ip bağlayarak rukye yapılması haram kılınmıştır. Fayda verdiği tecrübe edilmiş uygulamalar bunun dışındadır.Şabir (r.a)'dan şöyle rivayet edilmektedir:

"Rasulüllah (s.a.s) ruky'e yapılmasını yasakladı. Amr ibn Hazm'ın çocukları gelip şöyle dediler: "Ya Rasulüllah! Biz bir tür rukye yapardık ve onunla akrep sokmalarına karşı korunurduk". Rasulüllah; Ona dönün onda bir kötülük görmüyorum. Sizden her kim kardeşine fayda vermeye güç yetirirse ona faydalı olsun” (Müslim, Selam, 63) demişti. el-İzz b. Abdüsselam'dan anlamı bilinmeyen harflerle yapılan rukye sorulduğu zaman, küfrü gerektirecek anlamlar içerip içermediğinin bilinmemesinden dolayı buna cevaz vermemiştir.

3- Şirk olan Rukye: Allah Teala'dan başkasına dua ederek, sığınarak veya yardım dilenerek yapılan rukye, şirktir. Meleklerin, peygamberlerin, cinlerin ve benzeri varlıkların isimleriyle rukye yapmak gibi... Bunların tamamı Allah Teala'ya şirk koşmaktır. Nitekim Rasulüllah (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: "Efsun, nazarlık boncuklar, ve muhabbet için yapılan muhabbet muskaları şirktir" (Ebu Davud, Tıb, 17; İbn Mace, Tıb, 39; Ahmed b. Hanbel, I, 381). Yine; "İçinde şirk bulunmayan şeyle rukye yapmakta bir kötülük yoktur" (Müslim, Selam, 64) buyurmaktadır. İbn Hacer bu konuyu şöyle açıklamaktadır: "Bazı rukyelerde şirk bulunmaktadır. Çünkü onu yapanlar kendilerine dokunan zararı defetmek ve lavda elde etmeyi Allah'tan başka kimselerden istemektedirler" (İbn Hacer el-Askalani, Fethul-Bari, X, 260).

Müslüman, tamamıyla Allah Teala'ya tevekkül etmekten başka şeylerden fayda dilemez. Nitekim Rasulüllah (s.a.s) şöyle buyurmaktadır:

"Ümmetimden yetmiş bin kişi hesapsız olarak Cennete girecektir. Onlar, efsun yapmayanlar, teşe'um etmeyenler, vücudlarını dağlamayanlar ve ancak Rablerine tevekkül edenlerdir" (Buhari, Tıb, 17; Müslim, İman, 372). Kendiliğinden, istenmediği halde müslüman kardeşine rukye yapması bunun dışındadır. Bu Rasulüllah (s.a.s)'in şu hadisine göre müstehaptır.: "İçinizden her kim kardeşine yardım etmeye güç yetiriyorsa bunu yapsın" (Müslim, Selam, 63).

Eymen ed-DIMAŞKİ


3-)Üç şart bulununca, rukye caiz olur. Âyet-i kerime ile veya Allahü tealanın isimleri ile olmalıdır. Arab dili ile veya manası anlaşılan lisan ile olmalıdır. Rukyenin Allahü teala dilerse te'sir edeceğine, te'sirini, ilaç gibi, Allahü tealanın verdiğine inanmaktır. (İmam-ı Kastalani)

Kur'an-ı kerim ve dua ile rukye yapmak ve kullanmak caiz olup insanı korurlar. Kur'an-ı kerim, maddi ve manevi her derde şifadır ve her harfi mübarektir ve muhteremdir. (İbn-i Âbidin)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Rukye kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Rukye kelimesi anlamı 391 defa okunmuştur. [239930] Rukye kelime anlamı, Rukye nedir, Rukye ne demek, Rukye sözlük anlamı

Paylaş